Παρά τα εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν εξαιτίας των θέσεων της τουρκικής και τ/κ πλευράς, η ε/κ πλευρά επενδύει στην κάθοδο της προσωπικής απεσταλμένης του ΟΗΕ, ανέφερε σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη «Χαραυγή» ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς, Μενέλαος Μενελάου.
Ειδικότερα, ερωτηθείς για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την άφιξη της κ. Ολγκίν στην Κύπρο, ο κ. Μενελάου είπε αρχικά ότι ο διορισμός της «αποτελεί ένα ακόμα πολύ σημαντικό βήμα στην προσπάθεια που διεξάγουμε».
Προσέθεσε ότι όπως αποφασίστηκε στη διευρυμένη συνάντηση στη Γενεύη, η αποστολή της θα είναι να προετοιμάσει τα επόμενα βήματα σε συνέχεια όσων προηγήθηκαν κατά την προηγούμενη περίοδο της αποστολής από τον Ιανουάριο μέχρι το καλοκαίρι του 2024, με βασικό στόχο της προσπάθειας «να οδηγηθούμε στην αναζωογόνηση της διαδικασίας συνομιλιών για τον Κυπριακό».
Ερωτηθείς αν με δεδομένες τις θέσεις των δύο πλευρών υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα να υπάρξει μία σπίθα που να οδηγήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο κ. Μενελάου είπε ότι για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο στο οποίο να μπορούμε να πούμε ότι η προσπάθεια αποκτά μια πιο απτή και πιο ορατή προοπτική θα πρέπει να υπάρξει σαφής ένδειξη της αναγκαίας πολιτικής βούλησης από την τουρκική πλευρά για να εκκινήσει μία προσπάθεια εντός του συμφωνημένου ομοσπονδιακού πλαισίου.
Προσέθεσε ότι στο τέλος Ιουλίου θα έχουμε έναν επόμενο σημαντικό σταθμό με την έννοια ότι έχει αποφασιστεί ότι θα διεξαχθεί μία επόμενη διευρυμένη συνάντηση υπό τον Γενικό Γραμματέα των Η.Ε., με την ίδια σύνθεση όπως την προηγούμενη. «Για εμάς δεν αποτελεί επιλογή το αδιέξοδο ή η αποτυχία αυτής της προσπάθειας. Η προσδοκία μας είναι η προσπάθεια να συνεχιστεί και να οδηγήσει σε περαιτέρω βήματα και αποτελέσματα που θα μας φέρουν πιο κοντά στην επανέναρξη συνομιλιών», συμπλήρωσε σχετικά.
Σε ερώτηση για το θέμα των οδοφραγμάτων, ο κ. Μενελάου είπε ότι η ουσία του προβλήματος είναι η θέση της τ/κ πλευράς για διάνοιξη των σημείων τα οποία η ίδια έχει προτείνει στη Μια Μηλιά και στην περιοχή Λουρουτζίνας – Λυμπιών, χωρίς να αποδέχεται αυτά τα οποία προτείνονται από ε/κ πλευράς σε Αθηένου – Πυρόι και στα Κόκκινα. Προσέθεσε πως εάν υπάρξει αμοιβαιότητα μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, με την ε/κ να έχει εισηγηθεί, ως ένα πρώτο βήμα, τη διάνοιξη ενός σημείου διέλευσης για πεζούς στην εντός των τειχών Λευκωσία, ως προς την οποια δεν υπάρχει μέχρι τώρα θετική απάντηση της άλλης πλευράς.
Αναφορικά με τη συζήτηση για το φωτοβολταϊκό πάρκο, ο κ. Μενελάου είπε ότι υπάρχουν τεχνικής φύσης θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως επίσης και κάποια πολιτικής φύσης εμπόδια τα οποία έχουν να κάνουν με τη θέση της τ/κ πλευράς ότι θα πρέπει να υπάρξουν δύο χωριστές συνδέσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο, κάτι που, όπως είπε, «εξ ορισμού αντιβαίνει στο όλο πνεύμα το οποίο πρέπει να διέπει αυτές τις πρωτοβουλίες».
Σχετικά με το θέμα της αποναρκοθέτησης, ο Ε/κ διαπραγματευτής είπε ότι χρειάζεται ακόμη κάποια προεργασία, αλλά φαίνεται ότι θα είναι εφικτό να έχουμε κάποιο βήμα, ενώ για το θέμα της αναστήλωσης των κοιμητηρίων είπε ότι έχει μια ιδιαίτερη σημασία, καθώς «δίνει ένα μήνυμα στο επίπεδο των απλών ανθρώπων, το οποίο είναι μεγάλης συμβολικής και ηθικής βαρύτητας», κάτι που, όπως σημείωσε, ισχύει γενικότερα για το έργο το οποίο επιτελείται από τη Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς και από τις άλλες Τεχνικές Επιτροπές. Χαρακτήρισε τέλος τη νέα Τεχνική Επιτροπή για τη Νεολαία ως «επίσης ένα σημαντικό βήμα συμμετοχής, λόγου και ρόλου για τη νέα γενιά που αποτελεί το παρόν και το μέλλον του τόπου».
ΠΗΓΗ: KΥΠΕ