Με βασικό σύνθημα «μια άλλη Κύπρο», ο τέως Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανακοίνωσε χθες την ίδρυση του νέου πολιτικού κινήματός του με το όνομα «Άλμα - Πολίτες για την Κύπρο». Ωστόσο στην πρώτη εμφάνισή του το νέο κίνημα, που όπως δήλωσε ο ίδιος ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σύντομα θα μετεξελιχθεί σε κόμμα, δεν παρουσίασε κάτι ιδιαίτερα καινούργιο και νέο, είτε σε θέσεις, είτε σε πρόσωπα.
Οι «οχτώ»
Τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη πλαισίωναν οχτώ πρόσωπα. Συγκεκριμένα, δίπλα στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη κάθισαν οι τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Χαρίδημος Τσούκας, η συνταξιούχος Όλγα Πολυχρονίδου, ο animal therapy και αντιεμβολιαστής Αβραάμ Θεμιστοκλέους, η ιδιωτική υπάλληλος Άντρη Κυθρεώτου, η καλλιτέχνιδα Κατερίνα Παπαραδαμάνθους (ανήκε στην ΕΔΕΚ και στο Κίνημα Αιχμή), η πρόεδρος της παγκύπριας οργάνωσης για την εγκεφαλική παράλυση «Αγκαλιά Ελπίδας» Γιούλα Πιτσιάλη και ο δικηγόρος από τη Λεμεσό Θεόδουλος Παπαβασιλείου.
Ποιοι υπογράφουν
Το κάλεσμα συμπόρευσης υπογράφουν 33 πρόσωπα, ανάμεσά τους και αρκετοί πρώην υφιστάμενοι του Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην Ελεγκτική Υπηρεσία και πρόσωπα που απέτυχαν να εκλεγούν σε προηγούμενες βουλευτικές εκλογές με άλλα πολιτικά σχήματα.
Συγκεκριμένα, το κείμενοι υπογράφουν οι εξής: Οδυσσέας Μιχαηλίδης (καθηγητής πανεπιστημίου), Αβραάμ Θεμιστοκλέους (ακτιβιστής), Άντρη Κυθρεώτου (ιδιωτικός υπάλληλος), Θεόδουλος Παπαβασιλείου (δικηγόρος), Κατερίνα Παπαραδαμάνθους (καλλιτέχνιδα), Γεωργία (Γιούλα) Πιτσιάλη (πρόεδρος ΜΚΟ/ακτιβίστρια), Όλγα Πολυχρονίδου (συνταξιούχος), Χαρίδημος Τσούκας (καθηγητής πανεπιστημίου), Κωνσταντίνος Χριστοφίδης (καθηγητής πανεπιστημίου), Ιμπραχίμ Αζίζ (δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής, συγγραφέας), Νικολέττα Ανδρέου-Τσικκίνη (επιχειρηματίας), Ρένα Αντωνιάδου (πολιτικός μηχανικός), Νεόφυτος Αποστόλου (λογιστής), Λουκάς Αριστοδήμου (πρόεδρος Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών), Τομάζος Γεωργίου (τέως διευθυντής Ελέγχου, Ελεγκτική Υπηρεσία), Ιωάννης Διάκου (επιχειρηματίας-σύμβουλος), Νάσια Διονυσίου (συγγραφέας, νομικός), Μιχάλης Δρακούδης (επιχειρηματίας), Δήμητρα Θεοκλήτου (εκπαιδευτικός), Θεοφάνης Θεοφάνους (τέως έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων), Μιχάλης Καμπούρης (συνταξιούχος), Ζήνα Κάνθερ (φαρμακοποιός/δημόσιος υπάλληλος), Πέτρος Κόκκινος (οδοντίατρος, ειδικός ορθοδοντικός), Αναστάσιος Κουμής (μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών), Μαρία Κωνσταντίνου (κοινωνιολόγος-εγκληματολόγος), Αντρέας Λαδόμματος (ζωγράφος), Άντρη Ματθαίου (δημόσιος υπάλληλος), Νεκταρία Μιχαήλ (διευθύντρια Οικονομικών και Συμμόρφωσης), Νέστορας Νεστορίδης (μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών/διευθυντής Διοίκησης), Μιχάλης Νικηφόρου (κοινοτάρχης Άλωνας), Γιάγκος Παπακυριακού (τέως διευθυντής Ελέγχου, Ελεγκτική Υπηρεσία), Πάνος Παπαναστασίου (καθηγητής πανεπιστημίου), Μάριος Πετρίδης (λειτουργός Ελεγκτικής Υπηρεσίας), Παναγιώτης Ρουσής (πανεπιστημιακός), Ανδρέας Σεραφείμ (πανεπιστημιακός), Άντρη Σπύρου (ακτιβίστρια), Χρίστος Στεφάνου (ιατρός), Μάριος Στυλιανού (κλινικός μικροβιολόγος), Μιχάλης Τερέπεης (εκπαιδευτικός), Χριστάκης Χατζηπαναγής (υπάλληλος Cyta), Ελπίδιος Χριστοδούλου (ειδικός ψηφιακής επικοινωνίας) και Ηλιάνα Χριστοφόρου (επιχειρησιακή διευθύντρια ΜΚΟ).
Έλειπε η νεολαία
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον χώρο της διάσκεψης Τύπου παρευρέθηκαν πολύ λίγοι νέοι άνθρωποι. Ανάμεσά τους ήταν το μέλος του Κινήματος Οικολόγων Άδωνις Γιάγκου, ο πρώην γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ Μιχάλης Τερέπεης, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής Λούκας Αριστοδήμου και το παλιό στέλεχος του ΑΚΕΛ, συγγραφέας αρκετών βιβλίων για την τ/κ αριστερά, Ιμπραχίμ Αζίζ. Επίσης, ο διαχειριστής της σελίδας «Ομάδα στήριξης γενικού ελεγκτή» Ανδρέας Χασαπόπουλος και η διαχειρίστρια της σελίδας στο Facebook «Μονογονιοί Κύπρος» Άντρη Σπύρου.
Στο Κέντρο
Στη χθεσινή διάσκεψη Τύπου, στα γραφεία του νέου κινήματος, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης απηύθυνε κάλεσμα συμπόρευσης προς τους πολίτες, προχωρώντας στην ανάγνωση πολιτικής διακήρυξης που υπέγραψαν 33 μέλη του κινήματος, αριθμός που συμβολίζει τον ορίζοντα της πενταετίας 2028-2033 και δείχνει ξεκάθαρα την πρόθεση για κάθοδο στις επόμενες προεδρικές εκλογές.
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης δήλωσε πως το νέο κίνημα κατατάσσεται στον πολιτικό χώρο του μεταρρυθμιστικού Κέντρου και πρόσθεσε ότι «το όραμά μας είναι να αλλάξουμε τη χώρα», μέσα από την ευρεία μεταρρύθμιση του κράτους και τη διασφάλιση του κράτους δικαίου. «Κεντρική αρχή μας», συμπλήρωσε, «είναι όλοι να ταχθούμε στην υπηρεσία του κοινού καλού». Ακολούθως, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι «δεν θα γίνουμε μέρος του πολιτικού συστήματος», προσθέτοντας ότι «είμαστε και θα παραμείνουμε εξωσυστημικοί».
Ο κ. Μιχαηλίδης έκανε λόγο για ένα συμπεριληπτικό κίνημα που φιλοξενεί πρόσωπα από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Τόνισε δε ότι δεν θεωρεί το ΕΛΑΜ κόμμα του δημοκρατικού τόξου, λέγοντας ότι «εξήλθε από τις σάρκες της Χρυσής Αυγής».
Σήμερα θα αρχίσουν οι διαδικασίες εγγραφής του νέου κινήματος και μέχρι τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν εντατικές διεργασίες για μετατροπή του σε πολιτικό κόμμα ώστε να αρχίσει την προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές του 2026.
Βουλευτικές
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι οι πολίτες θα αποφασίσουν εάν το κίνημα «Άλμα» θα εισέλθει στη Βουλή. «Δεν έχω κανένα λόγο να μην ηγηθώ του ψηφοδελτίου», σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης, κάνοντας λόγο για πλήρες ψηφοδέλτιο 56 υποψηφίων. Πρόσθεσε δε ότι είναι πάρα πολύ πρόωρο να λεχθεί ποιοι θα βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο του κινήματος στις βουλευτικές εκλογές του 2026. Εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση ότι ένα μονοψήφιο ποσοστό στις βουλευτικές εκλογές δεν θα βοηθήσει τον στόχο που έθεσε το κίνημα.
Άλλη Κύπρος
Σύμφωνα με το κείμενο συμπόρευσης που ανέγνωσε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, κεντρική επιδίωξη του κινήματος «είναι η ριζική αναθέσμιση της χώρας με σκοπό τη δημιουργία μιας οικονομικά ευημερούσας, δίκαιης και αξιοπρεπούς κοινωνίας». Το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα χαρακτηρίζεται τροχοπέδη για την πρόοδο της Κύπρου και τονίζεται η ανάγκη για επανεκκίνηση της χώρας. Επιπρόσθετα, δίνεται μεγάλη έμφαση στη λογοδοσία. «Δεν ανεχόμαστε», τονίζουν, «τα φαινόμενα διάχυτης διαφθοράς, διαπλοκής, αναξιοκρατίας και αλαζονείας, που ταλανίζουν τη χώρα». Προτάσσουν δε την ανάγκη για ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι δεν αποδέχονται «τα μοιρολατρικά 'This is Cyprus' και 'Κρύψετε να περάσουμε'».
Οικονομία
Στο κείμενο συμπόρευσης υπάρχει κεφάλαιο για την ανάπτυξη και την οικονομία όπου το κίνημα ξεκαθαρίζει ότι θα αντισταθεί «στην αθέμιτη κερδοσκοπία της αγοράς και των ολιγοπωλίων, στην ανέντιμη επιχειρηματικότητα και στην ανακύκλωση και διεύρυνση των ανισοτήτων». Ωστόσο, αναγνωρίζεται η «τεράστια σημασία της πράσινης μετάβασης και καινοτομίας και η ανάγκη ψηφιακού εκσυγχρονισμού του κράτους και της οικονομίας».
Κυπριακό
«Η ομοσπονδιακή Κύπρος πρέπει να αποτελεί συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένα κράτος με μία και μόνη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια», αναφέρει το κίνημα Άλμα στο πλήρες κείμενο του καλέσματος συμπόρευσης που ανέγνωσε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης. «Το κράτος και η κοινωνία που οραματιζόμαστε», τονίζεται, «δεν μπορούν να χτιστούν σε μια διαιρεμένη πατρίδα, της οποίας το 37% του εδάφους παραμένει υπό τουρκική κατοχή». Αναγνωρίζεται δε ο κίνδυνος της οριστικοποίησης αλλά και της νομιμοποίησης της διχοτόμησης».
Όνομα και λογότυπο
Σημειώνεται ότι το όνομα «Άλμα» είναι αρκτικόλεξο των βασικών αξιών του νέου πολιτικού κινήματος, που είναι η αξιοπρέπεια, η λογοδοσία, η μεταρρύθμιση και η ανάπτυξη. Το λογότυπο του κινήματος φιλοτέχνησε ο γνωστός ζωγράφος Ανδρέας Λαδόμματος και απεικονίζει το χρυσοπράσινο φύλλο ως συμβολισμό της Κύπρου που σύμφωνα με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, επιπλέει στο πέλαγος και διανύει «το σαθρό κατεστημένο».