Θα θέλαμε να δούμε ένα πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι «δεν είμαστε μέρος του προβλήματος. Εργαζόμαστε για να είμαστε μέρος της λύσης και στηρίζουμε τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για επίτευξη κατάπαυσης του πυρός».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος μιλούσε στο πλαίσιο δηλώσεων στα ΜΜΕ στη Ρίγα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, την πρώτη επίσημη επίσκεψη Κύπριου Προέδρου στη χώρα. Συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Λετονίας Έντγκαρς Ρίντκεβιτς ο οποίος είπε ότι η Κύπρος είναι μία από τις οδούς εκκένωσης για υπηκόους τρίτων χωρών και επαίνεσε την Κύπρο για τον πολύ ενεργό ρόλο που διαδραματίζει στην παροχή βοήθειας σε όσους εγκαταλείπουν αυτήν τη στιγμή την περιοχή των συγκρούσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από την Προεδρία, οι δύο Πρόεδροι αναφέρθηκαν στις προοπτικές ενίσχυσης των διμερών σχέσεων σε διάφορους τομείς. Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος της Λετονίας, μιλώντας μέσω διερμηνέα, χαρακτήρισε την επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ιστορική, σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Κύπριου Προέδρου στη χώρα του.
Πρόσθεσε ότι η συνάντηση και οι συνομιλίες με τον Κύπριο Πρόεδρο ήταν πολύ εποικοδομητικές, σημειώνοντας ότι συζήτησαν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων, της ευρωπαϊκής ατζέντας, αλλά και της κατάστασης στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.
Επεσήμανε ακόμη ότι και οι δύο χώρες συμμερίζονται κοινές αρχές και αξίες καθώς και θέσεις σε ό,τι αφορά την Ουκρανία και άλλα ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.
Είπε ότι οι δύο χώρες έχουν ένα στενό πολιτικό διάλογο σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο ως κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ υπογράμμισε ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και άλλων πολιτικών της ΕΕ, όπως η αγροτική πολιτική και θέματα άμυνας και ασφάλειας, κατά τη διάρκεια της δικής της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2026.
Υπογράμμισε, επίσης, τη σταθερή στήριξη της χώρας του στην ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν, σημειώνοντας ότι αυτό θα βοηθήσει, μεταξύ άλλων, και στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών στον τομέα του Τουρισμού, προσθέτοντας πως η Λετονία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε αναγκαία πολιτική και άλλη στήριξη προς την κατεύθυνση της ένταξης της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά, πέραν της ΕΕ, αφού και οι δύο έχουν υποφέρει από ξένη κατοχή, με την Κύπρο να εξακολουθεί, ενώ και οι δύο χώρες σέβονται το διεθνές δίκαιο.
Πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση τους συμφώνησαν όπως εργαστούν ακόμη πιο στενά στα επόμενα χρόνια για περαιτέρω σύσφιγξη των ήδη εξαίρετων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Συγχαίροντας τον Λετονό ομόλογο του για την ιστορική εκλογή της Λετονίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ για το 2026-2027, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η συμμετοχή της Λετονίας θα αρχίσει τον Ιανουάριο όταν συνήθως διεξάγονται οι διαβουλεύσεις για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σημειώνοντας ότι «βασιζόμαστε στη στήριξη σας».
Διαβεβαίωσε παράλληλα τον Πρόεδρο Ρίντκεβιτς ότι η Κύπρος θα λειτουργήσει ως έντιμος διαμεσολαβητής κατά την Προεδρία της στην ΕΕ με στόχο τη διατήρηση της ενότητας της Ένωσης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη ότι ενημέρωσε τον ομόλογο του τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες που καταβάλλει για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.
Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί τομείς όπου μπορεί να ενισχυθεί η συνεργασία των δύο χωρών, όπως είναι ο τουρισμός, η άμυνα, η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σε τομείς όπως η καινοτομία και η ενέργεια και συμφώνησαν να φέρουν κοντά τις επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών.
Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «η Κύπρος γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει εισβολή, κατοχή, παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Επεσήμανε πως σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, από την αρχή η Κύπρος ήταν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και θα συνεχίσει να είναι στηρίζοντας πλήρως την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας σε ερώτηση, επεσήμανε πως η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ αλλά είναι και μέρος της Μέσης Ανατολής και εργάζεται πάντοτε με θετική ατζέντα, με όλες τις χώρες της περιοχής με τις οποίες διατηρεί εξαίρετες σχέσεις.
«Δεν είμαστε μέρος του προβλήματος. Εργαζόμαστε για να είμαστε μέρος της λύσης και στηρίζουμε τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για επίτευξη κατάπαυσης του πυρός», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως «δεν πιστεύουμε πως ο πόλεμος είναι η λύση σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση».
Θα θέλαμε να δούμε ένα πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ στην περιοχή, πρόσθεσε, λέγοντας ότι «στο τέλος της ημέρας, η Μέση Ανατολή είναι γειτονιά μας, πρέπει να κάνουμε κάτι, πρέπει να έχουμε ένα ηγετικό ρόλο. Είναι για αυτό τον λόγο που μιλάμε με όλες τις χώρες της περιοχής και είχαμε ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων».
Μετά τις δηλώσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο Μνημείο Ελευθερίας όπου κατέθεσε στεφάνι, παρακάθησε σε γεύμα εργασίας με την Πρωθυπουργό της Λετονίας Έβικα Σιλίνια και επισκέφθηκε το Κέντρο Αριστείας Στρατηγικών Επικοινωνιών του ΝΑΤΟ.
Πηγή: ΚΥΠΕ