Νωρίτερα από τα τέλη Ιουλίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η άτυπη πενταμερής για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη. Αυτή είναι η πληροφόρηση που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και την οποία κοινοποίησε χθες στα μέσα ενημέρωσης. Με βάση τις δηλώσεις του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία με τα μέρη για την ημερομηνία της συνάντησης υπό τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Το άτυπο χρονοδιάγραμμα της συνάντησης θα ακολουθήσει μιας νέας επίσκεψης στην περιοχή της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν.
Θέλει πρόοδο
Είναι προφανές πως η κ. Ολγκίν, η οποία μετά την τελευταία της περιοδεία δεν διαπίστωσε οποιαδήποτε προθυμία των πλευρών για να υπάρξει συμφωνία στα μίνιμουμ, όπως αυτά έχουν καθοριστεί από τον ΓΓ στην τελευταία άτυπη πενταμερή του Μαρτίου, θα επιχειρήσει τη δημιουργία κάποιων παραμέτρων για να αλλάξει το κλίμα μεταξύ των πλευρών. Η Μαρία Ολγκίν ελπίζει πως, με την επάνοδό της τις επόμενες ημέρες, θα έχει ενώπιόν της μια ρεαλιστική αποτύπωση της βούλησης των πλευρών σε σχέση με την αποδοχή των μίνιμουμ που αφορούν την παρούσα φάση της. Εξόφθαλμα οι επαφές της κ. Ολγκίν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, ούτε σε εκείνα τα βασικά στα οποία στηριζόταν για να κωδικοποιήσει τους στόχους της. Θυμίζουμε ότι η απεσταλμένη του ΓΓ εμφανίστηκε στη Λευκωσία ελπίζοντας πως θα ήταν σε θέση, με τη βοήθεια των πλευρών, να χαράξει ένα θετικό πλαίσιο ώστε η άτυπη πενταμερής, εφόσον έχει συμφωνηθεί, να κινηθεί σε όσο το δυνατόν πιο εύκρατο κλίμα. Ακόμη ελπίζει επί τούτου πως με τη νέα της περιοδεία θα έχει στα χέρια της έστω και το μίνιμουμ αυτής της προσπάθειας, κυρίως με την επίτευξη συμφωνίας σε ορισμένα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στη βάση των εντολών που έδωσε στις πλευρές ο Αντόνιο Γκουτέρες από τη Γενεύη, όταν επιχείρησε να κρατήσει τη διαδικασία εν ζωή. Όπως ο «Π» πληροφορείται, η Ολγκίν αντιμετώπισε με ιδιαίτερη επιφύλαξη τη στάση των πλευρών το προηγούμενο διάστημα και θα επιθυμούσε αυτή τη φορά να είναι σε θέση να προωθήσει κάποια συμφωνία τουλάχιστον στα θέματα που έχουν προταθεί από τον Γενικό Γραμματέα.
Πάντως επί του προκειμένου, δηλαδή για την ανάγκη ενός θετικού αποτελέσματος, αναφέρθηκε χθες και ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημειώνοντας ότι η κ. Ολγκίν θα έρθει στην Κύπρο πριν τη νέα διευρυμένη συνάντηση «και εργαζόμαστε έτσι ώστε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εστίασε στις χθεσινές αναφορές και στη σημασία που έχουν οι επαφές της κ. Ολγκίν στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες.
Η διαδικασία στα κατεχόμενα
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέδεσε τη μη ύπαρξη προόδου στα ζητήματα τα οποία ο Γενικός Γραμματέας έθεσε ενώπιον των πλευρών ως ΜΟΕ με την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων λέγοντας ότι «είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας, πρέπει να λέμε τα πράγματα ως έχουν».
Ανέφερε ακόμη ότι επιλέγει να μην απαντά στις καθημερινές δηλώσεις του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, «που βλέπω το τελευταίο διάστημα και μία καθημερινή επίθεση εναντίον μου προσωπικά», γιατί εντάσσονται, όπως είπε, μέσα στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας. «Από εκεί και πέρα, ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, από τη στιγμή που αποφασίζει να κάνει μία διευρυμένη συνάντηση, σίγουρα έχει κάποιες σκέψεις για το πώς θα προχωρήσει αυτή η διαδικασία περαιτέρω».
Σε ερώτηση αν ο Ειδικός Απεσταλμένος της προέδρου της Κομισιόν για την Κύπρο, Γιοχάνες Χαν, θα έχει τελικώς θέση στο τραπέζι στη Νέα Υόρκη απάντησε «να αναμένουμε. Δεν είμαστε ακόμα εκεί». Σημείωσε ότι ο κ. Χαν θα συναντηθεί με την κ. Ολγκίν, «θα μιλήσουν, θα δει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
Υπενθύμισε την επιστολή της προέδρου της Επιτροπής και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πριν την πρώτη διευρυμένη στη Γενεύη και είπε ότι «είναι ένα έγγραφο-σημείο αναφοράς, αν θέλετε, για το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και ενδιαφέρεται πραγματικά για το Κυπριακό -το απέδειξε στη συνέχεια και με τον διορισμό- αλλά και θέτει και το πλαίσιο μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού».
Πάντως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι διαβλέπει ενδιαφέρον από πλευράς Τουρκίας όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι «αυτό ήταν και ένα από τα βασικά μηνύματα που ο Πρόεδρος της Τουρκίας μετέφερε στον Γάλλο Πρόεδρο». Μάλιστα υπενθύμισε ότι είναι ο Τούρκος Πρόεδρος που δημοσιοποίησε αυτή τη συνάντηση.