«Η Τουρκία αδειάζει τον ρόλο του Τατάρ στην διαδικασία», δήλωσε στο ραδιόφωνο του Πολίτη 107.6 και 97.6. η διεθνολόγος και μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας για το Κυπριακό του ΔΗΣΥ, Άννα Κουκκίδου – Προκοπίου, σχολιάζοντας την ενεξελίξει Άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό που πραγματοποιείται στην Νέα Υόρκη.
Όπως ανέφερε, πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα συγκυρία στην ιστορία του Κυπριακού, «που όμως δεν μας αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία». Κρίσιμη, κατά την ίδια, είναι η έμφαση που δόθηκε στη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, με φόντο τα ευρωτουρκικά — παρά το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. «Ο κ. Χριστοδουλίδης συζήτησε με τον κ. Φιντάν τα ευρωτουρκικά, κάτι που δείχνει ότι η Τουρκία αν και δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία συνομιλεί μαζί της πλέον απευθείας μαζί της. Ο κ. Τατάρ, τι να συζητήσει με τον κ. Γεραπετρίτη;» διερωτήθηκε η κα Κουκκίδου.
Αναφερόμενη σε ενδεχόμενα ανταλλάγματα, υπογράμμισε ότι «ο κ. Φιντάν έκανε λόγο για μια win–win συμφωνία», κάτι που μπορεί να συνδέεται με το ευρύτερο ευρωπαϊκό παζάρι στο οποίο η Τουρκία επιδιώκει να εμπλακεί. Σε σχετική ερώτηση υπέδειξε ότι δεν είναι μόνο τα ευρωτουρκικά, αλλά τι γίνεται στην περιοχή μας, όπως για παράδειγμα η Συρία. Παράλληλα, επισήμανε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ενώ ο κ. Τατάρ, που όπως ανέφερε «προφανώς ενοχλείται», θα περιοριστεί σε άλλου είδους επαφές. Η κα. Κουκκίδου αναφέρθηκε και στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος επανέλαβε τη σημασία συμφωνίας σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης — κάτι που ωστόσο δεν κατέστη εφικτό μέχρι σήμερα. Όσο για τη συνέντευξη της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ, Μαρία Άντζελα Ολγκίν, στον «Πολίτη», η κα. Κουκκίδου σημείωσε πως μπορεί να «σόκαρε κάποιους», όμως «αποτυπώνει την πραγματικότητα».
Ακούστε την παρέμβαση της Άννας Κουκκίδου Προκοπίου, στην εκπομπή «Δεύτερη Ματιά» που μεταδίδεται καθημερινά από τον Πολίτη 107.6 & 97.6: