Η υπόθεση του τέως επιτρόπου Εθελοντισμού Γιάννη Γιαννάκη αναδεικνύει και το επίπεδο απονομής δικαιοσύνης σ΄ αυτόν τον τόπο. Το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους… ρυθμούς των διωκτικών αρχών και της δικαστικής εξουσίας.
Στην προκειμένη περίπτωση, το θέμα πλαστογραφίας των ακαδημαϊκών προσόντων, στη βάση των οποίων είχε προσληφθεί ο Γιαννάκη ως λειτουργός στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, προέκυψε τον Μάιο του 2021. Στις 25 του συγκεκριμένου μήνα, μάλιστα, υπό το βάρος των αποκαλύψεων, παραιτήθηκε…
Με απλά λόγια, ήδη έχουν παρέλθει 11 μήνες κι ακόμη περιμένουμε από την Αστυνομία να συμπληρώσει τον φάκελο της υπόθεσης και να τον προωθήσει στη Νομική Υπηρεσία. Αυτό αναμένεται να συμβεί περί τις αρχές Μαΐου, όπως ξεκαθαρίστηκε μέσω επίσημων τοποθετήσεων…
Το τραγικό είναι ότι από την πρώτη στιγμή που η Αστυνομία άρχισε να διερευνά την υπόθεση, γνωρίζαμε ότι οι ανακριτές της υπόθεσης είχαν υποβάλει αίτημα δικαστικής συνδρομής στις αμερικανικές αρχές και ότι αυτό εκκρεμούσε. Το ίδιο, δηλαδή, που ισχύει και σήμερα.
Η τοποθέτηση από πλευράς Αστυνομίας τους μήνες που ακολούθησαν και συγκεκριμένα όταν δημοσιογράφοι ρωτούσαν σε ποιο στάδιο βρίσκονταν οι έρευνες, ήταν η ίδια κι απαράλλαχτη: «Εκκρεμεί η ανταπόκριση των αρχών των ΗΠΑ».
Μοιραία, ο φάκελος της υπόθεσης παρέμενε σε εκκρεμότητα και η προώθησή του στον γενικό εισαγγελέα καθυστερούσε. Μια καθυστέρηση που δεν εξυπηρετεί την απονομή δικαιοσύνης. Γιατί όταν παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι γνωστό ότι μειώνεται και ο βαθμός απονομής δικαιοσύνης.
Προφανής ο λόγος. Αν για παράδειγμα κάποιος πολίτης που έχει εξαπατήσει το Δημόσιο και κριθεί ένοχος μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, το δικαστήριο πολύ πιθανόν να λάβει υπόψιν στην απόφασή του και τον… διασυρμό του ενόχου από τα ΜΜΕ όλη αυτήν την περίοδο (ναι, έχουμε βιώσει και τέτοια φαινόμενα). Μετριάζεται και η ανάγκη για τιμωρία του ενόχου. Κι ασφαλώς, η ποινή σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι επιεικής. Κατά συνέπεια, ο στόχος του παραδειγματισμού δεν θα επιτευχθεί.
Κι όμως, στην παρούσα υπόθεση δεν φαίνεται τόσο αναγκαία η ανταπόκριση των αρχών των ΗΠΑ στο αίτημα των αντίστοιχων υπηρεσιών της Κύπρου. Ο Γιαννάκη είχε καταθέσει παραποιημένο απολυτήριο λυκείου. Οι βαθμοί του ήταν τεκμηριωμένα αλλοιωμένοι. Το «13» μετατράπηκε σε «19», παρόλο που ολογράφως το απολυτήριο φανέρωνε την απάτη… Όσο δε για τον πανεπιστημιακό τίτλο που εξασφάλισε ο Γιαννάκη από τις ΗΠΑ, ο ίδιος παραδέχθηκε στον γενικό ελεγκτή και σε λειτουργό της υπηρεσίας του τελευταίου ότι δεν είναι κανονικό πτυχίο… Μάλιστα, ο ίδιος ο προϊστάμενος της ελεγκτικής υπηρεσίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης έδωσε σχετική γραπτή μαρτυρία στην Αστυνομία. Την ίδια στιγμή, η Αστυνομία ανέφερε επίσημα ότι καλύφθηκε εν μέρει η μαρτυρία που περιμένουμε από τους Αμερικανούς. Κι εμείς ακόμη αναμένουμε…
Αλίμονο, πάντως, σε όποιον άσημο κακομοίρη καταγγελθεί για πανομοιότυπο αδίκημα…