Γιατί εμείς οι Έλληνες χριστιανοί ορθόδοξοι αγαπάμε τόσο πολύ τον Ιησού Χριστό, άλλως Τζίζας; Σίγουρα όχι για την καταγωγή του. Ο άνθρωπος γεννήθηκε στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας και είναι εβραϊκής καταγωγής, ενώ εμείς ως γνωστό είμαστε απόγονοι των Μυκηναίων Αχαιών, τρισέγγονα του κερατούκλη του Αγαμέμνονα και της ζωηρής Κλυταιμνήστρας.
Εν ολίγοις οι Έλληνες ορθόδοξοι χριστιανοί, ούτε ξέρουν, ούτε ενδιαφέρονται για το σόι του και εν γένει την καταγωγή του. Αν ρωτήσεις κάποιον στην Αθήνα πού γεννήθηκε ο Χριστός ίσως σου απαντήσει στη Φλώρινα, ενώ στην Κύπρο οι περισσότεροι πιστεύουν ότι γεννήθηκε στην Παναγιά της Πάφου και ότι ήταν μακρινός συγγενής του Μακαρίου.
Ούτως ή άλλως οι περισσότεροι έχουν ταυτίσει τον Ιησού Χριστό, με την καλοπέραση. Χριστός σημαίνει διακοπές, καλό φαΐ και διασκέδαση, άσχετο αν ο άνθρωπος κυνηγήθηκε μέχρι θανάτου από τον Ηρώδη, γεννήθηκε σε μια άβολη φάτνη με γαϊδουράκια και αρνάκια, κι αν σταυρώθηκε πίνοντας όξος και χολή για να μας σώσει από την αμαρτία. Να 'ναι καλά οι εκκλησιαστικοί μας ηγέτες και εν γένει η μακρά βυζαντινή μας παράδοση, έχουν καταφέρει να κτίσουν τις χαρούμενες ζωές μας γύρω από τον βίο και την πολιτεία του Χριστού, λες και ήταν ηθοποιός, γεμίζοντας ταυτόχρονα και τα παγκάρια των εκκλησιών με εισφορές.
* Στις 25 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο σβήνουμε κεράκια, αφού γιορτάζουμε τα γενέθλια του Τζίζας. Στις 6 Ιανουαρίου έχουμε τη βάπτιση του Χριστού στον Ιορδάνη Ποταμό από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Τότε ως γνωστό εμφανίστηκε για πρώτη φορά και το μικρό πεζουνάκι (εν είδει περιστεράς) ως Άγιο Πνεύμα. Για τη γέννηση του Χριστού καθόμαστε μερικές μέρες και σε συνδυασμό με την παγανιστική γιορτή της αλλαγής του χρόνου ακόμα μερικές. Σε αυτές τις γιορτές τα παιδάκια τρώνε μελομακάρονα και μαθαίνουν για τους τρεις μάγους και τα δώρα που πήγαν στον μικρό Ιησού ακολουθώντας το αστέρι της Βηθλεέμ. Γι' αυτό θέλουν και αυτά τα δώρα τους κάθε Χριστούγεννα. Όχι βέβαια χρυσό, σμύρνα και λιβάνι. Σήμερα επειδή... διαθέτουν κριτική σκέψη, διεκδικούν κινητά, playstations και τάμπλετ. Αυτοί βέβαια που στην κυριολεξία λατρεύουν τον Ιησού Χριστό είναι οι δεκάδες χιλιάδες δάσκαλοι, καθηγητές και μαθητές, οι οποίοι κάθονται για δεκαπέντε μέρες. Πίνουν νερό στο όνομά του επίσης χιλιάδες καταστηματάρχες που αυτές τις μέρες πωλούν ρούχα, γλυκά, λουλούδια, ενώ κυριολεκτικά τον θεωρούν χρυσό σπόνσορα οι ξενοδόχοι και τα τουριστικά γραφεία αφού ο κόσμος πάει διακοπές.
* Η Καθαρά Δευτέρα είναι κι αυτή μια μεγάλη κινητή γιορτή, η οποία εξαρτάται από την ημερομηνία του Πάσχα, που έχει άμεση σχέση με τον Χριστό. Συγκεκριμένα πέφτει κάθε χρόνο στο ξεκίνημα της 7ης εβδομάδας, δηλαδή 48 μέρες πριν την Ανάσταση και το ελληνορθόδοξο Πάσχα και προφανώς πάντοτε ημέρα Δευτέρα. Την ημέρα αυτή ξεκινάει η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημαίνει το τέλος των Αποκριών. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα. Με λίγα λόγια κάνουμε διακοπές τη Δευτέρα η οποία σε συνδυασμό με το Σάββατο και την Κυριακή γίνεται τριήμερο, ενόψει της σταύρωσης και της ανάστασης του Τζίζας.
* Στις 25 Μαρτίου κάθε χρόνο πέρα από την αργία που επιβάλλει η Ελληνική Επανάσταση, όλοι ξεκουράζονται γιατί έχουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω είναι η μέρα κατά την οποία άγγελος Κυρίου με δύο φτερά, επισκέφθηκε τη Μαρία από τη Ναζαρέτ και της ανακοίνωσε ότι θα γεννήσει τον υιό του Θεού, τον μονογενή, δηλαδή τον Τζίζας. Με λίγα λόγια η εγκυμοσύνης της Παναγίας και η Ελληνική Επανάσταση συνιστούν κατά την Εκκλησία και τους ιερείς της το βασικό ελληνοχριστιανικό ιδεώδες το οποίο μας καθοδηγεί τους τελευταίους δύο αιώνες. Γι' αυτό και έχουμε αργία.
* Ακολουθούν οι ατέλειωτες αργίες του Πάσχα. Τη Μεγάλη Πέμπτη σχεδόν όλα κλείνουν. Τη μέρα αυτή ο Τζίζας κάλεσε του μαθητές του να φάνε. Κατά τη διάρκεια του δείπνου τους αποκάλυψε ότι αυτό το παλιόπαιδο ο Ιούδας θα τον προδώσει. Η προδοσία του Ιούδα οδήγησε στη σύλληψη και στη σταύρωση του Χριστού, οπότε σήμερα οι χριστιανοί κλέβουν ξύλα, στύλους της ηλεκτρικής και παλέτες για να κάνουν τεράστιες λαμπρατζιές με στόχο να κάψουν τον Ιούδα. Μόλις αρχίσει να καίγεται ο Ιούδας τότε επιτίθενται εναντίον των Φαρισαίων και των Ρωμαίων στρατιωτών τους οποίους παριστάνουν σήμερα οι Κύπριοι αστυνομικοί, οι οποίοι συμμετέχουν ως κομπάρσοι στην αναβίωση του εθίμου. Συνολικά οι χριστιανοί κάθονται τη Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο, την Κυριακή του Πάσχα και τη Δευτέρα του Πάσχα τουλάχιστον. Οι περισσότεροι κάθονται και την Τρίτη του Πάσχα. Βεβαίως υπάρχουν πάντα και οι προνομιούχοι. Οι χιλιάδες δάσκαλοι, καθηγητές, φοιτητές και μαθητές που κάθονται αραχτοί και λάιτ για 15 μέρες θρηνώντας τα πάθη αλλά και γιορτάζοντας την Ανάσταση του Τζίζας. Πολύ χαρούμενοι είναι όπως σε κάθε γιορτή και οι καταστηματάρχες. Τυριά για φλαούνες, αβγά για τσούγκρισμα και χιλιάδες αρνιά, χοίροι και κοτόπουλα για τις ανάγκες των ατέλειωτων τραπεζιών που στήνονται μετά το Μεγάλο Σάββατο.
* Αργία έχουμε και την Πεντηκοστή. Δηλαδή πενήντα μέρες μετά την Ανάσταση του Τζίζας. Την ημέρα της Πεντηκοστής έλαβε χώρα η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους 12 μαθητές. Σύμφωνα με τις Πράξεις των Αποστόλων τότε εμφανίστηκε ξανά το φωτεινό πεζουνούδιν και οι Απόστολοι έλαβαν το Άγιο Πνεύμα. Τι σήμαινε αυτό. Ενώ ήταν όλοι αμόρφωτοι ψαράδες ξαφνικά μορφώθηκαν με το Άγιο Πνεύμα να τους κάνει download την εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα στο κεφάλι σε συνδυασμό με τον αυτόματο translator της Google. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τα ξέρουν όλα και κυρίως να μιλάνε όλες τις γλώσσες του κόσμου, από σουαχίλι μέχρι χίντου και από λατινικά μέχρι τη γλώσσα του βασιλιά των Βίκινγκς Ράγκναρ Λόθμπρουκ.
* Μεγάλη αργία είναι και η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου. Αυτή τη μέρα πέθανε η μητέρα του Ιησού η Παναγία, και εορτάζεται ως Θεομητορική εορτή τόσο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όσο και των λοιπών χριστιανικών ομολογιών. Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης γι' αυτό και όλοι πάμε διακοπές. Βεβαίως, η Παναγία δεν ετάφη, όπως όλοι μας, αλλά ανελήφθη στους ουρανούς αφού χαιρέτισε πρώτα τους Αποστόλους. Ανεβαίνοντας στους ουρανούς την είδε και ο Απόστολος Θωμάς που ήταν τότε στην Ινδία, οπότε η Παναγία κατηφόρισε λίγο και του έδωσε την Αγία της Ζώνη από τρίχες καμήλας. Σήμερα κάθε μοναστήρι στην Κύπρο, στην Ελλάδα και σε άλλες χριστιανικές χώρες υπάρχουν κομμάτια αυτής της Ζώνης. Υπολογίζεται -με βάση τα κομμάτια- ότι χρειάστηκαν καμιά 30αριά καμήλες για να κατασκευαστούν. Το μεγαλύτερο κομμάτι της Ζώνης ως γνωστό το έχει υπό τον έλεγχο του ο ηγούμενος Εφραίμ ο Βατοπεδινός το οποίο έφερε πρόσφατα στην Κύπρο για προσκύνηση. Εκτέθηκε σε διάφορες Μητροπόλεις και μάζεψε από τις εισφορές των πιστών ένα εκατ. ευρώ.
Ω Τζίζας!
Με λίγα λόγια το 90% των αργιών στην Κύπρο το οφείλουμε στον Τζίζας, γι' αυτό και όλοι τον αγαπάμε. Πιο πολύ από όλους οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Ο Ιησούς είναι ο προστάτης των διακοπών των Ελλήνων αλλά και όλων των χριστιανών ανά την υφήλιο. Εξαιτίας του ανθεί το εμπόριο, ανεβαίνουν οι τζίροι και γίνεται πιο πλούσια η Εκκλησία μας.