Όλοι μας, ακόμα και οι λιγότερο νοικοκύρηδες χρησιμοποιούμε μαγειρικά σκεύη: Από αντικολλητικά τηγάνια, μέχρι χάλκινες κατσαρόλες και ένα σωρό άλλα. Και εμπιστευόμαστε μερικά «κουζινικά» τόσο πολύ, που αρνούμαστε να τα αποχωριστούμε. Ωστόσο, αυτή μας η εμμονή απειλεί να θέσει εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα σε κίνδυνο.
Πότε όμως είναι η ώρα να αντικαταστήσουμε τις κατσαρόλες και τα τηγάνια μας με νεότερα σκεύη; Και γιατί αν το αμελήσουμε κινδυνεύει η υγεία και η ποιότητα του φαγητού μας;
Ο Ντάνιελ Μοντλίν, συντάκτης στο ειδικό περιοδικό Food & Wine, επισημαίνει προτού προχωρήσουμε στα σημάδια φθοράς, ότι οι ερασιτέχνες μάγειρες δεν είναι ανάγκη να ξοδεύουμε υπερβολικά πολλά χρήματα σε μαγειρικά σκεύη.
«Αρκεί να επενδύσουμε σε ένα ποιοτικό σετ μαγειρικών σκευών, που να μπορούμε να το αντέξουμε οικονομικά, αλλά που να αντέχει στο χρόνο, ανάλογα με το πόσο συχνά μαγειρεύουμε. Για παράδειγμα, αν μαγειρεύουμε και δεξιωνόμαστε κόσμο συχνά, ένα σετ από ανοξείδωτο ατσάλι ή τιτάνιο θα μας φανεί αρκετά χρήσιμο. Αν όμως μαγειρεύομε πιο σπάνια τα τηγάνια από χυτοσίδηρο είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση», μας συμβουλεύει ο ειδικός.
Ναι αλλά, ποια σημάδια δείχνουν ότι τα σκεύη μας, υψηλότερης ή χαμηλότερης ποιότητας, πάνε για απόσυρση; Ο ειδικός δίνει πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις.
Το σημάδι ότι το τηγάνι μας μας ...κουνάει μαντήλι
- Αν έχουμε αντικολλητικό τηγάνι από τεφλόν
Επειδή τα ταψιά και τα τηγάνια υπερθερμαίνονται, η επίστρωση από τεφλόν σταδιακά αρχίζει να αποσυντίθεται. Και καθώς διαλύεται, το teflon απελευθερώνει μια σειρά τοξικών αερίων. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η εισπνοή αυτών των χημικών αναθυμιάσεων μπορεί να προκαλέσει υψηλό πυρετό, δύσπνοια και αδυναμία. Για αυτό το πιο ασφαλές είναι, ιδίως εφόσον τα χρησιμοποιούμε καθημερινά, να αντικαθιστούμε τα τηγάνια από τεφλόν κάθε δυο χρόνια.
- Αν έχουμε τηγάνι από κεραμική επίστρωση
Τα κεραμικά μαγειρικά σκεύη δεν περιλαμβάνουν τοξικές ενώσεις. Επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για την ανάμιξη τοξικών χημικών ουσιών με το φαγητό. Και το ακόμα καλύτερο νέο είναι ότι τα κεραμικά μας αντέχουν μίνιμουμ δυο χρόνια, ενώ αν τα χρησιμοποιούμε προσεκτικά, μπορεί να αντέξουν ακόμη και πέντε χρόνια ανάλογα με τη συχνότητα της χρήσης.
Επίσης, σε αντίθεση με τα σκεύη από τεφλόν, που πρέπει να θυμόμαστε πότε τα αγοράσαμε για να τα αντικαταστήσουμε έγκαιρα, τα κεραμικά «μιλάνε» από μόνα τους: Τα αντικαθιστούμε μόνο εφόσον έχουν γρατσουνιστεί, ξεφλουδίσει ή αποχρωματιστεί καταφανώς.
- Σε ό,τι αφορά τα χάλκινα τηγάνια
Τα χάλκινα σκεύη, εφόσον δεν έχουν γρατζουνιές ή αποχρωματισμένα σημεία, μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε για έως και δέκα χρόνια. Όμως, με το που δούμε γρατζουνιά, πετάμε αμέσως το χάλκινο τηγάνι μας. Γιατί εάν η επένδυση φθαρεί και ο χαλκός αναμειχθεί με όξινες τροφές, αυτό απειλεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως διάρροια και ναυτία.
- Αν τα σκεύη μας είναι αλουμινένια
Το αλουμίνιο αντέχει πέντε με δέκα χρόνια. Αλλά και εδώ ισχύει ο ίδιος όρος που συμφωνήσαμε για τα χάλκινα τηγάνια. Εφόσον δηλαδή έχουν γρατσουνιές και βαθουλώματα, τα αντικαθιστούμε πάραυτα. Διότι εάν μαγειρεύουμε όξινα τρόφιμα όπως οι ντομάτες σε αλουμινένια σκεύη σε υψηλή θερμοκρασία αυτό απειλεί να εμποτίσει το φαγητό μας με επιβλαβείς ουσίες.