Υλικά:
Για τη ζύμη
4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι σόδα
½ κουτ. γλυκού αλάτι
250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
1 φλιτζάνι ζάχαρη
3 αυγά
Για τη γέμιση
4 μήλα μεγάλα
½ - 1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού κανέλα
Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
1/2 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
Εκτέλεση
- Αναμιγνύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε για λίγο το βούτυρο με τη ζάχαρη με μια σπάτουλα.
- Κάνετε στο μείγμα του αλευριού μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε εκεί τα αυγά και το μείγμα του βουτύρου. Ανακατεύετε με τα δάχτυλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ομοιογενές μείγμα. Μην ζυμώσετε πολύ.
- Αφήνετε τη ζύμη στην κατάψυξη μέχρι να φτιάξετε τη γέμιση και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.
- Καθαρίζετε και τρίβετε τα μήλα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Τα ανακατεύετε με το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το κονιάκ, τα καρύδια και όση ζάχαρη προτιμάτε.
- Βγάζετε τη ζύμη από την κατάψυξη και τη χωρίζετε σε δύο μέρη, ένα μεγαλύτερο (τα 2/3 περίπου της ποσότητας) και ένα μικρότερο. Βουτυρώνετε το ταψί σας και παίρνετε λίγη- λίγη ποσότητα από με μεγαλύτερο κομμάτι και στρώνετε σιγά -σιγά τον πάτο και λίγο τα πλαϊνά του ταψιού. Αδειάζετε μέσα τη γέμιση των μήλων και την ισιώνετε να πάει παντού.
- Τέλος, σκεπάζετε τη γέμιση με την υπόλοιπη ζύμη τρίβοντάς την από πάνω με τα δάχτυλα ή στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, έτσι ώστε να μισοσκεπαστεί με κομματάκια ζύμης. Την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 50 περίπου λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
- Τη σερβίρετε κόβοντας σε κομμάτια και πασπαλίζοντας αν θέλετε με ζάχαρη άχνη.
Η συνταγή ανήκει στην κ. Ευγενία Προκοπίου.
Καλή επιτυχία