Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, διαπίστωσε ότι μια σπάνια μορφή καρκίνου – ο καρκίνος της σκωληκοειδούς απόφυσης ή το αδενοκαρκίνωμα της σκωληκοειδούς απόφυσης – είναι έως και τρεις φορές πιο συχνή μεταξύ της γενιάς Χ, που γεννήθηκε μεταξύ 1965 και 1980, σε σύγκριση με όσους γεννήθηκαν στη δεκαετία του ’40.
Ωστόσο, για τους μεγαλύτερους σε ηλικία millennials - γενιά της χιλιετίας ή γενιά Υ που γεννήθηκαν στη δεκαετία του ’80 (οι millennials γεννήθηκαν μεταξύ 1981-1996), τα ποσοστά ήταν πάνω από τέσσερις φορές υψηλότερα.
Η Αρχή Έρευνας Υγείας του NHS περιγράφει τον καρκίνο της σκωληκοειδούς απόφυσης ως μια «σπάνια και ανεπαρκώς μελετημένη» ασθένεια, ενώ το Christie NHS Foundation Trust εξηγεί ότι αντιπροσωπεύει το 0,4% όλων των καρκίνων του εντέρου.
Αλλά τι είναι ο καρκίνος της σκωληκοειδούς απόφυσης, πώς τον εντοπίζετε και γιατί μπορεί να αυξάνεται;
Ο καρκίνος της σκωληκοειδούς απόφυσης μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί
Το αδενοκαρκίνωμα της σκωληκοειδούς απόφυσης, η πιο κοινή μορφή καρκίνου της σκωληκοειδούς απόφυσης, μπορεί συχνά να αναπτυχθεί «χωρίς να εμφανίσει συμπτώματα», σύμφωνα με την Cleveland Clinic.
Επειδή μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί, μερικές φορές περιγράφεται ως «σιωπηλός» καρκίνος στα αρχικά του στάδια.
Συχνά, οι άνθρωποι παρατηρούν τα συμπτώματα μόνο όταν οι όγκοι έχουν εξαπλωθεί. Το NHS αναφέρει ότι συχνά εντοπίζεται μόνο κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης.
Ωστόσο, μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι τα εξής:
- Σκωληκοειδίτιδα
- Φούσκωμα
- Συσσώρευση υγρού στην κοιλιά
- Αύξηση της περιφέρειας της μέσης
- Πόνος στην κοιλιά ή στην πύελο.
- Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου (συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας)
- Ναυτία και έμετος
- Αίσθημα κορεσμού αμέσως μετά την έναρξη του γεύματος
Ας επικοινωνήσουμε αμέσως με τον οικογενειακό μας γιατρό εάν παρατηρήσουμε συμπτώματα καρκίνου της σκωληκοειδούς απόφυσης.
Γιατί ο καρκίνος της σκωληκοειδούς απόφυσης αυξάνεται μεταξύ των νεότερων ατόμων;
Η μελέτη αυτή δεν είχε ως στόχο να διαπιστώσει γιατί διαφορετικές γενιές έχουν διαφορετικά ποσοστά καρκίνου της σκωληκοειδούς απόφυσης.
Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος καρκίνος που ακολουθεί ένα παρόμοιο γενεαλογικό μοτίβο – ο καρκίνος του εντέρου και ο καρκίνος του μαστού, για παράδειγμα, επηρεάζουν όλο και περισσότερους νέους, ενώ τα ποσοστά μεταξύ των ηλικιωμένων παραμένουν σχετικά σταθερά.
Σε συνέντευξή του στους New York Times, ο γαστρεντερολόγος και ειδικός στον καρκίνο του παχέος εντέρου δρ Αντριου Τ. Τσαν, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, υποθέτει ότι ορισμένες αλλαγές στη διατροφή μας με την πάροδο του χρόνου ενδέχεται να ευθύνονται για την αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του εντέρου.
Ωστόσο, είναι δύσκολο να πούμε περισσότερα για τον καρκίνο της σκωληκοειδούς απόφυσης, ο οποίος είναι ήδη μια ελάχιστα κατανοητή πάθηση.
Η ειδική στον καρκίνο, καθηγήτρια Αντρεάνα Χολοουάτι, δηλώνει στο συγκεκριμένο μέσο ότι η αύξηση δεν φαίνεται να οφείλεται σε αύξηση των διαγνώσεων, κυρίως επειδή η ασθένεια είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί.
«Παρόμοιες τάσεις έχουν αναφερθεί και για άλλους καρκίνους του γαστρεντερικού συστήματος, γεγονός που υποδηλώνει μια πιθανή κοινή αιτία που συμβάλλει στην αύξηση του φορτίου του καρκίνου σε όλες τις γενιές», αναφέρεται στο άρθρο.
Πηγή: huffingtonpost.gr