Βουλή: Πίστωση χρόνου στον ΟΚΥπΥ μέχρι το τέλος του 2026

ΑΝΤΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Header Image

Με 28 ψήφους υπέρ και μια αποχή, εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων την επέκταση της κρατικής στήριξης προς τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2026, με βουλευτές από όλους σχεδόν τους κομματικούς χώρους να πιστώνουν στον Οργανισμό, ότι τον τελευταίο χρόνο τουλάχιστον έχουν γίνει ενέργειες προκειμένου να αναβαθμιστούν τα δημόσια νοσηλευτήρια. 

 

Την ίδια όμως στιγμή αναφέρουν ότι υπάρχουν ακόμη πολλές ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβεί ο Οργανισμός προκειμένου να πετύχει την οικονομική και διοικητική αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, με βουλευτές να σημειώνουν ότι δεν δίνουν λευκή επιταγή στον ΟΚΥπΥ αλλά πίστωση χρόνου.

 

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος, δήλωσε πως «σε μια περίοδο με έντονες προκλήσεις στον τομέα της Υγείας, η στήριξη των κρατικών νοσηλευτηρίων είναι απολύτως αναγκαία». Τόνισε ότι με την παράταση της κρατικής χρηματοδότησης για κάλυψη των ελλειμμάτων μέχρι το τέλος του 2026, δίνεται στον ΟΚΥπΥ ο απαραίτητος χρόνος για να συνεχίσει τις προσπάθειες οικονομικής εξυγίανσης. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι αυτός ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος και ότι ο Οργανισμός οφείλει να επιταχύνει το έργο του και να τηρήσει τις δεσμεύσεις του.

 

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, υπογράμμισε πως βασική επιδίωξη του κόμματός της είναι τα δημόσια νοσοκομεία να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες. Αν και το ΑΚΕΛ υπερψηφίζει το σχετικό νομοσχέδιο, ξεκαθάρισε πως αυτό δεν ισοδυναμεί με «λευκή επιταγή» προς τον ΟΚΥπΥ.

 

Ανάλογη θέση εξέφρασε και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, ο οποίος σημείωσε ότι «η ψήφιση του νομοσχεδίου δεν σημαίνει ανεξέλεγκτη ενίσχυση του ΟΚΥπΥ». Όπως είπε, «η δημόσια χρηματοδότηση πρέπει να συνοδεύεται από απτά αποτελέσματα» και ότι ο Οργανισμός οφείλει να αποδείξει πως μπορεί να διαχειριστεί σωστά τα κρατικά κονδύλια.

 

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, υποστήριξε ότι για να μπορέσουν τα κρατικά νοσηλευτήρια να συνεχίσουν τη λειτουργία και την αποστολή τους, ο ΟΚΥπΥ θα έπρεπε να μεταφερθεί στο Υπουργείο Υγείας ως ανεξάρτητη διεύθυνση. Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα εξασφαλιζόταν όχι μόνο η πολιτική εποπτεία, αλλά και η αναγκαία οικονομική στήριξη για την υλοποίηση των προγραμμάτων που είναι υποχρεωμένος να παρέχει ο δημόσιος τομέας.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play