Στην τελική ευθεία μπαίνει σήμερα το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για την προσφορά ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων από τα δημόσια πανεπιστήμια, με την ολομέλεια της Βουλής να καλείται να λάβει τις τελικές αποφάσεις. Έπειτα από πολύμηνες συζητήσεις και μια σειρά αλλαγών που ενσωματώθηκαν στο τελικό κείμενο, το νομοσχέδιο φτάνει προς ψήφιση – με φόντο όμως έντονη κινητικότητα στο παρασκήνιο, που δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμη και σε νέες διαφοροποιήσεις την τελευταία στιγμή.
Εξαιρούν και τα διατμηματικά
Μεταξύ των ρυθμίσεων που προκάλεσαν αντιδράσεις ήταν η πρόνοια που επιτρέπει την προσφορά ξενόγλωσσων προγραμμάτων μόνο εφόσον υπάρχουν αντίστοιχα και σε επίσημη γλώσσα του κράτους, εξαιρουμένων των διαπανεπιστημιακών. Τα δύο δημόσια πανεπιστήμια (Πανεπιστημιό Κύπρου και ΤΕΠΑΚ) εξέφρασαν έντονη αντίθεση, θεωρώντας ότι περιορίζεται η ευελιξία και η αυτονομία τους.
Επί τούτου ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, ανέφερε στον «Π» ότι το κόμμα του έχει ήδη καταθέσει τροπολογία, με την οποία επιδιώκεται η εξαίρεση και των διατμηματικών προγραμμάτων από την υποχρέωση να προσφέρονται και στην ελληνική γλώσσα. Οι πληροφορίες συγκλίνουν πως η τροπολογία έχει καλές πιθανότητες να συγκεντρώσει την αναγκαία πλειοψηφία στην ολομέλεια. Παράλληλα, ο ΔΗΣΥ αναμένεται να καταθέσει και νέα τροπολογία, ώστε να δοθεί η δυνατότητα εισδοχής στα ξενόγλωσσα προγράμματα, τόσο μέσω Παγκύπριων Εξετάσεων όσο και μέσω διεθνών εξετάσεων (π.χ. GCE).
Πιέσεις στο παρά πέντε
Με βάση τις μέχρι τώρα ενδείξεις, υπέρ του νομοσχεδίου προσανατολίζονται ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, ενώ αντίθετο παραμένει το ΑΚΕΛ, το οποίο έχει καταθέσει δική του πρόταση νόμου. Μεταξύ άλλων, εισηγείται την απαλλαγή από δίδακτρα των Κυπρίων φοιτητών στα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα.
Αν και όλα δείχνουν πως το νομοσχέδιο οδεύει προς υπερψήφιση, παρασκηνιακές διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν «προσθήκες» στην ήδη μεγάλη ουρά με τροπολογίες που ακολουθούν το νομοσχέδιο. Εκπαιδευτικές οργανώσεις, πανεπιστήμια και πολιτικά κόμματα κινούνται διακριτικά αλλά δυναμικά, επιδιώκοντας τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής που θα μπορούσαν να μεταβάλουν το τελικό αποτέλεσμα. Χαρακτηριστική είναι η κοινή ανακοίνωση ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, που ζητούν από τη Βουλή να υπερασπιστεί τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, υποστηρίζοντας πως η θεσμοθέτηση των ξενόγλωσσων προγραμμάτων και οι εναλλακτικοί τρόποι εισαγωγής σε αυτά θα δημιουργήσουν συνθήκες άνισης μεταχείρισης εις βάρος των αποφοίτων Μέσης Εκπαίδευσης που συμμετέχουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις.