Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων και διευκρινίσεων για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας που αφορά την υποχρεωτική ειδοποίηση των γονέων σε περίπτωση απουσίας παιδιού από το νηπιαγωγείο, επισημαίνει η ΠΟΕΔ με επιστολή της προς την Υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου. Όπως αναφέρει, χωρίς την απαραίτητη θεσμική, οργανωτική και τεχνική υποστήριξη, η εφαρμογή του μέτρου καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη.
Η Οργάνωση ξεκαθαρίζει πως αναγνωρίζει τη σημασία της επικοινωνίας μεταξύ σχολείου και οικογένειας για την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών, τονίζοντας ωστόσο πως η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση δημιουργεί σοβαρά πρακτικά και λειτουργικά προβλήματα.
Όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔ, μεγάλος αριθμός νηπιαγωγείων δεν διοικείται από προσωπικό που προβλέπεται από τη νομοθεσία, λόγω της μη αύξησης των οργανικών Διευθυντικών θέσεων, παρά τις αυξημένες ανάγκες. Αυτό εγείρει ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η ενημέρωση και ποιος θα αναλαμβάνει την ευθύνη όπου δεν υπάρχει Διεύθυνση.
Ταυτόχρονα, η Οργάνωση υπογραμμίζει την ελλιπή γραμματειακή στήριξη στα νηπιαγωγεία. Όπως σημειώνεται, τα σχολεία αυτά έχουν πρόσβαση σε γραμματειακό προσωπικό μόνο για τρεις ώρες την εβδομάδα, γεγονός που δυσχεραίνει περαιτέρω την εφαρμογή του μέτρου.
Στην επιστολή γίνεται λόγος για σημαντικές χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την εφαρμογή της νομοθεσίας, οι οποίες, όπως τονίζεται, μπορεί να αποσπάσουν τους εκπαιδευτικούς από το κύριο παιδαγωγικό τους έργο, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών που παρίστανται στο σχολείο.
Η ΠΟΕΔ ζητά να δοθούν άμεσα ξεκάθαρες οδηγίες και νόμιμες διαδικασίες από το Υπουργείο, υπογραμμίζοντας πως η ασάφεια στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν – όπως η αποστολή γραπτού μηνύματος πριν από επικοινωνία με την αστυνομία – δημιουργεί σύγχυση και ανησυχία στους εκπαιδευτικούς.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί, σύμφωνα με την ΠΟΕΔ, και η πρόνοια της νομοθεσίας για επιβολή χρηματικής ποινής έως και 200 ευρώ σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων. Η Οργάνωση επισημαίνει ότι αυτό ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ σχολείου και οικογένειας.
Ταυτόχρονα, θέτει ερωτήματα για τη διαδικασία που θα ακολουθείται από την αστυνομία: ποιες ενέργειες θα αναλαμβάνει και κατά πόσο μπορεί να ανταποκριθεί στον αυξημένο φόρτο τηλεφωνημάτων που ενδέχεται να προκύψει.
Η ΠΟΕΔ καλεί το Υπουργείο να ορίσει άμεσα συνάντηση με την Οργάνωση πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ώστε να συζητηθούν τρόποι επίλυσης των ζητημάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας.
«Η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών προϋποθέτουν πρακτικές, λειτουργικές και θεσμικά κατοχυρωμένες συνθήκες», σημειώνει χαρακτηριστικά, καταλήγοντας πως δεν μπορεί η ευθύνη να μετακυλύεται μονομερώς στους εκπαιδευτικούς, χωρίς την απαραίτητη στήριξη από την Πολιτεία.