Περισσότερο από τα τέσσερα πέμπτα των κοραλλιογενών υφάλων του πλανήτη έχουν πληγεί από κύμα αποχρωματισμού λόγω της κλιματικής αλλαγής, μια κατάσταση θερμικού στρες από την οποία κινδυνεύουν να μην αναρρώσουν ποτέ, προειδοποιεί ο αρμόδιος διεθνής οργανισμός εν μέσω ακραίας ζέστης στους ωκεανούς.
Η κρίση που ξέσπασε στις αρχές του 2024 και συνεχίζεται αμείωτη είναι το χειρότερο από τα τέσσερα κύματα αποχρωματισμού που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες, ανέφερε η Διεθνής Πρωτοβουλία για τους Κοραλλιογενείς Υφάλους (ICRI), στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 100 κυβερνήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις και φορείς.
Οι πολύποδες που παράγουν τον λευκό ασβεστολιθικό σκελετό των κοραλλιών συμβιώνουν με μονοκύτταρα φύκη που ονομάζονται ζωοξανθέλες. Σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, τα πολύχρωμα φύκη εγκαταλείπουν την αποικία, η οποία έτσι μένει άσπρη σαν φάντασμα (εικόνα). Αν οι ζωοξανθέλες δεν επιστρέψουν σύντομα, τα κοράλλια πεθαίνουν.
Το φαινόμενο του αποχρωματισμού και η άνοδος της στάθμης των ωκεανών είναι οι βασικοί λόγοι που οι κοραλλιογενείς ύφαλοι θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτοι στην κλιματική αλλαγή. Ο κόσμος κινδυνεύει έτσι να χάσει τα πιο παραγωγικά θαλάσσια οικοσυστήματα, τα οποία συντηρούν το 25% των θαλάσσιων ειδών, προστατεύουν τις ακτές από τη διάβρωση και προσφέρουν τροφή και τουριστικά έσοδα σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους.
Από τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό, το 84% των κοραλλιογενών υφάλων είχε εκτεθεί μέχρι τον Μάρτιο σε θερμικό στρες που θα αναμενόταν να προκαλέσει αποχρωματισμό, ανέφερε η ICRI. Θα περάσουν χρόνια μέχρι να διαπιστωθεί τι ποσοστό των υφάλων απονεκρώθηκε, ήδη όμως καταγράφεται εκτεταμένη θανάτωση στο Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα της Αυστραλίας, την Καραϊβική και την Ερυθρά Θάλασσα.
Το 2024 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, με τον αριθμό των θαλάσσιων καυσώνων να ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ κατά τρεις φορές. Η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω και του φαινομένου Ελ Νίνιο, το οποίο ανεβάζει τις θερμοκρασίας στον τροπικό Ειρηνικό. Τον Δεκέμβριο του 2024 ήρθε το Ελ Νίνια, το οποίο τείνει να μειώνει τις θερμοκρασίες, διήρκεσε όμως μόνο τρεις μήνες.
Τα προηγούμενα επεισόδια αποχρωματισμού καταγράφηκαν τα έτη 1998, 2010 και 2014-17 και κάλυψαν το 21 με 68 τοις εκατό των κοραλλιογενών υφάλων, ποσοστό σημαντικά μικρότερο από ό,τι στην τρέχουσα κρίση. Με τα θερμοκρασιακά ρεκόρ να καταρρίπτονται όλο και συχνότερα, οι ειδικοί ανησυχούν πλέον ότι οι ωκεανοί δεν θα ξαναγίνουν ποτέ αρκετά δροσεροί για τα κοράλλια.
ΠΗΓΗ: tovima.gr