Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις φορές που έχουμε φάει φαγητό στη ζωή μας μέχρι στιγμής, μάλλον έχουμε ένα πολύ καλό ιστορικό στο να αποφεύγουμε πράγματα που είναι βέβαιο ότι θα μας αρρωστήσουν. Αλλά αν είχαμε βιώσει ποτέ την ατυχία να πάθουμε τροφική δηλητηρίαση, μπορούμε να ονοματίσουμε πολύ εύκολα ποια είναι τα «αιματηρά» συμπτώματα.
Πυρετός, εμετός, κοιλιακές κράμπες ή διάρροια, αλλά κάθε χρόνο, πολλοί άνθρωποι μπορεί να πάθουν μέχρι και οργανική ανεπάρκεια, κώμα , ενώ δεν είναι λίγοι οι θάνατοι από τροφική δηλητηρίαση.
«Η δουλειά μου με έχει μετατρέψει στον πιο προσεκτικό θαμώνα σε εστιατόρια και φαγάδικα που θα συναντήσετε ποτέ», δηλώνει ο δικηγόρος Λεμ Γκαρσία. «Έχω δει τα χειρότερα σενάρια, οπότε δεν τρώω πια απερίσκεπτα. Λαμβάνω μικρές μπουκιές, μασάω αργά και επιθεωρώ κάθε πιρουνιά πριν μπει στο στόμα μου», προσθέτει.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτές είναι οι τρείς τροφές που πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγουμε:
1. Βλαστάρια
Απλά καλό είναι να μένουμε μακριά από τα βλαστάρια, καθώς αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες πραγματικά μεγάλης κλίμακας επιδημιών σε όλο τον κόσμο και δεν υπάρχει, τουλάχιστον ακόμη, ασφαλής τρόπος για να διαπιστωθεί αν είναι μολυσμένα ή όχι.
Τα βακτήρια συνήθως ξεκινούν ακριβώς από τον σπόρο, ενώ το τρομακτικό είναι ότι δεν υπάρχει εγγυημένος τρόπος να εξαλειφθούν τα βακτήρια στο στάδιο της ανάπτυξης ή με πλύσιμο.
Οι δυνητικά επικίνδυνες ποικιλίες περιλαμβάνουν τα φύτρα μηδικής, φασολιών mung, τριφυλλιού και ραπανάκι, τα οποία μπορούν να μολυνθούν με Εσερίχια κόλι, λιστέρια ή σαλμονέλα μέσω βακτηριακής μόλυνσης των σπόρων τους.
Όπως φαίνεται έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης η οποία έχει προέλθει από βλαστάρια.
2. Μπουφέ με Σούσι
Όπως ο Γκαρσία επισημαίνει χαρακτηριστικά, «τα ωμά ψάρια που μένουν για ώρες έξω είναι μια παιδική χαρά για βακτήρια».
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ασθενειών σε τρόφιμα που οφείλονται σε ανεπαρκώς διατηρημένα θαλασσινά. Ο έλεγχος της θερμοκρασίας είναι απαραίτητος και τα εστιατόρια δεν τηρούν συχνά ασφαλείς ελέγχους για τις θερμοκρασίες.
Ωστόσο, αν είμαστε λάτρεις του σούσι, οφείλουμε να προσέξουμε μερικά πράγματα πριν το καταναλώσουμε. Όσο πιο πολυτελές είναι το περιβάλλον, τόσο πιο πιθανό είναι το ωμό ψάρι που τρώμε να είναι ασφαλές.
Με άλλα λόγια, ένα καλό καθιστικό εστιατόριο ίσως είναι η καλύτερη επιλογή ανάμεσα σε αυτό και σε έναν πωλητή στο δρόμο, ακόμα κι αν το φτιάχνει μπροστά μας εκείνη την στιγμή.
3. Προπλυμένα και κομμένα προϊόντα
Δεδομένου ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι υγιεινά και μία από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι θα μπορούσαν ποτέ να μας προκαλέσουν κάτι τόσο επώδυνο όσο είναι μία τροφική δηλητηρίαση. Ωστόσο, το 2023, δύο άνθρωποι πέθαναν αφού προσβλήθηκαν από σαλμονέλα από κομμένα πεπόνια.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτόν τον κίνδυνο είναι ότι η αφαίρεση της προστατευτικής φλούδας των φρούτων εκθέτει τη σάρκα σε παθογόνα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν τροφιμογενείς ασθένειες. Υπάρχουν και άλλα τρωτά σημεία. Όσο περισσότερο ένα τρόφιμο βρίσκεται υπό επεξεργασία, τόσο πιο πιθανό είναι να μολυνθεί στην πορεία.
Είναι απλό αν σκεφτούμε όλα τα χέρια που χρειάστηκαν προκειμένου να φτάσουν αυτές οι κομμένες φέτες ανανά στο ράφι του τοπικού παντοπωλείου μας. Μπορεί τα φρούτα να μοιάζουν με μία ασφαλή επιλογή αλλά στην πραγματικότητα, ελλοχεύει ένας φοβερός κίνδυνος.
Πηγή: huffingtonpost.gr