Στρώνουμε το τραπέζι σας και μαγειρεύουμε κοτόπουλο γιουβέτσι κρασάτο και λεμονάτο.
Θα προσθέσουμε ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ, σκορδάκι ψιλοκομμένο, τριμμένο καρότο, πιπεριές Φλωρίνης σε μέτρια καρέ, λευκό κρασί, μπαχάρι και δάφνη.
Για γλυκό, εύκολο παγωτό καραμέλα με 3 υλικά, χωρίς παγωτομηχανή.
Καλή όρεξη.
Κοτόπουλο γιουβέτσι κρασάτο και λεμονάτο
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 20′
Μαγείρεμα: 1 ώρα
Υλικά
1 κοτόπουλο γύρω στα 1.200 γρ., κομμένο σε μικρές μερίδες
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
2 κ.σ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
200 ml λευκό κρασί, ξηρό
2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
1 - 2 πιπεριές Φλωρίνης (από βαζάκι), καλά στραγγισμένες και κομμένες σε μέτρια καρέ
3 - 4 κόκκοι μπαχάρι
2 φύλλα δάφνης
200 γρ. κριθαράκι, χοντρό
200 ml ελαιόλαδο
½ φλιτζ. τσαγιού παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι, τριμμένο (το καθένα με διαφορετικά αποτελέσματα)
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου περίπου 2′ - 3′ από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 2′ – 3′, μέχρι να μαλακώσει λίγο. Ρίχνουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε για περίπου ½ λεπτό και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να χρυσίσει λίγο το αλεύρι και σβήνουμε με το κρασί.
Μαγειρεύουμε για περίπου 2′ - 3′, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τα μπαχάρια, τη δάφνη, τις πιπεριές, τα καρότα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ρίχνουμε 1½ λίτρο ζεστό νερό, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για περίπου 20′.
Προθερμαίνουμε εγκαίρως το φούρνο στους 200° C.
Αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μια γάστρα ή σε ένα βαθύ ταψί, ρίχνουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε για να το απλώσουμε παντού και ψήνουμε (με ξεσκέπαστο το σκεύος) για περίπου 30′.
Κάθε 10′ ανακατεύουμε απαλά (ειδικά στον πάτο και στα τοιχώματα του σκεύους), για να μην κολλήσει το κριθαράκι, και ελέγχουμε τα υγρά. Αν έχουν εξατμιστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και συνεχίζουμε το ψήσιμο κανονικά.
Βγάζουμε το γιουβέτσι από το φούρνο, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, σκορπίζουμε το ξύσμα και το τυρί και ψήνουμε για περίπου άλλα 5′, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού.
Αφήνουμε το φαγητό να «ξεκουραστεί» για μερικά λεπτά και σερβίρουμε όσο είναι ζεστό.
Tip
Αν σκοπεύουμε να το σερβίρουμε έπειτα από αρκετή ώρα, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι βραστό νερό, για να υπάρχουν υγρά μέσα στο ταψί, καθότι, όσο μένει το κριθαράκι, απορροφά υγρασία και, αν δεν προσθέσουμε νερό, μπορεί να σφίξει υπερβολικά.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #79» σε συνταγή Ντίνας Νικολάου.