Τα λαζάνια είναι ένα από τα αγαπημένα μας comfort food. Κάθε φορά που ψήνονται, οι μυρωδιές τους μας «σπάνε» τη μύτη και μετράμε με ανυπομονησία αντίστροφα, μέχρι τη στιγμή που θα βγουν από τον φούρνο και θα σερβιριστούν. Κάθε τους μπουκιά είναι απολαυστική για μικρούς και μεγάλους και ταιριάζουν με τα όλα τα υλικά. Με κιμά για όσους είναι οπαδοί των κρεατικών, με λαχανικά για πιο μεσογειακή γεύση και άλλα τόσα υλικά, που καλύπτουν όλα τα γούστα.
Υπάρχει μυστικό για λαχταριστά λαζάνια;
Αν και η συνταγή που επιλέγει ο καθένας να ακολουθήσει είναι αποκλειστικά δική του υπόθεση, υπάρχουν μερικά μυστικά που κάνουν πραγματικά τη διαφορά στα λαζάνια μας. Και δεν αφορούν μόνο τη γέμιση που θα επιλέξουμε ανάμεσα.
1. Προσοχή στη σάλτσα
Αν διαβάσετε τη συνταγή ακόμα και διαγωνίως, θα διαπιστώσετε ότι σε κάθε τμήμα πρέπει να βάζουμε και μία στρώση ντομάτας. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι να μην έχει παχύρευστη υφή, καθώς έτσι τα ζυμαρικά θα βράσουν δυσκολότερα. Καλό είναι, λοιπόν, να χρησιμοποιήσετε μία πιο υγρή σάλτσα, έτσι ώστε να την απορροφήσουν τα ζυμαρικά και να γίνουν al dente στον σωστό χρόνο.
2. Δεν βράζουμε τα λαζάνια
Δεν χρειάζεται να βράσουμε τα λαζάνια πριν τα τοποθετήσουμε στον φούρνο γιατί μετά θα δυσκολευτούμε πολύ να τα στρώσουμε.
3. Μην τα ψήνετε περισσότερο
Δεν είναι λίγες οι φορές που φοβόμαστε ότι τα λαζάνια δεν θα μαγειρευτούν σωστά και τα αφήνουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εντός του φούρνου. Ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια μας να ετοιμάσουμε νόστιμα λαζάνια είναι να ακολουθήσουμε κατά γραμμή τη συνταγή, οικογενειακή ή μη.
4. Προσθέστε αρκετό τυρί
Ακόμα και αν η συνταγή δεν το απαιτεί, τα λαζάνια στο φούρνο είναι πλέον ταυτισμένα με το λιωμένο τυρί στην επιφάνειά τους. Για αυτό, τρίψτε λίγη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι και αφήστε το να λιώσει και να χαρίσει τη γεύση του στο πιάτο σας.
5. Αν φτιάξετε λαζάνια με λαχανικά
Φροντίστε τα λαχανικά να μην είναι ωμά. Μπορεί να σας γλυτώνει ένα ασήμαντο μέρος από το συνολικό χρόνο παραγωγής, όμως, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τα σοτάρετε πρώτα στο τηγάνι μέχρι να πάρουν χρώμα και να θωρακιστούν. Αφήστε τα για μερικά λεπτά πάνω σε απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια τοποθετήστε τα ανάμεσα στα λαζάνια σας.
Πηγή: cantina.protothema.gr