Δασμοί 30% θα επιβληθούν στα προϊόντα που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Μεξικό από την 1η Αυγούστου, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε επιστολές που δημοσιεύτηκαν στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social το Σάββατο.
Η ΕΕ βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και έλπιζε να καταλήξει σε μια συνολική εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ για το μπλοκ των 27 χωρών. Πρόκειται για μια κίνηση που καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις για την αποτροπή μιας κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου.
Οι διαπραγματευτές και από τις δύο πλευρές έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες εντατικής εργασίας πάνω στα γενικά σημεία μιας «συμφωνίας κατ' αρχήν», που στοχεύει να εμποδίσει τον κ. Τραμπ να υλοποιήσει τις απειλές του για διπλασιασμό των εισαγωγικών δασμών που έχει επιβάλει σε ευρωπαϊκά προϊόντα που πωλούνται στις ΗΠΑ.
Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , οι οποίοι ηγούνται των διαπραγματεύσεων για τους δασμούς, πίστευαν ότι μια συμφωνία ήταν έτοιμη προς υπογραφή, εν αναμονή της έγκρισης του κ. Τραμπ.
Σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο κ. Τραμπ δήλωσε ότι θα αυξήσει τους εισαγωγικούς δασμούς που επιβάλλονται σε αγαθά που πωλούνται στις ΗΠΑ από την ΕΕ στο 30%, τρεις φορές υψηλότερους από τους αρχικούς γενικούς δασμούς που επέβαλε.

«Δυστυχώς, η σχέση μας απέχει πολύ από το να είναι αμοιβαία. Από την 1η Αυγούστου 2025, θα επιβάλλουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση δασμό μόνο 30% στα προϊόντα της ΕΕ που αποστέλλονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεχωριστά από όλους τους τομεακούς δασμούς», έγραψε.
Νέος «γύρος» εμπορικού πολέμου - Οι δασμοί στον χαλκό και τα deals του Τραμπ
Λίγες μέρες μετά το τέλος της 90ήμερης προθεσμίας που είχε θέσει ο ίδιος, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε νέους δασμούς 50% στον χαλκό και «άνοιξε» ένα νέο γύρο εμπορικού πολέμου μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού.
Τις πρώτες επιστολές με θέμα τους δασμούς που έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος στην αρχή της εβδομάδας, ακολούθησαν οι ανακοινώσεις για συντελεστή 35% στις εισαγωγές από τον Καναδά και οι προειδοποιήσεις για «ανταπόδοτικά μέτρα» από την Βραζιλία.
Ειδικά μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Τραμπ, το βράδυ της Πέμπτης 10/7, ο οποίος μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων για μια εμπορική συμφωνία-πλαίσιο ανέφερε ότι η ΕΕ θα λάβει επιστολή «με τους δασμούς της».
Οι δασμοί με μια ματιά
Από την αρχή της θητείας του, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει θεσπίσει ή απειλήσει με δασμούς σε ορισμένα προϊόντα και χώρες.
Οι λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή των υποσχόμενων δασμών έχουν μετατοπιστεί αρκετές φορές και η σκοπιμότητα ορισμένων δασμών διερευνάται από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Ποιος θα «πληρώσει» το 50% στον χαλκό
Η τιμή του χαλκού, ενός από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα μέταλλα στην ιστορία της ανθρωπότητας, καταγράφει ράλι ανόδου εν μέσω της παγκόσμιας αβεβαιότητας που τροφοδοτείται από τις πολιτικές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Η τιμή του χαλκού εκτινάχθηκε έως και 17% τη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο, ωστόσο το άλμα των τιμών συνέβη μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Την ίδια ώρα, οι τιμές του χαλκού στο Λονδίνο και στη Σαγκάη, οι τιμές του χαλκού παρέμειναν σχετικά σταθερές.
Ο πρόεδρος Τραμπ είχε επισημάνει ότι οι δασμοί επρόκειτο να επιβληθούν πριν από μήνες, γεγονός που ώθησε πολλούς αγοραστές στις ΗΠΑ να αποθηκεύσουν χαλκό εκ των προτέρων.
«Χαλκός αξίας ενός έτους έχει πλέον εισαχθεί σε διάστημα έξι μηνών», δήλωσε ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank στη Δανία.
Αυτό που λείπει από τις ΗΠΑ είναι η υποδομή για την επεξεργασία αυτού του ακατέργαστου χαλκού σε μέταλλο υψηλής καθαρότητας. Η χώρα διαθέτει επί του παρόντος μόνο δύο λειτουργικά χυτήρια. «Θα πρέπει να επανεκκινήσουμε ένα μεταλλουργείο που βρίσκεται σε κατάσταση φροντίδας και συντήρησης, ή να επεκτείνουμε τις υπάρχουσες λειτουργίες, ή ενδεχομένως να αυξήσουμε την ποσότητα της ανακύκλωσης που γίνεται», δήλωσε ο Mike Moats, καθηγητής μεταλλουργικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Μιζούρι.
- Ωστόσο τόνισε πως η επανεκκίνηση ενός αδρανούς χυτηρίου θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια. Η κατασκευή ενός νέου από το μηδέν θα μπορούσε να διαρκέσει μια δεκαετία.
Ο Λευκός Οίκος έχει διατυπώσει την ιδέα της κατασκευής μεταλλουργείων σε στρατιωτικές βάσεις για να μειωθούν οι καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις, όμως το ερώτημα που παραμένει είναι το εξής:
«Πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτός ο δασμός;» ρώτησε ο Moats.
Ίσως όχι αρκετά για να δικαιολογήσει μια επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή η αβεβαιότητα κάνει τους αγοραστές επιφυλακτικούς - και εν τω μεταξύ, οι Αμερικανοί μπορεί να πληρώνουν σημαντικά περισσότερα για το χαλκό.
Τα deals του Τραμπ
Στα τέλη του Απριλίου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «υποσχέθηκε» πως θα κλείσει περί τις 200 νέες και πιο συμφέρουσες (για τις ΗΠΑ) εμπορικές συμφωνίες.
Ο Τραμπ ανέμενε αρχικά να ολοκληρώσει περισσότερες εμπορικές συμφωνίες μέχρι την προθεσμία της Τετάρτης, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες είχε πλέον πεισθεί ότι η επίτευξη αυτών των συμφωνιών δεν μπορεί να γίνει, σύμφωνα με πηγές του CNNi.
Έτσι, κατέληξε να στείλει «απειλητικές» επιστολές που θα ορίζουν υψηλότερους δασμούς στους εμπορικούς εταίρους της Αμερικής, ενώ οι συνομιλίες συνεχίζονται.
Τελικά, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως μεταθέτει την προθεσμία για την 1η Αυγούστου, ώστε να δώσει στις χώρες που βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία λίγο περισσότερο χρόνο για συνομιλίες.
- Και ενώ πολλοί περιμένουν να υπάρξει «λευκός καπνός» για μια προκαταρκτική συμφωνία με την ΕΕ, έστω και εκπρόθεσμα, στην πράξη οι ΗΠΑ έχουν καταφέρει να πετύχουν μόλις τρεις από αυτές με την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βιετνάμ.
Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ
Οι διαπραγματευτές της ΕΕ και των ΗΠΑ για το εμπόριο πλησιάζουν σε συμφωνία-πλαίσιο που θα θέτει σε ισχύ δασμούς 10% και θα καθορίζει τις παραμέτρους για εκτεταμένες εμπορικές συζητήσεις στο μέλλον, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.
Ο Όλοφ Γκιλ, εκπρόσωπος για θέματα εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαίωσε σε ενημέρωση του Τύπου την Τετάρτη ότι οι διαπραγματευτές της ΕΕ για το εμπόριο βρίσκονται σε ενεργές συζητήσεις με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Χάουαρντ Λούτνικ και τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Τζέιμσον Γκριρ και ότι η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
Στο ίδιο κλίμα, ο Επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιτύχει καλή πρόοδο στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το Politico οι Βρυξέλλες προκειμένου να διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και να υπάρξει συμφωνία απέσυραν τα σχέδιά τους για επιβολή φόρου στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, τις λεγόμενες Big Tech, γεγονός που δίνει μία σημαντική νίκη στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και παράλληλα «ανάσα» σε αμερικανικούς κολοσσούς όπως η Apple και η Meta.
Ο ψηφιακός φόρος περιλαβάνονταν στη λίστα για την προσέλκυση εσόδων κατά τη διάρκεια του επόμενου επταετούς προϋπολογισμού της Ε.Ε.
Η πρόοδος αυτή σηματοδοτεί μια δραματική στροφή στη μακροχρόνια και δημόσια περιφρόνηση του Τραμπ για την ΕΕ, μια άποψη που αποτέλεσε το υπόβαθρο για μήνες απογοητευτικών και δύσκολων εμπορικών συζητήσεων φέτος.