Η εμπλοκή της Κύπρου με το κακόβουλο λογισμικό Pegasus λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.
Σε προχθεσινό του δημοσίευμα ο επικεφαλής του Citizen Lab, ερευνητικού τμήματος του Πανεπιστημίου του Τορόντο, κάνει λόγο για ενδεχόμενη χρήση του κακόβουλου λογισμικού από άτομο που βρισκόταν στο νησί μας, στοχεύοντας στην πιθανή υποκλοπή δεδομένων από ανθρώπους του Foreign Office, δηλαδή του Υπουργείου Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας.
Ο διευθυντής του Citizen Lab, Ρον Ντάιμπερτ, σημειώνει επί λέξει: «Οι υποπτευόμενες μολύνσεις σχετικά με το Foreign Office σχετίζονταν με χρήστες του Pegasus που εμείς συνδέουμε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ινδία, την Κύπρο και την Ιορδανία».
Ως γνωστόν, οι χρήστες του λογισμικού Pegasus, που ανήκει στην τιμωρημένη από τις ΗΠΑ εταιρεία NSO, μπορούσαν μέσω αυτού να αποκτήσουν πρόσβαση και να γίνουν «κυρίαρχοι» στην τηλεφωνική συσκευή ενός προσώπου.
Ενημερώθηκαν οι Βρετανοί
Ο Ντάιμπερτ, σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος προβάλλει τη θέση ότι το τμήμα του πανεπιστημιακού ιδρύματος του Καναδά έχει ενημερώσει την βρετανική κυβέρνηση για τα ευρήματά του. «Επιβεβαιώνουμε ότι το 2020 και το 2021 έχουμε παρατηρήσει και ενημερώσει την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για πολλαπλές ύποπτες περιπτώσεις μολύνσεων με το λογισμικό κατασκοπείας (spyware) εντός επίσημων δικτύων του Ηνωμένου Βασιλείου».
«Επειδή το Υπουργείο Εξωτερικών του ΗΒ έχει προσωπικό σε πολλές χώρες, οι ύποπτες "μολύνσεις" που παρατηρήσαμε θα μπορούσαν να έχουν σχέση με συσκευές του υπουργείου που βρίσκονται στο εξωτερικό και χρησιμοποιούν ξένες τηλεφωνικές κάρτες SIM», αναφέρει ο Ντάιμπερτ, ο οποίος συσχετίζει τις εν λόγω παραβιάσεις με «χακάρισμα» που είχε γίνει σε κινητά τηλέφωνα υπαλλήλων του State Department (Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ) το 2021. Αναφέρεται συγκεκριμένα σε τηλεφωνικές συσκευές που χρησιμοποιούσαν στο εξωτερικό από διπλωμάτες των ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Ουγκάντα.
Η αιτιολογία
Στο άρθρο του ο επικεφαλής του Citizen Lab αιτιολογεί και την παρέμβαση του ερευνητικού τμήματος του οποίου προΐσταται. Παραπέμπει στην προσπάθειες που γίνονται στη Βρετανία για ρύθμιση ζητημάτων κυβερνοασφάλειας. Κάνει αναφορά, ακόμη, σε περίπτωση δικηγόρου που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο οποίος σχετίζεται με αγωγή εναντίον της NSO Group. Προστίθεται ότι το λογισμικό της εν λόγω εταιρείας, Pegasus, το 2019 χρησιμοποιήθηκε για να παραβιαστεί η συσκευή του εν λόγω νομικού. «Νιώσαμε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ενημερωμένη για την συνεχιζόμενη απειλή από το λογισμικό κατασκοπίας και κάναμε τις απαιτούμενες ενέργειες…», καταλήγει το άρθρο του Ντάιμπερτ.
Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος για χρήση του λογισμικού από χρήστη εντός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που, τουλάχιστον, επιχείρησε να έχει πρόσβαση μέσω Pegasus στο πρωθυπουργικό γραφείο του Μπόρις Τζόνσον.
Τα πιο πάνω, που παρατίθενται στην επίσημη ιστοσελίδα του Citizen Lab, έχουν τύχει ευρείας προβολής εντός της χθεσινής ημέρας από αναγνωρισμένα ειδησεογραφικά δίκτυα, όπως το Reuters και το BBC.
Επικοινωνία με Citizen Lab
Όπως γίνεται αντιληπτό, από τα πιο πάνω σημειώματα του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τορόντο, παρά το αποκαλυπτικό τους περιεχόμενο, παραμένουν αρκετά ερωτηματικά. Ο «Π» επικοινώνησε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με το Citizen Lab επιχειρώντας να λάβει σχετικές πληροφορίες και να ενημερωθεί -μεταξύ άλλων- γιατί επελέγη η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία προκειμένου να έρθει στο φως της δημοσιότητας η εν λόγω περίπτωση.
Κυβερνητικός αξιωματούχος
Για το περιεχόμενο των όσων δημοσίευσε το ερευνητικό τμήμα του Πανεπιστημίου του Τορόντο ενημερώσαμε και αρμόδιο κυβερνητικό αξιωματούχο. Επιφυλάχθηκε να απαντήσει και δεσμεύτηκε να τοποθετηθεί αφού πρώτα εξετάσει το όλο ζήτημα.
Το Κίνημα Οικολόγων
To Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τοποθετήθηκε γραπτώς εντός της χθεσινής ημέρας για τις νέες αποκαλύψεις σε σχέση με το Pegasus, υπό τον τίτλο: «Θύμα του "Pegasus" και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, όμως, στην κυβέρνηση Αναστασιάδη επικρατεί ομερτά».
Γίνεται, μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά σε δημοσίευμα του Reuters: «Παραβίαση ασφάλειας στον κυβερνοχώρο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020, μέσω του λογισμικού "Pegasus", σύμφωνα με δημοσιεύματα του Reuters. Παράλληλα, σημειώνεται πως στόχος κατασκοπείας ήταν το γραφείο του ίδιου του Βρετανού \πρωθυπουργού και το Υπουργείο Εξωτερικών».
Στη συνέχεια παρατίθενται τοποθετήσεις του μέλους της πολιτικής επιτροπής του κινήματος, Έτμοντ Χαγουίλα. Αφού πρώτα αναφέρεται στο ιστορικό του λογισμικού και στη σύνδεσή του με το νησί μας, κάνει λόγο για «σκάνδαλο, που είδε το φως της δημοσιότητας εδώ και πέραν του ενός χρόνου, αλλά φαίνεται ότι πρόθεση των αρμοδίων αρχών είναι το όλο ζήτημα να αποσιωπηθεί παρά να τύχει εξιχνίασης». Και καταλήγει: «Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν πρόκειται να αφήσουμε το θέμα που συγκλόνισε και συντάραξε το αίσθημα ασφάλειας τόσο Κυπρίων, όσο και Ευρωπαίων πολιτών να πέσει στα μαλακά».
Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούλιο του 2021 δημοσιοποιήθηκε το αποτέλεσμα έρευνας διεθνούς κοινοπραξίας ερευνητικών δημοσιογράφων, που απεκάλυψε ότι μέσω του αμφιλεγόμενου λογισμικού Pegasus (ΝSO Group) πάνω από 50.000 αριθμοί τηλεφώνων παρακολουθούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στις επίμαχες λίστες βρίσκονταν, μεταξύ άλλων, ο αριθμός κινητού του επικεφαλής του Ευρ. Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αλλά και αυτός του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Η Κύπρος και η Βουλγαρία είναι οι δύο ευρωπαϊκές χώρες από τις οποίες πωλείτο το Pegasus, σύμφωνα με την ίδια την NSO. Επίσης, φέρονται να το είχαν αγοράσει οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Η Ευρωβουλή, όπως είχαμε προαναγγείλει από το καλοκαίρι, άρχισε σχετική έρευνα. Εξάλλου, η NSO συμπεριλήφθηκε σε λίστα κυρώσεων του Τμήματος Εμπορίου των ΗΠΑ στις 4 Νοεμβρίου του 2021.
Υπόθεση Pegasus: Ισχυρισμός για παρακολούθηση Foreign Office μέσω Κύπρου!

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.