Ένδεκα μήνες συμπληρώθηκαν από την υπό διερεύνηση υπόθεση πλαστογραφίας των ακαδημαϊκών προσόντων του τέως επιτρόπου Εθελοντισμού Γιάννη Γιαννάκη, ωστόσο, το θέμα απόδοσης ευθυνών και γενικότερα απονομής δικαιοσύνης δεν εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς…
Αυτό προκύπτει από δυο σημεία:
- Μέχρι σήμερα, η Αστυνομία δεν έχει διαβιβάσει στη Νομική Υπηρεσία το μαρτυρικό υλικό που προέκυψε από τις εξετάσεις της.
- Την ίδια στιγμή, νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι έστω και αν εκκρεμεί το ζήτημα της απόδοσης ποινικών ευθυνών, η πολιτεία θα μπορούσε να κινήσει διαδικασίες σε βάρος του. Κι αυτό για να διασφαλίσει ότι το Δημόσιο θα ανακτήσει τα χρήματα που λάμβανε ως αντιμισθία ο Γιάννης Γιαννάκη, ως λειτουργός του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, σε περίπτωση που αποδειχθεί παράνομη η πρόσληψή του στον εν λόγω οργανισμό.
Θυμίζουμε ότι τον Μάιο του 2021, αποκαλύφθηκε ότι ο κ. Γιαννάκη για σκοπούς πρόσληψής του στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, όπου εργαζόταν πριν λάβει θέση επιτρόπου, είχε καταθέσει ακαδημαϊκούς τίτλους που προκαλούσαν ερωτηματικά για τη γνησιότητά τους. Είχε χρησιμοποιήσει παραποιημένο απολυτήριου λυκείου, αλλά και μη πειστικό αντίγραφο πτυχίου από αμερικανικό Πανεπιστήμιο.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, σε χθεσινές τοποθετήσεις του στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, ανέφερε ότι ο φάκελος της υπόθεσης θα προωθηθεί στη Νομική Υπηρεσία στις αρχές Μαΐου. Επιβεβαίωσε ότι κατηγορήθηκε γραπτώς από την Αστυνομία προχθές και ότι είναι αντιμέτωπος με 18 κατηγορίες που αφορούν αδικήματα πλαστογραφίας. Ο κ. Ανδρέου πρόσθεσε ότι εκκρεμεί ακόμη η απάντηση από τις αμερικανικές αρχές σε σχέση με το θέμα του πτυχίου που είχε παρουσιάσει ο κ. Γιαννάκη στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου. Ανέφερε, βέβαια, ότι το ζήτημα αυτό με τον τίτλο σπουδών έχει καλυφθεί εν μέρει από σχετική μαρτυρία που εξασφαλίστηκε.
Αστική αγωγή…
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η Νομική Υπηρεσία, η οποία είναι ο νομικός σύμβουλος του κράτους, θα μπορούσε να κινηθεί εξ αρχής με αστική αγωγή εναντίον του κ. Γιαννάκη και χωρίς να χρειάζεται η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να εξασφαλίσει ενδιάμεσο διάταγμα (σημ. παγοποίησης κινητής και ακίνητης περιουσίας), ώστε να μπορεί να διασφαλίσει η Κυπριακή Δημοκρατία την ανάκτηση των χρημάτων που ενδεχομένως να λάμβανε παράνομα και με ψευδείς παραστάσεις ο κ. Γιαννάκη.
Είναι χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε στον «Π» ο δικηγόρος Θεοφάνης Ανδρέου: «Σε μια ευνομούμενη Δημοκρατία που θέλει και οφείλει να ακολουθεί τις αρχές του κράτους δικαίου και να ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών, είναι αδιανόητο η ίδια η πολιτεία που έχει και όλα τα μέσα, να μην λαμβάνει τα αναμενόμενα νομικά και δικαστικά μέτρα, εναντίον πολίτη που με ψευδείς παραστάσεις ξεγέλασε το Δημόσιο να συμβληθεί μαζί του, καταβάλλοντάς του μάλιστα μισθούς χιλιάδων ευρώ. Στην αστική αγωγή, άλλωστε, δεν θα χρειαζόταν να αποδειχθεί καν η απάτη, αλλά θα ήταν μόνο αρκετό να αποδειχθεί ότι προέβη σε ψευδείς παραστάσεις για ουσιαστικό γεγονός, όπως για παράδειγμα είναι οι βαθμοί και τα πτυχία του στη βάση των οποίων πήρε τη θέση».
Ο κ. Θεοφάνης Ανδρέου κατέληξε: «Θα πρέπει να διερωτηθούμε πώς το κράτος θα διασφαλίσει το λαβείν του εάν κάποιος ξεγελάσει το ίδιο το κράτος και προλάβει να αποξενώσει την περιουσία του πριν την αποπεράτωση των υποθέσεων, που όπως γνωρίζουμε παίρνουν και αρκετά χρόνια».
Το ιστορικό
Ο κ. Γιαννάκη, που από το 2013 διορίστηκε επίτροπος Εθελοντισμού με απόσπαση από τον ΟΝΕΚ, προσλήφθηκε στον οργανισμό στη βάση παραποιημένων ή μη έγκυρων ακαδημαϊκών πιστοποιητικών, σύμφωνα με την έρευνα του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.
Θυμίζουμε πως μετά από εξέταση ανώνυμης καταγγελίας από τον γενικό ελεγκτή, διαπιστώθηκε ότι το απολυτήριο λυκείου που είχε καταθέσει στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου ο κ. Γιαννάκη ήταν πλαστογραφημένο. Οι αριθμοί των βαθμών που είχε λάβει σε διάφορα μαθήματα ήταν παραποιημένοι, παρόλο που ολογράφως ήταν σωστά γραμμένοι. Είναι ενδεικτικό ότι ο αριθμός του βαθμού στα «Νέα Ελληνικά» από «13» αλλοιώθηκε κι έγινε «19», τη στιγμή που δίπλα αναγραφόταν ολογράφως «δεκατρία» («thirteen»).
Επιπλέον, προέκυψαν αμφιβολίες για τη γνησιότητα του πτυχίου Πολιτικής Μηχανικής από αμερικανικό Πανεπιστήμιο, που είχε καταθέσει ο κ. Γιαννάκη στον ΟΝΕΚ για πρόσληψη (προσελήφθη αρχικά το 1996, μονιμοποιήθηκε το 2007 και αρχές του 2008 διορίστηκε σε θέση λειτουργού Νεολαίας). Ο κ. Γιαννάκη, όταν ρωτήθηκε από τον γενικό ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στην παρουσία του διευθυντή ελέγχου Άκη Κίκα (τηλεφωνική επικοινωνία - ανοικτή ακρόαση) για το θέμα του πτυχίου του, ανέφερε ότι το πανεπιστήμιο στο οποίο φοίτησε ήταν «open». Όταν ζητήθηκε από τους Μιχαηλίδη και Κίκα διευκρίνιση, είπε ότι η φοίτηση δεν είχε καθορισμένη υποχρέωση για παρακολούθηση μαθημάτων και ότι μπορεί κάποιος να πει ότι το πτυχίο που κατείχε δεν ήταν κανονικό.
Ο Γιαννάκη, που ήταν λειτουργός στον Οργανισμό Νεολαίας, έλαβε τη θέση του επιτρόπου Εθελοντισμού το 2013. Η θέση είχε δημιουργηθεί από την κυβέρνηση Αναστασιάδη το ίδιο έτος.
Για μια πενταετία, από το 2013 έως και το 2018, εκτελούσε τα καθήκοντα του επιτρόπου, έχοντας άδεια άνευ απολαβών από τον Οργανισμό Νεολαίας. Η Ελεγκτική Υπηρεσία, εξετάζοντας το καθεστώς υπό το οποίο διατηρούσε θέση επιτρόπου, κατέληξε πως δεν ήταν σύννομη η διαδικασία διορισμού του στη θέση του επιτρόπου Εθελοντισμού με τη χορήγηση άδειας άνευ απολαβών από τον Οργανισμό Νεολαίας. Έτσι, για να νομιμοποιηθεί ο διορισμός του κ. Γιαννάκη ως επιτρόπου Εθελοντισμού αποφασίστηκε η απόσπασή του, διατηρώντας έτσι και τη θέση του στον Οργανισμό Νεολαίας. Με βάση τη διαδικασία της απόσπασης, ο κ. Γιαννάκη διατήρησε τον μισθό του στην κλ. Α8, αλλά διευθετήθηκε να έχει απολαβές επιτρόπου (Α14 – €4.756 μεικτά τον μήνα).
Η απόσπαση του Γιαννάκη στο Προεδρικό είχε ανανεωθεί τον Μάρτιο του 2021, μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου του 2023. Ο Γιαννάκη παραιτήθηκε στις 25/05/2021.