Μπήκε το νερό στο αυλάκι για να αποκτήσουν συνδικαλιστική φωνή τα μέλη της αυτονομημένης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Την Τετάρτη, 20 Απριλίου, η 12μελης κεντρική επιτροπή του νεοϊδρυθέντος Συνδέσμου Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου (ΣΥΠΥΚ) αποφάσισε να αρχίσει επαφές με υπάρχοντα συνδικαλιστικά σώματα.
Αντιπροσωπείες της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΠΥΚ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να έχουν συναντήσεις με συντεχνιακές οργανώσεις όπως η Παγκύπρια Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ), η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ) και η «Ισότητα».
Απώτερος στόχος του ΣΥΠΥΚ είναι να τεθεί υπό την ομπρέλα μίας εκ των προαναφερθεισών συντεχνιών και μέσω αυτών να προωθήσουν τις εργασιακές διεκδικήσεις τους. ΠΑΣΥΔΥ, ΑΣΔΥΚ και «Ισότητα» ήδη εκπροσωπούν αρκετά μέλη σωμάτων ασφαλείας προασπίζοντας τα δικαιώματά τους μέσω δημόσιων παρεμβάσεων, ενώ πολύ συχνά καλούνται να εκφράσουν τις θέσεις τους σε κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στον «Π» στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα βασικά αιτήματά τους έχουν να κάνουν με το συνταξιοδοτικό, αλλά και το θέμα στελέχωσης του σώματος ασφαλείας που υπηρετούν.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της συνταξιοδότησης, φαίνεται να κερδίζει έδαφος η πρόταση για αφυπηρέτηση πυροσβεστών ακόμα και στα 57 ή 58 έτη, αν και εφόσον έχουν συμπληρωθεί 400 μήνες υπηρεσίας στο σώμα (33.3 χρόνια), χωρίς ο αφυπηρετήσας να έχει οποιαδήποτε κύρωση στα συνταξιοδοτικά του ωφελήματα.
Όσο δε για το θέμα της στελέχωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αυτή τη στιγμή υπηρετούν στο σώμα 675 πυροσβέστες. Υπάρχουν περί τις 80 θέσεις που πρέπει να πληρωθούν προκειμένου να μπορεί να ανταποκρίνεται επαρκώς η υπηρεσία στα καθήκοντά της.
Άτομο με κατάρτιση, μιλώντας στον «Π», σχολίασε: «Με την κάλυψη των αναγκών σε στελέχωση δεν θα διευκολυνθεί μόνο το έργο των πυροσβεστών. Θα εξυπηρετηθεί καλύτερα και ο πολίτης. Θα σμικρυνθεί ο κίνδυνος για τον πολίτη, αφού η υπηρεσία θα ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά στα καθήκοντά της».
Στη συνέχεια διευκρίνισε: «Υπάρχουν επιχειρησιακές διαδικασίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση που υιοθετεί και εγκρίνει με τη σειρά της και η Κυπριακή Δημοκρατία. Ωστόσο, παρόλο που είμαστε υποχρεωμένοι να τις ακολουθήσουμε, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτές. Για παράδειγμα, βάσει αυτών των επιχειρησιακών διαδικασιών σε μία πυρκαγιά σε πολυόροφο κτήριο θα πρέπει να ανταποκριθούν τουλάχιστον 12 άτομα. Σας πληροφορώ ότι υπάρχει επαρχία η οποία έχει συνολικά σε τρεις σταθμούς 17 άτομα στη βάρδια. Αν υπολογίσουμε ότι υπάρχει και ένας τηλεφωνητής σε κάθε σταθμό, τότε αντιλαμβάνεστε ότι οι διαθέσιμοι πυροσβέστες είναι 14. Πώς, λοιπόν, θα ανταποκριθούν αν υπάρχει πυρκαγιά σε πολυόροφο κτήριο και την ίδια στιγμή προκύψει άλλο περιστατικό; Υπάρχει σοβαρό θέμα στελέχωσης».
Εκπρόσωποι
Το μόνο, βέβαιο, είναι ότι με τη σύσταση του ΣΥΠΥΚ, στη βάση του Περί Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νόμου του 2021, οι πυροσβέστες αποκτούν φωνή.
Στις 08/04, μετά από εκλογική διαδικασία αναδείχθηκαν τέσσερις εκπρόσωποι των πυροσβεστών σε κάθε τμήμα και επαρχία της υπηρεσίας, 28 στο σύνολό τους.
Οι εκπρόσωποι ανά πόλη στο Αρχηγείο και στην ΕΜΑΚ:
- ΑΠΥ - Υποπυραγός Γιώργος Πουζούκκης, πυρονόμος Κωνσταντίνος Κυπριανού, αναπληρωτής πυρονόμος Αβραάμ Άνιφτος, πυροσβέστης Κωνσταντίνα Δημητρίου
- Λευκωσία - Υποπυραγός Σωτήρης Αντωνίου, πυρονόμος Κώστας Ολύμπιος, αρχιπυροσβέστης Δημήτρης Λουκαΐδης, πυροσβέστης Παύλος Μισιέλλης.
- Λεμεσός – Υποπυραγός Ανδρέας Αριστείδου, Πυρονόμος Αυγουστίνος Παπαβασιλείου, αρχιπυροσβέστης Μάριος Σκορδής, πυροσβέστης Χρίστος Ιωάννου.
- Λάρνακα – Πυραγός Νίκος Λιασίδης, πυρονόμος Βασίλης Μούσκος, αρχιπυροσβέστης Γιάννης Αντωνίου, αρχιπυροσβέστης Μηνάς Παπαγεωργίου.
- Πάφος – Υποπυραγός Χριστάκης Πενταράς, πυρονόμος Ανδρέας Χρυσοστόμου, αρχιπυροσβέστης Μιλτιάδης Δουκανάρης, πυροσβέστης Παναγιώτης Χαραλάμπους.
- Αμμόχωστος – Αναπληρωτής πυραγός Γιάννης Καπίλας, πυρονόμος Ανδρέας Στυλιανού, αναπληρωτής πυρονόμος Γιώργος Φωτίου, πυροσβέστης Γιώργος Χατζηγεωργίου.
- ΕΜΑΚ – Πυραγός Σάββας Ανδρονίκου, πυρονόμος Ανδρέας Χατζηπαντέλας, αρχιπυροσβέστης Παντελής Ιωαννίδης, αρχιπυροσβέστης Νίκος Ιωάννου.
Οι προαναφερθέντες στις 18/04 ανέδειξαν τη 12μελη κεντρική επιτροπή που απαρτίζεται από τους ακόλουθους: Κώστας Ολύμπιος (πρόεδρος), Α. Αριστείδου (αντιπρόεδρος), Χρ. Ιωάννου (γραμματέας), Α. Άνιφτος (αναπληρωτής γραμματέας), Δ. Λουκαΐδης (ταμίας), Κ. Δημητρίου (αναπληρωτής ταμίας), Χ. Πενταράς, Β. Μούσκος, Α. Παπαβασιλείου, Π. Ιωαννίδης, Ν. Ιωάννου, Γ. Καπίλλας (μέλη).
Η αυτονόμηση
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία αυτονομήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Η περίοδος που ακολούθησε χαρακτηρίστηκε από διάφορες διεργασίες και διευθετήσεις με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του σώματος. Ενδεικτικό είναι ότι μετά την αυτονόμηση διαπιστώθηκε ότι θα προέκυπτε κενό εξουσίας στην υπηρεσία μετά την αφυπηρέτηση του αρχιπύραρχου Πολύβιου Χατζηβασιλείου (1η Μαΐου). Το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε καταλήξει πως δεν πληρούνταν τα κριτήρια στις κατώτερες βαθμίδες αξιωματικών προκειμένου κάποιος απ' αυτούς να διεκδικήσει τη θέση του επικεφαλής της υπηρεσίας μετά την αποχώρηση του Χατζηβασιλείου. Έτσι, έγινε πρόταση για 8μηνη παράταση της θητείας του Χατζηβασιλείου, ώστε να καταστεί εφικτή η αντικατάστασή του στο τέλος του 2022. Ο τελευταίος αποδέχτηκε και δόθηκε λύση στο πρόβλημα.