Συνεχίζονται οι επιθέσεις του πολιτικού και κομματικού συστήματος και κατεστημένου στην Πλατφόρμα «Ως Δαμέ». Χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ερωτηθείς σχετικά ανέφερε με απαξιωτικό ύφος ότι δεν θέλει να κάνει κανένα σχόλιο για όσους περιφρονούν την Κυπριακή Δημοκρατίας. Ο δε υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεοαλαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, έκανε λόγο για «ιταμή αναφορά» σε σχέση με τη φράση των Ως Δαμέ περί «κυβέρνησης στον νότο» και υπέδειξε ότι η σωστή γραφή του τίτλου της Πρωτοβουλίας είναι Δαμαί, δηλαδή με «αι» και όχι με έψιλον, λόγω απευθείας προέλευσης από αρχαία ελληνική λέξη... Για το τι είναι οι «Ως Δαμέ» και τι εκφράζουν, μίλησε στον Πολίτη 107.6 & 97.6 ο Γιάννης Παπαδάκης, Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, οι «Ως Δαμέ» εκφράζουν «μια ουτοπία, δηλαδή το δικαίωμα στη ζωή, γιατί η κανονικότητα είναι ο ίδιος ο θάνατος. Είτε πρόκειται για τον θάνατο της Δημοκρατίας, είτε για τον θάνατο της νέας γενιάς που έχει καταδικαστεί στους μισθούς τον 800 ευρώ, είτε για τον θάνατο των μεταναστριών στην Κύπρο και των μεταναστών στις θάλασσες». Πρόκειται για νέους ανθρώπους, συνέχισε ο Καθηγητής, οι οποίοι εκφράζουν μια ουτοπία με ειρηνικά μέσα και αρκετά πρωτότυπους τρόπους. Έφερε δε ως παράδειγμα την αφαίρεση μέρους του συρματοπλέγματος που τοποθέτησε η κυβέρνηση στον Αστρομερίτη και την επανεγκατάστασή του έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.
Για το τι είδους κίνημα αποτελούν οι «Ως Δαμέ», ο κ. Παπαδάκης εξήγησε ότι στην βιβλιογραφία των κινημάτων υπάρχουν δυο κατηγορίες:
- Τα πιο παραδοσιακά κινήματα που είναι κυρίως εργατικά και ασχολούνται με δικαιώματα και οικονομικά θέματα
- Τα νέα κοινωνικά κινήματα τα οποία ασχολούνται με μεταϋλιστικές αξίες όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, την πολυπολιτισμικότητα, τις διεκδικήσεις ΛΟΑΤΚΙ, τα δικαιώματα των γυναικών, την Οικολογία και την Ειρήνη
Οι «Ως Δαμέ», συμπλήρωσε, εκφράζουν όλα τα πάρα πάνω και υιοθετούν μια θεματική ενάντια στον αυταρχισμό και την διαφθορά. Τόνισε, παράλληλα, ότι συντάσσονται με φωνές και προσεγγίσεις όπως αυτές της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που ασκείται στους «Ως Δαμέ» ότι δεν έχουν συγκεκριμένο στόχο, ο Καθηγητής εξήγησε ότι όλα τα κοινωνικά κινήματα χαρακτηρίζονται από πειραματισμούς και από διαφορετικές ιδέες στην αρχή της δράσης τους. Η εν λόγω πλατφόρμα, πρόσθεσε, εκφράζει μια γκάμα από ευαισθησίες που δεν μπορούν να εκφραστούν στον ευρύτερο πολιτειακό και πολιτικό χώρο της Κύπρου, ωστόσο, όπως είπε, ο κοινός παρονομαστής είναι εκεί. Είναι η νέα γενιά που βιώνει το θάνατο εν ζωή, είπε χαρακτηριστικά ο ακαδημαϊκός.
Ακούστε την ανάλυση του Γιάννη Παπαδάκη στην «Πρωινή Επιθεώρηση» που μεταδίδεται από τον Πολίτη 107.6 & 97.6: