Μετά από την έγκριση που έλαβε πριν από μερικές μέρες από το Τμήμα Δασών, σε αίτημά του για εκπαίδευση εθελοντών δασοπυρόσβεσης, το ΑΚΕΛ έχει αρχίσει να απευθύνει δημόσια κάλεσμα προς τα μέλη και τους φίλους του για εγγραφή σε ομάδες εθελοντών, ώστε, αφού τύχουν εκπαίδευσης από το Τμήμα Δασών, να αξιοποιηθούν όπου τους υποδείξει σε κρίσεις πυρκαγιών.
Την ίδια ώρα από την πλευρά του, το Τμήμα Δασών σπεύδει διά του διευθυντή, Σάββα Ιεζεκιήλ, να διευκρινίσει ότι μία τέτοια πρωτοβουλία, όπως και εκείνες άλλων οργανωμένων συνόλων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συνδράμουν εθελοντικά στη δασοπυρόσβεση, πρέπει να γίνει προσεκτικά και υπό προϋποθέσεις. Δηλαδή με ομάδα μικρού αριθμού, μέγιστου αριθμού περίπου 20 ατόμων, διότι, όπως τόνισε σε δηλώσεις του στον «Π», το Τμήμα σήμερα αδυνατεί να συντονίσει μεγαλύτερους αριθμούς εθελοντών την ώρα της πυρκαγιάς. Επίσης διευκρίνισε ότι η αξιοποίησή τους, κατόπιν εκπαίδευσης, αφορά τη «δεύτερη γραμμή» της μάχης, όπως προνοείται σε σχετικό πρωτόκολλο. Για περιπολίες και φύλαξη σημείων ώστε να ειδοποιούν για αναζωπυρώσεις, για μεταφορά λάστιχων και άλλων υλικών σε μεγάλες αποστάσεις κ.α. Ήδη υπάρχουν ομάδες εθελοντών που εκπαιδεύτηκαν από το Τμήμα Δασών στη δασοπυρόσβεση, είπε, αλλά, όπως τόνισε, είναι των οκτώ – δέκα μελών η κάθε μία.
Ο κρατικός μηχανισμός αδυνατεί
Το όλο ζήτημα έρχεται να φωτίσει το μεγάλο ενδιαφέρον πολιτών για εθελοντική δράση στις πυρκαγιές, την ίδια ώρα που ο κρατικός μηχανισμός πυρόσβεσης αδυνατεί να απορροφήσει και να συντονίσει αυτόν τον αυξημένο όγκο. Στο παρελθόν, σε μεγάλες πυρκαγιές, όπως στην περιοχή Σολέας (2016) και στον Αρακαπά (2021), έχει τύχει να ζητηθεί από την Αστυνομία να παρέμβει, ώστε να αποτρέψει μεγάλους αριθμούς συγκεντρωμένων εθελοντών να ριχτούν στη μάχη με τις φλόγες, καθώς θα έθεταν σε κίνδυνο τις ζωές τους και συγχρόνως θα δυσκόλευαν το έργο των λειτουργών πυρόσβεσης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά τη διαπίστωση του αυξημένου ενδιαφέροντος, η προσπάθεια, την οποία ξεκίνησε η κυβέρνηση από το 2024 για δημιουργία παγκύπριου δικτύου εθελοντών για φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές, υπό την Πολιτική Άμυνα για συντονισμό και εναία εκπαίδευση, βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά και ενδεχομένως να υλοποιηθεί μετά το 2026, όταν προγραμματίζεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοθετικό πλαίσιο για τη σύσταση του Εθνικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
Μία ομάδα σε κάθε επαρχία
Για μία πρωτοβουλία που εκφράστηκε πριν από κάποιους μήνες στο Τμήμα Δασών και μετά την έγκριση θα επικεντρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου στον σχηματισμό καταλόγου με τους πρώτους ενδιαφερόμενους εθελοντές μίλησε στον «Π» η επικεφαλής του Τομέα Περιβάλλοντος του ΑΚΕΛ, Χριστίνα Νικολάου. «Ζητήσαμε καθοδήγηση και θα τύχουμε εκπαίδευσης από το Τμήμα Δασών, ανάλογα με τις ανάγκες και πού θα χρειαστεί να έχει αυτή την επιπλέον εθελοντική βοήθεια», πρόσθεσε.
Για το ζήτημα της αδυναμίας του Τμήματος Δασών να συντονίσει σε μία πυρκαγιά μεγάλο αριθμό εθελοντών, η κα Νικολάου είπε ότι η πρόθεσή τους είναι, αφού δουν την έκταση του ενδιαφέροντος, να κατευθυνθούν προς τη δημιουργίας μίας μικρής ομάδας εθελοντών σε κάθε επαρχία, ώστε σε μία πυρκαγιά να μη χρειάζεται ένας εθελοντής από μία επαρχία να μεταβαίνει σε άλλη.
Την ίδια ώρα διευκρίνισε ότι αυτές οι εθελοντικές ομάδες δεν θα συμμετέχουν στην «πρώτη γραμμή» πυρόσβεσης, κάτι για το οποίο, τόνισε, είναι ξεκάθαρο και το Τμήμα Δασών. «Είναι και θέμα ασφάλειας. Πολίτες δεν πρέπει να ‘‘ανακατεύονται στα πόδια’’ των δασοπυροσβεστών, που έχουν εκπαιδευτεί για μία σειρά από ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν», είπε.
Μπορούν να αξιοποιηθούν οι αγρότες – μέλη της ΕΚΑ
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι εθελοντές του ΑΚΕΛ θα τύχουν εκπαίδευσης από το Τμήμα Δασών μετά τον Οκτώβριο, όταν θα λήξει η αντιπυρική περίοδος. Στο μεταξύ οι συντονιστές της πρωτοβουλίας θα αναμένουν να τους υποδειχθούν τα πεδία της εθελοντικής δράσης των ομάδων, ώστε να προετοιμαστούν για τους απαραίτητους εξοπλισμούς, τις στολές και τα μέσα, τα οποία θα μπορούσαν να στηριχθούν οικονομικά από το ΑΚΕΛ. Ενδεικτικά η κα Νικολάου αναφέρθηκε στη δυνατότητα συμμετοχής των εθελοντικών τους ομάδων στη μεταφορά υλικών ή στη δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας. Για το δεύτερο, σημείωσε ότι μπορούν να αξιοποιηθούν οι αγρότες – μέλη της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ), οι οποίοι μπορούν σε πυρκαγιές να διαθέτουν τα τρακτέρ τους και άλλα μηχανήματα, κάτι το οποίο, είπε, ήδη κάνουν.
Οι λόγοι της πρωτοβουλίας
Εξηγώντας τους λόγους, για τους οποίους το ΑΚΕΛ προχωρά με αυτή την εθελοντική πρωτοβουλία, αναφέρθηκε στις ελλείψεις για διάφορα ζητήματα, στις οποίες αναφέρεται τα τελευταία χρόνια το Τμήμα Δασών. Επίσης στην ανάγκη οργανωμένης εθελοντικής βοήθειας, δεδομένου ότι σε περιπτώσεις πυρκαγιών πάντα οι πολίτες επιθυμούν να βοηθούν, ωστόσο, όπως εκτιμά, μέχρι σήμερα δεν έχει τύχει οργάνωσης αυτό το ζήτημα από την πολιτεία. «Γενικά οι πολίτες πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο, και όχι μόνο για να βοηθούν, αλλά και για να γνωρίζουν πώς να προστατευτούν», πρόσθεσε.