Το ζήτημα της ασφάλειας των Δημοσίων Κατηγόρων δεν μπορεί να αφήνεται στην τύχη, διαμηνύουν οι ίδιοι οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, οι οποίοι ως έσχατο μέτρο ώστε να ακουστεί η φωνή τους απευθύνονται με επιστολή τους στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η επιστολή αποστέλλεται μετά και την δεύτερη, σε βάρος δημόσιας κατήγορου επίθεση με τον εμπρησμό του αυτοκινήτου της τον Ιανουάριο – είχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο έκρηξη βόμβας στο σπίτι άλλης δημόσιας κατηγόρου –κι επαναφέρεται το αίτημα για τήρηση μέτρων ασφαλείας με στόχο την προστασία των ίδιων και των οικογενειών τους από εγκληματικές ενέργειες.

«Το ζήτημα της ασφάλειας των Δημοσίων Κατηγόρων δεν μπορεί να αφήνεται στην τύχη. Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να τους προστατέψει εφόσον οι Δημόσιοι Κατήγοροι, με την παρουσίαση και απόδειξη ποινικών υποθέσεων στα Δικαστήρια, ουσιαστικά αγωνίζονται για την προώθηση του δημοσίου συμφέροντος. Θα πρέπει δε να ληφθούν άμεσα μέτρα τα οποία να ενισχύουν την ασφάλεια των Δημοσίων Κατηγόρων, όπως για παράδειγμα τοποθέτηση συστημάτων παρακολούθησης στις οικίες τους, συναγερμοί, ειδικές περιφράξεις οικιών νοουμένου ότι θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητες άδειες από την αρμόδια αρχή, αστυνόμευση εκεί και όπου κρίνεται σκόπιμο, αλλά και άλλα μέτρα, προκειμένου να αποθαρρύνουν μελλοντικές επιθέσεις εναντίον τους. Σε διαφορετική περίπτωση, η Πολιτεία με την απραξία της στέλνει μήνυμα στους επίδοξους εγκληματίες να συνεχίσουν τις άνανδρες επιθέσεις τους εις βάρος των Δημοσίων Κατηγόρων Οι μισθοί των Δημοσίων Κατηγόρων δεν είναι αρκετοί για να μπορέσουν από μονοί τους να λάβουν οποιαδήποτε μέτρα προστασίας», σημειώνουν στην επιστολή τους.
Παράλληλα με το ζήτημα της ασφάλειας, τίθεται και το ζήτημα της αναβάθμισης της μισθοδοτικής κλίμακας των Δημοσίων Κατηγόρων. Τα δυο αυτά ζητήματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους εφόσον η λήψη ενισχυτικών μέτρων σε αμφότερους τους τομείς οδηγεί στην ενδυνάμωση της ανεξαρτησίας των Δημοσίων Κατηγόρων, η οποία είναι απαραίτητη για την απονομή της Ποινικής Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, η ανεπάρκεια ασφάλειας αλλά και απολαβών των Δημοσίων Κατηγόρων ελλοχεύει κινδύνους επηρεασμού τους από εξωτερικούς παράγοντες όπως δωροδοκίες ή και άλλως πως επηρεασμός των καθηκόντων τους από τρίτους. Συνεπώς, οι κίνδυνοι αυτοί υπονομεύουν την ανεξαρτησία των Δημοσίων Κατηγόρων και κατ’ επέκταση την ίδια την απονομή της Ποινικής Δικαιοσύνης. Για αυτό το λόγο η ενδυνάμωση της ανεξαρτησίας των Δημοσίων Κατηγόρων, όχι μόνο με την αναβάθμιση της ασφάλειας τους, αλλά και με την αναβάθμιση του μισθού τους ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος επηρεασμού τους από εξωγενείς παράγοντες κατά την προώθηση των ποινικών υποθέσεων, αποτελεί εχέγγυο για την αναγκαία αποτελεσματικότητα του συστήματος Ποινικής Δικαιοσύνης.