Ούτε ένα ούτε δύο αλλά συνολικά δέκα λόγους για τους οποίους απορρίπτει την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για το νέο σχέδιο αξιολόγησης, καταγράφει σε επιστολή του το κεντρικό διοικητικό συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ, καταγγέλλοντας την ίδια στιγμή το υπουργείο ότι «χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος γύρω από την πρόταση, το ΥΠΑΝ «εκκίνησε τις διαδικασίες για προώθηση σχετικού Σχεδίου Κανονισμών στη Βουλή των Αντιπροσώπων». Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελική πρόταση του ΥΠΑΝ θα τεθεί σε δημοψήφισμα μεταξύ των μελών της ΟΕΛΜΕΚ στις 29/05/2025, ενώ στις 05/06/2025 θα γίνει σύγκληση της τακτικής ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ, στην οποία, λαμβάνοντας υπόψη και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα ληφθούν αποφάσεις για τις περαιτέρω ενέργειες, χωρίς να αποκλείεται η λήψη μέτρων.
Σε τι διαφωνούν
Κατά την ΟΕΛΜΕΚ, «η τελική πρόταση του ΥΠΑΝ αγνοεί για πολλοστή φορά τη θέση της Οργάνωσης για τη θεσμοθέτηση ενός πραγματικά ανεξάρτητου Δευτεροβάθμιου Σώματος Εξέτασης Ενστάσεων, ένα θέμα που έχει προταχθεί από την ΟΕΛΜΕΚ και για το οποίο μάλιστα είχε επέλθει συμφωνία με το ΥΠΑΝ πριν από λίγα χρόνια, θεωρούμε τη σύνθεση του εν λόγω Σώματος, όπως αυτή προτείνεται από το ΥΠΑΝ και στην τελική πρόταση, απαράδεκτη, αφού δεν υπηρετεί την αξιοκρατία και την αξιοκρατία που επιδιώκουμε και συνεπώς την απορρίπτουμε».
Την ίδια στιγμή που, πέραν του ζητήματος του Δευτεροβάθμιου Σώματος Εξέτασης Ενστάσεων, διαφωνούν/απορρίπτουν:
- Tη διεύρυνση της κλίμακας αξιολόγησης από το 40 στο 100.
- Tην αριθμητική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών από τον διευθυντή.
- Tην αύξηση των παρακολουθήσεων μαθημάτων που διενεργούνται στο πλαίσιο της αριθμητικής αξιολόγησης.
- Την αύξηση του αριθμού των επιθεωρητών.
- Την ύπαρξη δύο προγραμμάτων εισδοχής για τους νεοεισερχόμενους εκπαιδευτικούς της Μέσης Εκπαίδευσης (Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης και Πρόγραμμα Νεοεισερχόμενων Εκπαιδευτικών).
- Εμπλοκή οποιουδήποτε παράγοντα εκτός σχολείου (επιθεωρητών) στις διαδικασίες διαμορφωτικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, όπως προτείνει το ΥΠΑΝ.
- Προτάσεις του ΥΠΑΝ που προβλέπουν την παραπομπή εκπαιδευτικών που δεν λαμβάνουν το 50% στις αριθμητικές αξιολογήσεις ή/και την παραπομπή εκπαιδευτικών και εκτός των διαδικασιών αριθμητικής αξιολόγησης σε Πρόγραμμα Στήριξης και ακολούθως στην ΕΕΥ για απόλυση.
- Την υποχρέωση των 50 ωρών επαγγελματικής μάθησης ανά διετία που προβλέπονται στο πλαίσιο του Προγράμματος Επαγγελματικής Μάθησης.
- Οποιοδήποτε πρόγραμμα υποχρεωτικής επιμόρφωσης, το οποίο προβλέπει την υποχρεωτική συμμετοχή εκπαιδευτικών σε επιμορφώσεις εκτός διδακτικού/εργάσιμου χρόνου.
- Ελλιπείς/ασαφείς αναφορές και πρόνοιες της πρότασης του ΥΠΑΝ για την αξιολόγηση των αποσπασμένων εκπαιδευτικών.