Έτσι θα λειτουργεί η εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα για τη βία στην οικογένεια - Σε ισχύ αρχές Ιουνίου

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Header Image
Αν και η εφαρμογή εντοπίζεται στα app stores, η χρήση της προορίζεται αποκλειστικά για θύματα ενδοοικογενειακής βίας και ο μοναδικός τρόπος εγγραφής σε αυτήν είναι μέσω της δημιουργίας λογαριασμού από την Αστυνομία

Αρχές Ιουνίου αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία η εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα «ΕLPIS». Πρόκειται για μια εύχρηστη και ασφαλή εφαρμογή που επιτρέπει στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να αναφέρουν αμέσως περιστατικά στην Αστυνομία χωρίς να απαιτείται τηλεφωνική επικοινωνία ή φυσική παρουσία σε αστυνομικό σταθμό. Αυτή η δυνατότητα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη σε περιπτώσεις όπου το θύμα αδυνατεί να επικοινωνήσει με την Αστυνομία λόγω της παρουσίας του δράστη στον ίδιο χώρο. Η διαδικασία χρήσης της εφαρμογής είναι απλή, καθώς το θύμα μπορεί να στείλει μήνυμα ανάγκης μέσω του κουμπιού «SOS» προκειμένου να ειδοποιήσει την Αστυνομία και να λάβει την απαιτούμενη βοήθεια.

Αν και η εφαρμογή εντοπίζεται στα app stores, η χρήση της προορίζεται αποκλειστικά για θύματα ενδοοικογενειακής βίας και ο μοναδικός τρόπος εγγραφής σε αυτήν είναι μέσω της δημιουργίας λογαριασμού από την Αστυνομία. 

 

 Πώς θα λειτουργεί

Ο διευθυντής του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος, Αστυνόμος Α’ Παναγιώτης Κουντουρέσιης, απέστειλε στους αστυνομικούς διευθυντές και διοικητές μονάδων/υπηρεσιών πρωτόκολλο ενεργειών, το οποίο θα ακολουθείται πιστά από τους αστυνομικούς που καλούνται να διαχειριστούν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας μέσω της εφαρμογής «ΕLPIS», η οποία θα λειτουργεί ως εξής:

1 Διαδικασία που θα ακολουθείται όταν το θύμα υποβάλει καταγγελία για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στην Αστυνομία.

Μετά την αναφορά ή την υποβολή καταγγελίας για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στην Αστυνομία, το θύμα ενημερώνεται για τα δικαιώματά του. Ταυτόχρονα, παραλαμβάνει ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για την εφαρμογή «ELPIS». Το θύμα υπογράφει το σχετικό έντυπο βεβαίωσης. Εφόσον το θύμα επιθυμεί ή συγκατατίθεται να εγκαταστήσει την εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνό του, ο ανακριτής καταχωρίζει τα στοιχεία του θύματος στην πλατφόρμα «ELPIS» και δημιουργείται λογαριασμός για το θύμα στην εφαρμογή. Με τη δημιουργία του λογαριασμού, αποστέλλεται αυτόματα στο κινητό τηλέφωνο του θύματος ένας κωδικός OTP, τον οποίον το θύμα θα χρησιμοποιήσει για να εισέλθει στην εφαρμογή αφού την εγκαταστήσει στο κινητό του τηλέφωνο. Το θύμα παραλαμβάνει από τον ανακριτή ένα δεύτερο ενημερωτικό φυλλάδιο (εγχειρίδιο χρήσης της εφαρμογής), το οποίο περιλαμβάνει έναν QR code και σύνδεσμο για να διευκολύνει την εύρεση και εγκατάσταση της εφαρμογής. 

2 Διαδικασία που θα ακολουθείται όταν δεν υποβληθεί καταγγελία αλλά το άτομο επιθυμεί να εγκαταστήσει την εφαρμογή «ELPIS» στο κινητό τηλέφωνό του.

Το άτομο που επιθυμεί να εγκαταστήσει την εφαρμογή «ELPIS» στο κινητό τηλέφωνό του θα συμπληρώσει χειρόγραφα την αίτηση παροχής πρόσβασης στην εφαρμογή. Στην αίτηση αυτή, ο ενδιαφερόμενος καλείται να δηλώσει τα προσωπικά του στοιχεία, τη σύνθεση της οικογένειάς του και να αναγράψει αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους επιθυμεί την εγκατάσταση της εφαρμογής (π.χ. μορφή βίας που δέχεται, ύπαρξη πυροβόλων όπλων, χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών).

Το ενδιαφερόμενο πρόσωπο μπορεί να εξασφαλίσει την αίτηση αυτή από τον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό σε έντυπη μορφή ή να την τυπώσει από την ιστοσελίδα της Αστυνομίας και να τη συμπληρώσει χειρόγραφα. Με τη συμπλήρωση της αίτησης, είναι ευθύνη του ενδιαφερόμενου προσώπου να την παραδώσει προσωπικά στο Επαρχιακό ΤΑΕ/Κλιμάκιο Βίας στην Οικογένεια. Κατά την πιστοποίηση και παραλαβή της αίτησης, πρέπει να γίνεται ταυτοποίηση του ενδιαφερόμενου ατόμου. Συνεπώς, θα πρέπει να έχει στην κατοχή του δελτίο ταυτότητας/διαβατήριο/ARC.

Ο αστυνομικός που παραλαμβάνει την αίτηση θα διενεργεί έλεγχο στο μηχανογραφημένο σύστημα της Αστυνομίας για τυχόν ιστορικό ενδοοικογενειακής βίας ή παρουσία πυροβόλων όπλων. Στη συνέχεια, ο αστυνομικός καταχωρίζει τα στοιχεία του προσώπου στην πλατφόρμα «ELPIS».  

3 Διαχείριση περιστατικού μετά την ενεργοποίηση του κουμπιού έκτακτης ανάγκης «SOS».

Σε περίπτωση που το θύμα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν έχει άλλον τρόπο επικοινωνίας με την Αστυνομία, μπορεί να ενεργοποιήσει το κουμπί έκτακτης ανάγκης «SOS», το οποίο βρίσκεται στην αρχική οθόνη της εφαρμογής «ELPIS». Με την ενεργοποίηση του κουμπιού, γίνεται αυτόματη δημιουργία ενός «ticket» (αιτήματος), το οποίο αποστέλλεται στον αξιωματικό υπηρεσίας του ΚΕΜ Αρχηγείου. To «ticket» περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

  • Στοιχεία χρήστη: Όνομα, email, αριθμός κινητού τηλεφώνου.
  • Τοποθεσία χρήστη: Γεωγραφικό μήκος και πλάτος.
  • Περιγραφή τοποθεσίας: Μικρό λεκτικό με επιπλέον στοιχεία που καταχώρισε ο χρήστης για να διευκρινίσει την τοποθεσία (π.χ. «Διαμ. 201, μπάνιο κυρίως δωματίου»).

 Ο αξιωματικός υπηρεσίας του Αρχηγείου Αστυνομίας ενημερώνει αμέσως τον αξιωματικό υπηρεσίας της επαρχίας, ανάλογα με την εδαφική αρμοδιότητα του περιστατικού. Στη συνέχεια, προβαίνει στη διαχείριση του «ticket» μέσω της πλατφόρμας του «ELPIS», μεταφέροντας την κατάσταση από «open» σε «in progress». Ακολούθως, ο αξιωματικός υπηρεσίας του Αρχηγείου προβαίνει σε καταχώριση στην πλατφόρμα του «ELPIS», η οποία περιλαμβάνει ώρα ενημέρωσης και στοιχεία ΑΞ/ΥΠ επαρχίας. Ο αξιωματικός υπηρεσίας της επαρχίας είναι υπεύθυνος για την άμεση ανταπόκριση της Αστυνομίας σε κάθε περιστατικό. Η ανταπόκριση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε από τα μέλη της Άμεσης Επέμβασης είτε από τα μέλη του πλησιέστερου αστυνομικού σταθμού. Επισημαίνεται ότι τα περιστατικά «ELPIS» θα αντιμετωπίζονται με προτεραιότητα και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 Τα μέλη της Άμεσης Επέμβασης ή του αστυνομικού σταθμού θα πρέπει να επισκεφτούν αμέσως την τοποθεσία και να διεξάγουν έρευνες μέχρι τον εντοπισμό του προσώπου που απέστειλε αίτημα στην Αστυνομία ότι βρίσκεται σε κίνδυνο. Μετά τον εντοπισμό του ατόμου, θα γίνεται ταυτοποίηση των στοιχείων του (όνομα, τηλέφωνο, διεύθυνση) και θα διασφαλίζεται η προστασία του. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου το άτομο δεν θα εντοπίζεται, οι αστυνομικοί θα μπορούν να καλέσουν το θύμα στο κινητό τηλέφωνό του και με διακριτικότητα να επικοινωνήσουν μαζί του προκειμένου να καταφέρουν να το εντοπίσουν.

Σε περίπτωση που η κλήση για βοήθεια δεν αφορά περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας αλλά προκύπτουν άλλα αδικήματα, η ενημέρωση και η περαιτέρω διερεύνηση θα πραγματοποιούνται από τα αρμόδια Τμήματα, ανάλογα με τη φύση των αδικημάτων.

 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play