Βουλή: Πρώτα ξενόγλωσσα και μετά διακοπές

ΑΝΤΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Header Image

Επανέλαβαν εαυτόν οι εμπλεκόμενοι για το θέμα των ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στα δημόσια πανεπιστήμια, το οποίο, δέκα χρόνια σχεδόν μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας, δεν μπορεί να εφαρμοστεί, εν τη απουσία των προβλεπόμενων από τον νόμο κανονισμών.

Δέκα σχεδόν χρόνια μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας, και με τη συζήτηση να έχει εξαντληθεί, μέσα Ιουνίου με αρχές Ιουλίου ενδέχεται να οδηγηθούν στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων οι κανονισμοί για την παροχή ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών από δημόσια πανεπιστήμια. Το θέμα απασχόλησε για άλλη μια φορά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, με τους εμπλεκόμενους φορείς να επαναλαμβάνουν εαυτόν. Από τη μια Υπουργείο Παιδείας και πρυτάνεις των δημοσίων πανεπιστημίων απηύθυναν έκκληση για να οδηγηθούν οι κανονισμοί στην ολομέλεια, από την άλλη οι οργανωμένοι γονείς Μέσης Εκπαίδευσης μιλούν για υπονόμευση των Παγκυπρίων Εξετάσεων και του δημόσιου σχολείου, την ίδια στιγμή που στο ΑΚΕΛ συμφωνούν με τα ξενόγλωσσα, διαφωνούν όμως με το θέμα των διδάκτρων, ενώ υπάρχουν και βουλευτές, όπως ο ανεξάρτητος Αντρέας Θεμιστοκλέους, που διαφωνούν κάθετα με την εισαγωγή ξενόγλωσσων προγραμμάτων στα δημόσια πανεπιστήμια. Στο μόνο πράγμα που φαίνεται να συμφωνούν όλες οι πλευρές είναι ότι η συζήτηση γύρω από το νομοσχέδιο έχει εξαντληθεί και ότι το θέμα θα πρέπει να οδηγηθεί στην ολομέλεια. Το αν θα περάσει ή όχι από την ολομέλεια της Βουλής παραμένει άγνωστο, ωστόσο η προσπάθεια που γίνεται τώρα είναι να καταλήξει το θέμα στην ολομέλεια πριν κλείσει η Βουλή για καλοκαιρινές διακοπές. 

 

Η μπάλα στο υπουργείο

Η μόνη «εκκρεμότητα» που απομένει τώρα, ούτως ώστε να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα οι βουλευτές της Επιτροπής Παιδείας, είναι κάποιες διευκρινίσεις, που ζητήθηκαν χθες από το Υπουργείο Παιδείας, μετά και τη διαφωνία που εκφράστηκε από πλευράς ΤΕΠΑΚ και Πανεπιστημίου Κύπρου, σε σχέση με τις νέες τροποποιήσεις που προωθεί το υπουργείο. Αυτές αφορούν την επιβολή ελάχιστου αριθμού 15 φοιτητών ανά ξενόγλωσσο πρόγραμμα, που στο σύνολό τους δεν θα ξεπερνούν το 20% των ελληνόφωνων προγραμμάτων σπουδών. «Κανένα πανεπιστήμιο που σέβεται τον εαυτό του δεν μπορεί να αποδεχθεί τέτοιες αλλαγές-παρεμβάσεις στο ακαδημαϊκό έργο. Το ελάχιστο όριο των 15 φοιτητών είναι κάτι που προκύπτει πρακτικά, μιας και δεν θα μπορεί με λιγότερους φοιτητές ένα πρόγραμμα να είναι βιώσιμο, όμως εμείς διαφωνούμε με τις νέες πρόνοιες που κατέθεσε το υπουργείο για λόγους αρχής», ανέφερε ο πρύτανης του ΠΚ, Τάσος Χριστοφίδης, με τον πρύτανη του ΤΕΠΑΚ, Παναγιώτη Ζαφείρη, να προσθέτει ότι είναι και πάλι θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού η επιβολή περιορισμών, οι οποίοι θα αφορούν μόνο τα δημόσια πανεπιστήμια. Αυτό που θα γίνει τώρα είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας θα κληθεί να ξεκαθαρίσει κατά πόσο, μετά και τις ενστάσεις που εξέφρασαν τα πανεπιστήμια, επιμένει να εντάξει τις τροποποιήσεις αυτές στο νομοσχέδιο των κανονισμών, του οποίου την τελική μορφή αναμένουν οι βουλευτές, προκειμένου να οδηγηθεί στη συνέχεια στην ολομέλεια. 

 

Και στα ελληνόφωνα

Από πλευράς των οργανωμένων γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, ο Λοΐζος Κωνσταντίνου έθεσε θέμα τα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών να είναι προγράμματα που υπάρχουν ήδη στα ελληνόφωνα προπτυχιακά. Σύμφωνα πάντως και με τα όσα ανέφερε ο πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, υπάρχει συγκεκριμένη πρόνοια στη νομοθεσία που επιτρέπει την ίδρυση ξενόγλωσσων, όταν υπάρχει αντίστοιχο ελληνόφωνο πρόγραμμα. «Ο νόμος μάς το επιτρέπει αλλά δεν μας συμφέρει διότι αν παρέχουμε ξενόγλωσσα προγράμματα, χωρίς να διασφαλίσουμε ότι θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενα, τότε θα πρέπει να βρούμε από αλλού τους πόρους και τότε είναι που θα επηρεαστούν τα ελληνόφωνα προγράμματα σπουδών», τόνισε ο κ. Ζαφείρης.

 

Δίλημμα… τα δίδακτρα

Ιδιαίτερα έντονος από πλευράς βουλευτών ήταν στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης. «Στο όνομα του να εντάξουμε τα αγγλόφωνα θα καταργήσουμε τη δωρεάν Εκπαίδευση», διεμήνυσε, σχολιάζοντας το θέμα των διδάκτρων, για να προσθέσει έπειτα ότι «τα ξενόγλωσσα θα γίνουν τα ελίτ προγράμματα, θα έχουμε φοιτητές δύο ταχυτήτων, και τα πανεπιστήμια, λόγω του ότι οι καλοί τους φοιτητές, που θα μπορούν να πληρώσουν, θα πηγαίνουν στα ξενόγλωσσα θα στρέψουν προς τα εκεί την προσοχή τους. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση των ελληνόφωνων προγραμμάτων και οι συνέπειες στην Τριτοβάθμια αλλά και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα είναι καταστροφικές».  «Για εμάς το δίλημμα δεν είναι ξενόγλωσσα ή όχι αλλά με ή χωρίς δίδακτρα», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, ο οποίος υπενθύμισε ότι το κόμμα του έχει καταθέσει πρόταση νόμου για ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών χωρίς δίδακτρα για Κύπριους και Ευρωπαίους πολίτες. Στο παρόν στάδιο τουλάχιστον, η πρόταση του ΑΚΕΛ δεν φαίνεται να συγκεντρώνει τον απαραίτητο αριθμό ψήφων -για να ψηφιστεί στην ολομέλεια, με το κόμμα να εμμένει στην κατάθεσή της. Όσον αφορά τώρα το νομοσχέδιο γενικά, μέχρι στιγμής ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ εξέφρασαν την πρόθεσή τους να το στηρίξουν, ενώ προς τα εκεί φαίνεται να οδεύει και το ΔΗΚΟ.

 

«Είμαστε ο περίγελος της Ευρώπης»

Σε μια προσπάθεια να γίνει αντιληπτή η ανάγκη που υπάρχει για να προχωρήσουν και να ψηφιστούν οι κανονισμοί από την ολομέλεια, ο πρύτανης του ΠΚ ανέφερε στους βουλευτές ότι αυτή τη στιγμή το ίδρυμα συμμετέχει σε συμμαχία με πανεπιστήμια από άλλες εννέα χώρες, τα πλείστα εκ των οποίων θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο να προσφέρουν από κοινού προγράμματα σπουδών, στα οποία δεν μπορεί να συμμετέχει το ΠΚ. «Θα γίνει αυτό τώρα πρώτη φορά. Αν του χρόνου όμως, τον Σεπτέμβριο δηλαδή του 2026, συνεχίσουμε εμείς να μην μπορούμε, να μην μας επιτρέπεται να παρέχουμε ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, θα αναγκαστούμε να αποχωρήσουμε από τη συμμαχία, με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται για την εικόνα που προσπαθεί να κτίσει το Πανεπιστήμιό μας διεθνώς», εξήγησε ο κ. Χριστοφίδης. «Είμαστε από τις τελευταίες χώρες που τα δημόσιά τους πανεπιστήμια δεν μπορούν να παρέχουν ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών, την ίδια στιγμή που το δικαίωμα αυτό το έχουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Είμαστε ο περίγελος της Ευρώπης», πρόσθεσε ο πρύτανης.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play