Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, με αυξητικές τάσεις και στην Κύπρο, όπου τα περιστατικά παραμένουν ανησυχητικά υψηλά. Σύμφωνα με τα παγκύπρια στατιστικά, οι αναφορές περιστατικών βίας στην οικογένεια αυξάνονται διαρκώς. Συνολικά την τελευταία πενταετία (2019-2024) καταγράφηκαν 15.819 αναφορές για βία στην οικογένεια, οι οποίες αντιστοιχούν σε 1.199 καταγγελίες το 2019, το 2020 1.881, το 2021 3.347, το 2022 3.082, το 2023 2.988 και το 2024 3.322 αναφορές.
Σε μια σημαντική προσπάθεια ενίσχυσης της προστασίας των θυμάτων, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο Αρχηγείο Αστυνομίας η εφαρμογή «ELPIS». Πρόκειται για μια ειδικά σχεδιασμένη εφαρμογή κινητών που επιτρέπει στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να ζητήσουν άμεση βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού, «αθόρυβα» και χωρίς να χρειάζεται να μιλήσουν, την οποία ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης και ο αρχηγός Αστυνομίας Θεμιστός Αρναούτης χαρακτήρισαν ως έναν «σιωπηλό συναγερμό», ο οποίος ενισχύει την επιχειρησιακή ικανότητα της Αστυνομίας να ανταποκρίνεται γρήγορα, διακριτικά και αποτελεσματικά, προστατεύοντας την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια.
Πώς λειτουργεί
Η ανώτερη υπαστυνόμος Εύη Νικολάου, υπεύθυνη της Υποδιεύθυνσης Διαχείρισης Υποθέσεων Ευάλωτων Προσώπων, υπογράμμισε ότι η εφαρμογή αντανακλά τη δέσμευση της Αστυνομίας για συνεχή προστασία των θυμάτων. Η διαδικασία είναι απλή: με το πάτημα ενός κουμπιού αποστέλλεται σιωπηλό μήνυμα στο 24ωρο Κέντρο Ελέγχου του Αρχηγείου Αστυνομίας, όπου αμέσως κινητοποιείται η αντίστοιχη περιπολία για άμεση ανταπόκριση.
Σύμφωνα με την κ. Νικολάου, η εφαρμογή «ELPIS» σχεδιάστηκε ειδικά για να προσφέρει στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας έναν άμεσο και διακριτικό τρόπο να ζητήσουν βοήθεια, χωρίς να χρειαστεί να μιλήσουν ή να εκτεθούν σε περαιτέρω κίνδυνο. Η εγκατάσταση της εφαρμογής γίνεται μόνο στις περιπτώσεις όπου το θύμα έχει επισκεφθεί κάποιον Αστυνομικό Σταθμό, με τους αστυνομικούς, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα, να εγκαθιστούν την εφαρμογή στο κινητό του ατόμου το οποίο ενδεχομένως να κινδυνεύει. Σε περίπτωση τώρα που το θύμα ενεργοποιήσει το σήμα έκτακτης ανάγκης, τότε:
- Το Κέντρο Ελέγχου της Αστυνομίας λαμβάνει το σήμα και την ακριβή τοποθεσία.
- Άμεσα κινητοποιούνται οι πλησιέστερες περιπολίες της Αστυνομίας.
- Οι αστυνομικοί φτάνουν στο σημείο με διακριτικότητα και ταχύτητα, ώστε να προστατεύσουν το θύμα και να ελέγξουν την κατάσταση.
- Παράλληλα, ενεργοποιείται το δίκτυο υποστήριξης θυμάτων, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και νομική βοήθεια.