Η ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα το μεσημέρι, η οποία στις 14:15 έφτασε τα 1.211 MW, σε συνδυασμό με έναν αριθμό βλαβών σε μονάδες συμβατικής παραγωγής της AHK, έχουν διαφοροποιήσει τις προβλέψεις του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου σ' ότι αφορά την ζήτηση τις βραδινές ώρες αιχμής με αποτέλεσμα να μην αποκλείονται ολιγόλεπτες εκ περιτροπής διακοπές στην ηλεκτροδότηση, από τις 18:00 ως τις 21:30, προκειμένου να διατηρηθεί η ευσταθία του συστήματος παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ημέρα ξεκίνησε με πρόβλεψη για μέγιστη ζήτηση 990 MW στις 20:30, με τη διαθέσιμη συμβατική παραγωγή, στα 1.122 MW και τη συνδομή των αιολικών να υπερκαλύπτουν τη ζήτηση. Ωστόσο η εκτόξευση της ζήτησης σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, διαφοροποίησε την πρόβλεψη για την ζήτηση τις βραδινές ώρες στα 1.020 με 1.040 MW. Για την ημέρα η πρόβλεψη αναθεωρήθηκε στα 1.200 - 1.220 MW, κοντά στο ιστορικό υψηλό των 1.294 MW που καταγράφηκε στις 22 Ιουλίου του 2024.
Αν αποφευχθούν οι περικοπές αυτό θα οφείλεται στην συνδρομή των αιολικών πάρκων το οποία αναμένεται να δώσουν 30 έως 80 MW ηλεκτρικής ενέργειας. Ο διαχειριστής απευθύνει έκκληση στο κοινό προκειμένου μετά τις τις 18:00, οπότε υποχωρεί η συμβολή των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό μίγμα, να περιορίσουν στο μετρό του δυνατού την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Πρακτικά αυτό που ζητείται είναι να μη χρησιμοποιούνται φούρνοι ή πλυντήρια και να μεταφερθεί η χρήση τους είτε για τις πρωινές ώρες είτε για μετά τις 10 το βράδυ.
Υψηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται και την αυριανή μέρα. Στην διαχείριση της κατάστασης αναμένεται να βοηθήσει η ένταξη στο σύστημα δύο γεννητριών στην Δεκέλεια, ισχύος 60 MW και 16,5 MW, αλλά και πάλι θα είναι οριακή η κάλυψη της ζήτησης με το ενδεχόμενο περικοπών στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας να είναι ανοιχτό.
Οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας επιβεβαιώνουν πρόβλεψεις ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την επίτευξη απρόσκοπτης παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές.