Στην τελική ευθεία η εκλογή Προέδρου στην Ιταλία | Πολιτική | DW

DEUTSCHE WELLE

Header Image



Το μεγάλο ερώτημα είναι: ο Μάριο Ντράγκι θα δεχθεί να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία για να  γίνει Πρόεδρος; Προς το παρόν, κρατά κλειστά τα χαρτιά του και περιμένει να δει πώς θα διαμορφωθούν οι διάφορες ισορροπίες. Διότι όπως τονίζουν οι αναλυτές, υπάρχει ένας ορατός τεράστιος κίνδυνος: λόγω των υπόγειων συμμαχιών και των ατελείωτων εκπλήξεων της μυστικής ψηφοφορίας, ο σούπερ Μάριο να μην καταφέρει να εκλεγεί Πρόεδρος, να «καεί» και να αναγκαστεί να παραιτηθεί και από την πρωθυπουργία. Κάτι που θα σήμαινε ότι η χώρα, χωρίς ένα ισχυρό πρόσωπο στην πρωθυπουργία θα έπρεπε να πάει αμέσως σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Kάτι που δεν επιθυμούν ασφαλώς πολλοί βουλευτές και γερουσιαστές διότι φοβούνται ότι δεν θα επανεκλεγούν. 

Υπάρχει βέβαια και το κεφάλαιο Μπερλουσκόνι: σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, συνεχίζει να τηλεφωνεί σε διάφορους, ανένταχτους βουλευτές και να τους ζητά να τον ψηφίσουν για Πρόεδρο. Επισήμως, πρόκειται για τον μόνο υποψήφιο ολόκληρης της ιταλικής κεντροδεξιάς. Γίνεται όλο και πιο σαφές, όμως, ότι η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι ετοιμάζεται να κάνει πίσω και να προτείνει ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Ο Σίλβιο, ως ελάχιστο αντάλλαγμα και «αποζημίωση», όπως διαρρέει, θέλει να τον χρίσουν ισόβιο γερουσιαστή.   

Απούσα η κεντροαριστερά

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι

Η ιταλική κεντροαριστερά, μέχρι τώρα, στην όλη αυτή δημόσια συζήτηση και διαδικασία, είναι η μεγάλη απούσα. Ο γραμματέας των «Δημοκρατικών», Ενρίκο Λέτα, αναμένεται να λύσει αύριο -ενδεχομένως- την σιωπή του και να ξεκαθαρίσει  αν «παίρνει το ρίσκο» να προτείνει επίσημα τον Ντράγκι, ή αν διαθέτει ένα άλλο, ισχυρό όνομα που μπορεί να κερδίσει και μέρος των συντηρητικών ψήφων. 

Σε όλα αυτά, έχουμε και μια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής: στον ιδρυτή των Πέντε Αστέρων, στον Μπέπε Γκρίλο, εστάλη σήμερα δικαστική κλήση σε απολογία. Ο ιστότοπός του, beppegrillo.it,  φέρεται να έλαβε παράνομη χρηματοδότηση από ναυτιλιακή εταιρία. Μια εξέλιξη που θα δημιουργήσει, σίγουρα,  μεγάλο εκνευρισμό μέσα στους «πεντάστερους», με πιθανές συνέπειες, και σε ό,τι αφορά την δυνατότητα αποτελεσματικής συνεννόησης για την εκλογή του νέου Προέδρου.

 

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη



ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα