Εγκαινιάστηκε στη Θεσσαλονίκη η έκθεση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών με θέμα «70 χρόνια ΕΟΚΑ 1955-59». Τα εγκαίνια της έκθεσης, που πραγματοποιήθηκαν σε επετειακή εκδήλωση στο Υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, το βράδυ της Πέμπτης, τέλεσαν ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου και ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. Η έκθεση αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό ιστορικής μνήμης και τιμής για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ. Στην εκδήλωση, η οποία συνδιοργανώθηκε από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης), παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, της Βουλής των Ελλήνων, της Εκκλησίας της Ελλάδας, της Τοπικής-Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Εθνικής Φρουράς, της κυπριακής κοινότητας, της διπλωματικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.
«Το αγαθό της ελευθερίας»
Τη θέση ότι ο αγώνας της ΕΟΚΑ ήταν η αυθεντική έκφραση της συλλογικής βούλησης ενός ολόκληρου λαού που διεκδικούσε το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας, εξέφρασε στον χαιρετισμό του ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας στη βάση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού και σημειώνοντας ότι «προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά τις συνεχείς προκλήσεις και την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς». Η έκθεση έγινε στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη στις 7 και 8 Μαΐου 2025, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 χρόνων από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα. Αναφερόμενος στην έκθεση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι αποτυπώνει «όλες τις μορφές του αγώνα: τις επιχειρήσεις, τις συλλήψεις, τις φυλακίσεις, τις εκτελέσεις, αλλά και τις κρυφές στιγμές αντίστασης και αλληλεγγύης ανάμεσα στον λαό». Υπογράμμισε παράλληλα ότι «οι φωτογραφίες, τα αποκόμματα των εφημερίδων και οι αφηγήσεις είναι κομμάτια μνήμης που συνθέτουν το μωσαϊκό μιας ηρωικής περιόδου τόσο για την Κύπρο, αλλά και τον όπου γης ελληνισμό».
Ο αγώνας
Ο υφυπουργός Εσωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης κ. Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι «ο αγώνας της ΕΟΚΑ δεν έχει να ζηλέψει από τους μεγάλους αγώνες του ελληνισμού - από μία Σαλαμίνα, από έναν Μαραθώνα, από τις Θερμοπύλες, από τους αγώνες που έγιναν στο Βυζάντιο, στην Κορυτσά και στο Αργυρόκαστρο» και υπογράμμισε ότι δυστυχώς «το έπος του 1955-59, και το λέω με θλίψη, δεν το γνωρίζουνε πολύ νεοέλληνες σε βάθος». Ο κ. Γκιουλέκας επεσήμανε επίσης ότι η ιστορία της Ελλάδας και της Κύπρου είναι πολύ πλούσια σε θυσίες και σε αγώνες αίματος «για τους οποίους όμως είμαστε πολύ περήφανοι, γιατί το να είμαστε σήμερα ελεύθεροι το οφείλουμε σε αυτούς που πολέμησαν για την πατρίδα». Τόνισε επίσης ότι «είναι χρέος τιμής να περνάμε από γενιά σε γενιά και να ξέρουν τα νέα παιδιά όλα αυτά τα μηνύματα που μας άφησαν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ».
Διάλογος στο τότε και στο τώρα
Η διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών κ. Αλίκη Στυλιανού στον χαιρετισμό της εξήρε τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης, επισημαίνοντας ότι η έκθεση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών «φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν διάλογο ανάμεσα στο τότε και στο τώρα, να προσκαλέσει τον επισκέπτη να γνωρίσει και να κατανοήσει καλύτερα τα γεγονότα που καθόρισαν την πορεία μας, τους αγώνες και τις θυσίες του χθες που διαμόρφωσαν το σήμερα».
«Το φωτογραφικό υλικό και τα δημοσιεύματα εφημερίδων που παρουσιάζονται στην έκθεση», είπε η κ. Στυλιανού, «έχουν αποκλειστική πηγή τους το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών» και τόνισε ότι «αποτελούν έναν θησαυρό που κλείνει μέσα του το πραγματικά έντονο αίσθημα της εποχής, τη λαχτάρα του κυπριακού ελληνισμού για ελευθερία της πατρίδας, την ανάγκη του λαού της Κύπρου να αγκαλιάσει την πατρίδα του, να την κάνει ολόδική του, αλλά και τις στιγμές πόνου, θυσίας και δοκιμασίας και συνάμα αξιοπρέπειας και δύναμης».
Καταλήγοντας, η κ. Στυλιανού επεσήμανε ότι «κάθε στιγμή στον χρόνο έχει κάτι να μας πει - για τον άνθρωπο, για την κοινωνία, για το συναίσθημα και τη ζωή τότε. Για το πού ήμασταν και πού είμαστε».
Η εκδήλωση
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Πέτρος Παπαπολυβίου, ο οποίος ανέδειξε τη σημασία και τις πτυχές του έπους της ΕΟΚΑ τόσο για την Κύπρο όσο και για τον ευρύτερο ελληνισμό. «Το βασικό όπλο των αγωνιστών και αγωνιστριών της ΕΟΚΑ ήταν η αρετή, το όνειρο για ένα καλύτερο λεύτερο αύριο, η ελπίδα, ο πατριωτισμός και η αγάπη στην Ελλάδα. Προσόντα και αξίες πιθανόν ακατανόητες για την εποχή της αλλοτρίωσης που βιώνουμε ως ελληνισμός και ως ανθρωπότητα σήμερα», είπε ο κ. Παπαπολυβίου, τονίζοντας ότι «σήμερα, σε εποχές σύγχυσης και αποπροσανατολισμού, ο αγώνας της ΕΟΚΑ παραμένει μία από τις πιο φωτεινές περιόδους της μακραίωνης ιστορίας της Κύπρου. Ένας αγώνας ελευθερίας που έδωσε περηφάνια και αυτοπεποίθηση στον κυπριακό ελληνισμό».
Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, ο γενικός πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Πολυκάρπου ανέφερε ότι μέσω της σημερινής, αλλά και των άλλων εκδηλώσεων που διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη «ανταποδίδουμε με ευγνωμοσύνη και συνεισφέρουμε στην πόλη που μόρφωσε τον Μάτση, φιλοξένησε τον Αυξεντίου και αγκάλιασε τους Κυπρίους μετά την εισβολή του 1974. Ανταποδίδουμε επίσης για το αίμα των παιδιών της Μακεδονίας που θυσιάστηκαν για την Κύπρο και που ακόμη θάβει τους αγνοούμενους της». Ο κ. Πολυκάρπου επεσήμανε επίσης ότι «αναμετριόμαστε και αναλογιζόμαστε το βάρος της δικής μας ευθύνης απέναντι στην ιστορία της Κύπρου. Για την αυτοσυνειδησία μας, το ενιαίον του ελληνισμού, την προστασία και την ενδυνάμωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τον αγώνα μέχρι την απελευθέρωση από την κατοχή και την επανένωση της Κύπρου».
Η έκθεση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών «70 χρόνια ΕΟΚΑ 1955-59» αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό ιστορικής μνήμης και τιμής για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ καθότι παρουσιάζει, σε φωτιζόμενες πινακίδες, σπάνιο φωτογραφικό υλικό και αποκόμματα εφημερίδων της εποχής από το Αρχείο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών. Μέσα από τα ιστορικά τεκμήρια, ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει την ιστορία και να αφουγκραστεί τόσο τον παλμό της εποχής όσο και τον ηρωικό αγώνα των Κυπρίων για ελευθερία και αυτοδιάθεση.
Αργότερα, ο υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας προσκάλεσε την κυπριακή αντιπροσωπεία στο γραφείο του για συνάντηση μαζί με μέλη του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59 (ΣΙΜΑΕ) τους κυρίους Μαΐμαρίδη και Παναγίδη, καθώς και συγγενείς αγωνιστών που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση. Στη συνέχεια, ο υφυπουργός κάλεσε τον Κύπριο τενόρο Κύρο Πατσαλίδη που επίσης παρευρέθηκε στην εκδήλωση, να ερμηνεύσει τραγούδια για την ΕΟΚΑ, προκαλώντας μεγάλη συγκίνηση στους παρευρισκόμενους.
>> Η έκθεση είναι ανοικτή για το κοινό στο Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης), στη Θεσσαλονίκη, από τις 9 μέχρι τις 30 Μαΐου 2025. To κοινό μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση τις καθημερινές από τις 09:00 μέχρι τις 15:00 και τα Σαββατοκύριακα από τις 11:00 μέχρι τις 19:00.