Στη Βεγγάζη μεταβαίνει σήμερα, Κυριακή (06/07), ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον Χαλίφα Χαφτάρ. Στην κορυφή της ατζέντας του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας βρίσκεται η αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Λιβύης.
Ακόμη, ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και του στρατάρχη, βρίσκεται η προώθηση της πρότασης για την επανέναρξη διαλόγου προκειμένου να οριοθετηθεί ΑΟΖ.
Μετά την συνάντηση με τον Χαφτάρ, ο υπουργός Εξωτερικών, την Τρίτη 15 Ιουλίου, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τρίπολη της Λιβύης, όπου θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους.
Οι θέσεις της Αθήνας
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναμένεται να επαναλάβει πως η Αθήνα υπερασπίζεται σθεναρά το διεθνές δίκαιο και ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας. Ωστόσο, όπως έχει τονίσει «η Ελλάδα δεν θα μπει ποτέ σε μια λογική πλειοδοσίας και εξαγοράς».
Ακόμη, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναμένεται να θέσει το θέμα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο αποτελεί «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο χωρών. Υπενθυμίζεται πώς Τουρκία και Λιβύη δεν έχουν αντικείμενες ακτές, συνεπώς η εν λόγω συμφωνία δεν έχει καμία ανταπόκριση στο Διεθνές Δίκαιο. Αυτή είναι και μία από τις βασικές θέσεις της Αθήνας.
Στην ατζέντα θα βρίσκεται και το μεταναστευτικό. Η κυβέρνηση έχει υπογραμμίσει την ανάγκη συνεργασίας των λιβυκών αρχών προκειμένου να μην παγιωθεί νέα μεταναστευτική οδός από την ανατολική Λιβύη προς την Κρήτη. Η Ελλάδα έχει ήδη στείλει τα πλοία του πολεμικού ναυτικού όπου περιπολούν στην περιοχή.
Το μήνυμα Μητσοτάκη από το Άγιο Όρος
Μήνυμα σταθερότητας εκπέμπει η Ελλάδα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το Άγιο Όρος, να αναφέρει:
«Η Ελλάδα σήμερα είναι μία δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτή τη διπλωματική μας ισχύ, η οποία σε μεγάλο βαθμό προκύπτει και από το γεγονός ότι η χώρα σήμερα πατάει πιο καλά και σταθερά στα πόδια της, να είστε σίγουροι ότι θα την ασκήσουμε επ ωφελεία όχι μόνο του ελληνικού λαού, αλλά και όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Η επίσκεψη – αστραπή του Χαφτάρ στην Αθήνα
Στις 16 Ιανουαρίου του 2021, ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαφτάρ, είχε επισκεφθεί την Αθήνα, στέλνοντας τότε πολλαπλά μηνύματα τόσο στην Τουρκία όσο και τη διεθνή κοινότητα για τον ρόλο της Ελλάδας στην αφρικανική χώρα.
Κατά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του στη Βουλή, ο ισχυρός άνδρας της Ανατολικής Λιβύης, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, κατήγγειλε τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας.
Δήλωσε δε ότι αμφότερα τα μνημόνια Τρίπολης – Τουρκίας είναι άκυρα, γιατί αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.
Τέσσερα χρόνια μετά, αν και η Βουλή των αντιπροσώπων, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του στρατάρχη Χαφτάρ, είχε απορρίψει τη συμφωνία Άγκυρας -Τρίπολης, φέρεται να εξετάζει την κύρωσή της.
Πηγή: cnn.gr