Σας εξοργίζει ο ήχος από το μασούλημα και δεν αντέχετε το διπλανό σας - Μισοφωνία λέγεται το πρόβλημα

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Επαναλαμβανόμενοι καθημερινοί θόρυβοι όπως το μασούλημα των άλλων, το σκίσιμο του χαρτιού, η πληκτρολόγηση, μπορεί να είναι ανυπόφοροι για κάποιους ανθρώπους

Διαβάστε την πιο κάτω ιστορία. Πολλοί θα συναντήσουμε τον εαυτό μας ή κάποιο δικό μας... 

Την προηγούμενη εβδομάδα, είχα πάει σινεμά με έναν φίλο μου. Η κυρία που καθόταν ανάμεσά μας δεν προσφέρθηκε να μετακινηθεί για να μας επιτρέψει να καθίσουμε μαζί. Δεν το ζητήσαμε κι εμείς.

Παρόλο που έψαχνε το κινητό της και με ενοχλούσε με το φως της οθόνης την ώρα που έπαιζε το έργο, είπα να κάνω λίγη υπομονή και να μην μιλήσω αμέσως. Την ένταση πάντως δεν τη γλυτώσαμε.

Δεν είχα καταπιεί ακόμα την πρώτη μου μπουκιά-έτρωγα ποπ κορν- όταν μου είπε, σχεδόν με υστερία: «Σας παρακαλώ, σταματήστε να τρώτε. Κάνετε πολύ θόρυβο και δεν μπορώ να δω το έργο».

Άφησα κάτω την απόλυτη κινηματογραφική λιχουδιά και την κοίταξα μέσα στο σκοτάδι. Φαίνεται ότι το βλέμμα μου ήταν αρκετά τρομακτικό γιατί στο διάλειμμα σηκώθηκε- επιτέλους- και έκατσε αλλού. Έτσι συνέχισα να απολαμβάνω το έργο- τώρα πλάι στον φίλο μου- κατεβάζοντας τις τραγανές μου μπουκίτσες με την ησυχία μου.

Η κυρία δίπλα μου εκτός από αγενής, σίγουρα έπασχε από Μισοφωνία (misophonia).

Τι είναι η Μισοφωνία

Η Μισοφωνία πήρε το όνομά της από την ελληνική φράση που σημαίνει «μίσος για την φωνή»» και έχει επίσης αναφερθεί με τον όρο «σύνδρομο επιλεκτικής ηχητικής ευαισθησίας». Ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν τη μισοφωνία από μόνη της πάθηση, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι μπορεί να αναπτυχθεί ως σύμπτωμα άλλων ψυχικών παθήσεων.

Επαναλαμβανόμενοι θόρυβοι όπως το μάσημα, το χτύπημα του στυλό ή το σκίσιμο του χαρτιού, μπορούν να προκαλέσουν εκνευρισμό και δυσφορία σε οποιονδήποτε. Ωστόσο, για εκείνους που υποφέρουν από Μισοφωνία αυτοί οι θόρυβοι είναι ανυπόφοροι. Η Μισοφωνία συχνά συνυπάρχει με την υπερακουσία και τις εμβοές, καθώς και με θέματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, άγχος, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, αυτισμός.

Εάν κάποιος φαίνεται να μην μπορεί να ελέγξει την αντίδρασή του στον ήχο και στη συνέχεια θέλει:

  • να φύγει αμέσως από το δωμάτιο
  • να κλείσει τα αυτιά του με τα χέρια του
  • να ουρλιάξει

είναι πιθανό να πάσχει από μισοφωνία.

Τα ερεθίσματα μπορεί να είναι ακουστικά, όπως σωματικοί ήχοι που γίνονται από άλλους:

  • Μάσημα (τσίχλα, τσιπς, ποπ κορν, σποράκια)
  • Κατάποση
  • Καθαρισμός του λαιμού
  • Ροχαλητό
  • Οπτικά ερεθίσματα, τα οποία μπορεί να είναι εξίσου ενοχλητικά με τα ακουστικά ερεθίσματα:
  • Κούνημα του ποδιού
  • Τρίψιμο της μύτης
  • Στριφογύρισμα μαλλιών
  • Μη σωματικά ερεθίσματα:
  • Χτύπημα στυλό
  • Ο ήχος της κιμωλίας στον πίνακα
  • Θρόισμα χαρτιών
  • Χτύπημα ρολογιού
  • Πληκτρολόγηση
  • Χτύπημα πόρτας αυτοκινήτου
  • Κελάηδημα πουλιών

 

Θεραπεία μισοφωνίας

Διάφορες θεραπείες έχουν προταθεί για τη μισοφωνία και περιγράφονται παρακάτω. Αυτές κυμαίνονται από την αγορά αντικειμένων, όπως συσκευές λευκού θορύβου, μέχρι πιο εμπεριστατωμένη θεραπεία, όπως η υπνοθεραπεία.

Θεραπεία εμβοών

Οι εμβοές είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο ακούει ένα επίμονο βουητό στα αυτιά, το οποίο μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και ταραχή στην καθημερινή ζωή. H θεραπεία επανεκπαίδευσης των εμβοών (Tinnitus Retraining Therapy), μπορεί να επεκταθεί και στη θεραπεία της μισοφωνίας. Στόχος είναι η εκμάθηση της ανοχής του θορύβου, ώστε να μην προκαλεί πλέον μεγάλη δυσφορία στον ασθενή.

Συσκευές λευκού θορύβου

Ορισμένα άτομα με μισοφωνία ανταποκρίνονται καλά σε λευκό θόρυβο που καλύπτει τους ήχους που προκαλούν αντιδράσεις. Αυτές μπορεί να είναι είτε συσκευές σε επίπεδο αυτιού που αναπαράγουν ήχους (π.χ. ήχος καταρράκτη ή ποταμού) είτε συσκευές σε επίπεδο δωματίου, όπως ένας ανεμιστήρας ή ένα μηχάνημα λευκού θορύβου.

Επίσης ένα έξυπνο τηλέφωνο και ακουστικά μπορούν να επιτύχουν το ίδιο αποτέλεσμα με λιγότερα χρήματα, αν χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή ήχου για την αναπαραγωγή λευκού θορύβου. Για να γίνει αυτό πιο αποτελεσματικό, το άτομο με μισοφωνία θα πρέπει να χρησιμοποιεί ακουστικά που δεν εμποδίζουν εντελώς τους εξωτερικούς ήχους, ώστε να μπορεί ακόμα να ακούει πάνω από τον περιβαλλοντικό θόρυβο.

 

 Υπνοθεραπεία, βιοανάδραση και άλλες θεραπείες

Άλλοι τύποι θεραπειών οι οποίοι έχουν εφαρμοστεί στη μισοφωνία, είναι η υπνοθεραπεία, η βιοανάδραση και η νευροανάδραση. Εάν ενδιαφέρεστε για αυτούς τους τύπους θεραπειών, είναι καλύτερο να αναζητήσετε έναν εξειδικευμένο θεραπευτή.

Τέλος, εάν παλεύετε με προβληματικές αντιδράσεις στον θόρυβο, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι σας ούτε είστε υπερβολικοί. Μπορεί οι άλλοι να μην μπορούν να καταλάβουν τι περνάτε. Ωστόσο, η μισοφωνία είναι μια πραγματική κατάσταση και δεν είναι απλώς «όλα στο μυαλό σας».

Οπλιστείτε με υπομονή και προσπαθείστε να σκέφτεστε και τους άλλους γύρω σας.

Πηγή: ertnews.gr Με πληροφορίες από: VerywellmindHealthline

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play