Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη λειτουργία και χρήση του Συστήματος Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS), με στόχο την προσαρμογή της Κύπρου στο κεκτημένο Σένγκεν. Υπέρ ψήφισαν 27 βουλευτές ενώ 10 βουλευτές του ΑΚΕΛ τήρησαν αποχή.
Το νομοσχέδιο ρυθμίζει τη δημιουργία νέου εθνικού VIS, το οποίο θα μπορεί να διασυνδεθεί με το κεντρικό ευρωπαϊκό σύστημα, όταν και εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης της χώρας στον χώρο Σένγκεν.
Με τη νομοθεσία ενισχύεται και η εφαρμογή του Κώδικα Θεωρήσεων της ΕΕ, καθώς ρυθμίζονται διαδικασίες θεώρησης στα εξωτερικά σύνορα της Δημοκρατίας, καθώς και η διασύνδεση του VIS με άλλα συστήματα ασφαλείας, όπως το Σύστημα Εισόδου/Εξόδου και η εθνική λίστα απαγορευμένων προσώπων (STOP LIST). Επιπλέον, προβλέπεται υποχρέωση συμμόρφωσης για τους εξωτερικούς παρόχους υπηρεσιών με τους κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Τοποθετήσεις βουλευτών
Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Ιωάννου ανέφερε πως το κόμμα του στηρίζει την προσπάθεια, με στόχο ενίσχυση της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που, όπως είπε, θα επιτρέψει περισσότερες ευκολίες στη διακίνηση εντός της ΕΕ.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «πολύ σημαντικό» και σημείωσε πως πρόκειται για καθοριστικό βήμα στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Τόνισε ότι η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν ενισχύει την ασφάλεια μέσω αυστηρότερων ελέγχων και πρόσβασης σε ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών και τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι όλα τα σχετικά ζητήματα καλύπτονται από τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής. Χαιρέτισε τις ενέργειες της Κυβέρνησης και τη σύνδεση της ένταξης με την προσπάθεια άρσης της θεώρησης εισόδου στις ΗΠΑ για τους Κύπριους πολίτες.
Από πλευράς της, η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου υπενθύμισε πως η Κύπρος, μαζί με την Ιρλανδία, είναι από τις λίγες χώρες της ΕΕ που δεν έχουν ενταχθεί στη ζώνη του Σένγκεν, λόγω της ιδιαιτερότητας που απορρέει από την τουρκική εισβολή του 1974. Τόνισε ότι η ένταξη αποτελεί προνόμιο και ταυτόχρονα ευθύνη, παρέχοντας στην Κυπριακή Δημοκρατία πρόσβαση σε σύγχρονα και ενημερωμένα συστήματα ελέγχου θεωρήσεων, κάτι που ενισχύει την ασφάλεια και καθιστά τη χώρα πιο ελκυστική για επενδύσεις.
Ο Κοινοβουλευτικος Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, αναγνώρισε τα οφέλη της ένταξης, τόσο για την καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος όσο και για την οικονομία, ωστόσο επανέφερε επιφυλάξεις που έχει διατυπώσει το κόμμα του σχετικά με ζητήματα φακελώματος, ακόμη και για εξάχρονα παιδιά, καθώς και για την πολιτική της «Ευρώπης-φρούριο». Τόνισε πως στο παρελθόν η μη ένταξη σχετιζόταν με το Κυπριακό, προκειμένου να μην μετατραπεί η γραμμή κατάπαυσης του πυρός σε «σκληρό σύνορο». Όπως σημείωσε, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει δώσει διαβεβαιώσεις ότι δεν αλλάζει το υφιστάμενο καθεστώς και ότι το Πρωτόκολλο 10 της ΕΕ και ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται κανονικά. Χαιρέτισε τις διαβεβαιώσεις, επισημαίνοντας όμως ότι το κόμμα του θα παρακολουθεί την πρακτική εφαρμογή τους και τον τρόπο διεξαγωγής των ελέγχων στα σημεία διέλευσης.
Από πλευράς Δημοκρατικής Παράταξης, ο Βουλευτής Αλέκος Τρυφωνίδης χαρακτήρισε την ένταξη «αναγκαία» και ωφέλιμη. Τόνισε τη σημασία σωστών και ενιαίων ελέγχων στα οδοφράγματα με πιστοποιημένες διαδικασίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ζήτησε επίσης να διασφαλιστεί ότι όλοι οι εργαζόμενοι στα σημεία διέλευσης, ανεξαρτήτως από ποιο υπουργείο ή υπηρεσία προέρχονται, θα υπαχθούν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και θα τύχουν κοινής εκπαίδευσης, ώστε να επιτελούν το έργο τους με ισότητα και αποτελεσματικότητα.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου υιοθέτησε πιο συγκρατημένη στάση, για τις προοπτικές ένταξης το 2026. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ας κρατήσουμε μικρό καλάθι», επισημαίνοντας ότι η Κύπρος παραμένει μια διαιρεμένη ευρωπαϊκή χώρα και ότι ενδέχεται να προκύψουν πολιτικά ζητήματα στην πορεία προς την ένταξη.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης χαρακτήρισε την ένταξη της Κύπρου στο Σένγκεν ως «κορυφαία πολιτική προτεραιότητα», η οποία συμπληρώνει τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθύμισε ότι το αίτημα για ένταξη υποβλήθηκε στην έναρξη της δεύτερης κυβέρνησης Αναστασιάδη, οπότε και ξεκίνησαν οι σχετικές διαδικασίες.
Τόνισε ότι σήμερα γίνεται ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Εξέφρασε την άποψη ότι η ένταξη στο Σένγκεν αποτελεί ταυτόχρονα δικαίωμα και υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την οποία τόσο η Κύπρος όσο και η ΕΕ θα επωφεληθούν.
Αναφερόμενος στις ανησυχίες που διατυπώνονται στον δημόσιο διάλογο για πιθανές επιπτώσεις αναφορικά με το Κυπριακό, σημείωσε ότι η πράσινη γραμμή ήδη ρυθμίζεται μέσω ειδικού κανονισμού, που επιτρέπει τη διατήρηση του καθεστώτος ελεύθερης διακίνησης χωρίς να μετατρέπεται η γραμμή κατάπαυσης του πυρός σε «σκληρό σύνορο». Τέλος, δήλωσε ικανοποιημένος από τις τοποθετήσεις των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ΑΚΕΛ, το οποίο –όπως είπε– παρά τις επιφυλάξεις του, δεν τηρεί απόλυτα αρνητική στάση.
ΚΥΠΕ