Με στόχο τη μείωση του διοικητικού κόστους για τις επιχειρήσεις και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε έκθεση που εισηγείται σημαντικές αλλαγές στο φορολογικό τοπίο της ΕΕ.
Η έκθεση, με εισηγητή τον Κύπριο ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ Μιχάλη Χατζηπαντέλα (ΕΛΚ), περιλαμβάνει προτάσεις για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Κόμβου Φορολογικών Δεδομένων (EU Tax Data Hub), τη γενικευμένη χρήση του Αριθμού Φορολογικής Ταυτοποίησης, καθώς και την απλοποίηση του καθεστώτος ΦΠΑ και των φορολογικών διαδικασιών για αποταμιεύσεις και επενδύσεις.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες, σύμφωνα με την έκθεση, δαπανούν έως και 30% των φόρων που πληρώνουν σε κόστος συμμόρφωσης. Στόχος είναι η μείωση αυτού του κόστους μέσω ψηφιοποίησης, απλοποίησης και εναρμόνισης των διαδικασιών μεταξύ των κρατών-μελών.
Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι η απλοποίηση δεν πρέπει να γίνει εις βάρος της μάχης κατά της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Προτείνεται ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και του Eurofisc, με έμφαση στις διασυνοριακές υποθέσεις και στη χρήση πληροφοριών για στοχευμένους ελέγχους.
Η έκθεση ζητά ακόμη από την Κομισιόν να χαρτογραφήσει τα υφιστάμενα φορολογικά εμπόδια στην ενιαία αγορά και να εξετάσει το ενδεχόμενο ενός ενιαίου φορολογικού καθεστώτος για καινοτόμες επιχειρήσεις (το λεγόμενο "28ο καθεστώς"), ενώ προτείνονται λύσεις για τους ψηφιακούς νομάδες και τους διασυνοριακούς εργαζόμενους.
Παρότι πρόκειται για έκθεση «πρωτοβουλίας» χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα, στέλνει ισχυρό πολιτικό μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναμένεται να καταθέσει νομοθετική πρόταση για την απλοποίηση της φορολογίας στις αρχές του 2026.
«Η παρούσα Έκθεση καλεί σε ένα απλούστερο, πιο διαφανές και προβλέψιμο φορολογικό πλαίσιο στην ΕΕ, που θα μειώνει την πολυπλοκότητα, το διοικητικό βάρος και θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητά μας. Με τις αυξανόμενες οικονομικές πιέσεις και τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, ένα απλούστερο φορολογικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας. Η έκθεση προτείνει απλοποίηση, σαφέστερους κανόνες, εξάλειψη των αναποτελεσματικοτήτων, διατηρώντας παράλληλα τα πρότυπα κατά της φοροδιαφυγής και της επιθετικής φοροαποφυγής.
Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ζητούμε εμπεριστατωμένες εκτιμήσεις επιπτώσεων, ευρύτερη χρήση ψηφιακών εργαλείων για τη μείωση του κόστους συμμόρφωσης, πρότυπα έντυπα, βελτιωμένο συντονισμό μεταξύ των κρατών-μελών και αναθεώρηση περιττών κανόνων που επιβαρύνουν ιδίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ένα δίκαιο και φιλικό προς τις επιχειρήσεις φορολογικό σύστημα είναι κρίσιμο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας και είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη σε όλα τα κράτη-μέλη, ειδικά σε μικρότερες οικονομίες όπως η δική μου, η Κύπρος. Αυτό θα συμβάλει στη διαμόρφωση μιας ανταγωνιστικής, ανθεκτικής και χωρίς αποκλεισμούς Ενιαίας Αγοράς για όλους.» δήλωσε ο εισηγητής Μιχάλης Χατζηπαντέλα.