«Η ευθύνη για τις ανακλήσεις ελαττωματικών εξαρτημάτων σε οχήματα βαραίνει τους διανομείς και τους εισαγωγείς», κατέστησε χθες σαφές ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης. Μετακυλίοντας έτσι την ευθύνη για την αντικατάσταση των επικίνδυνων αερόσακων takata, που βρίσκονται πίσω από δυο θανάτους στην Κύπρο (ο πρώτος επιβεβαιώθηκε, ενώ για τον δεύτερο υπάρχουν εύλογες υποψίες), στις αντιπροσωπείες των οχημάτων και στους διανομείς τους. Όπως εκτιμάται, είναι χιλιάδες τα αυτοκίνητα και δη τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα απο τρίτες χώρες που φέρουν τους προβληματικούς αερόσακους. Με αρκετούς απο τους ιδιοκτήτες να μην γνωρίζουν καν ότι τα οχήματά τους φέρουν τους επικίνδυνους αερόσακους takata.
Στη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου τοποθετήθηκε για το μείζον αυτό ζήτημα, που άπτεται της ίδιας της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής, ο αρμόδιος υπουργός, Αλέξης Βαφεάδης, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις του. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε τα εξής:
1 Το Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) έχει εντοπίσει τα εξής προβλήματα στη διαδικασία διεκπεραίωσης των ανακλήσεων που αφορούν εξαρτήματα οχημάτων:
Χρειάζεται σχετικά μεγάλος χρόνος για να ενημερωθούν οι πολίτες και για να ολοκληρωθούν οι ανακλήσεις. Στις περιπτώσεις εισαγόμενων οχημάτων από τρίτες χώρες η ενημέρωση είναι πολύ περιορισμένη.
Παρατηρείται έλλειψη ανταλλακτικών για διενέργεια των ανακλήσεων.
2 Το πρόβλημα σε σχέση με την ενημέρωση εντοπίζεται στα οχήματα που εισάγονται από τρίτες χώρες, κυρίως Ιαπωνία και Μαλαισία, που ο κ. Βαφεάδης απεκάλεσε «γκρίζα» και για τα οποία η «αλυσίδα ενημέρωσης έχει σπάσει», καθώς οι κατασκευάστριες εταιρείες δεν γνωρίζουν ότι εισήχθησαν στην Κύπρο. Αυτά τα «γκρίζα» αυτοκίνητα αποτελούν σήμερα το 60% των εγγραφών αυτοκινήτων στην Κύπρο.
Σύμφωνα με τον κ. Βαφεάδη, για να αποκατασταθεί η αλυσίδα ενημέρωσης και στα οχήματα εισαγωγής από τρίτες χώρες επιβάλλεται να γίνουν τα εξής:
Να παρέχονται οι πληροφορίες και οι λεπτομέρειες για τις ανακλήσεις από τους κατασκευαστές σε τρίτες χώρες.
Να αναλάβουν οι διανομείς των κατασκευαστών ή άλλα εξουσιοδοτημένα συνεργεία να ενημερώνουν και να διεκπεραιώνουν τις ανακλήσεις και για τα οχήματα που εισάγονται από τρίτες χώρες, καινούργια και μεταχειρισμένα.
3 Το ΤΟΜ έχει προβεί στη λήψη των πιο κάτω επιπρόσθετων μέτρων ή θα λάβει τα εξής μέτρα:
Ζητήθηκε από όλους τους διανομείς των κατασκευαστών οχημάτων να κοινοποιήσουν τους ηλεκτρονικούς συνδέσμους διαδικτύου (links) μέσω των οποίων οι πολίτες μπορούν εύκολα να διαπιστώσουν κατά πόσον εκκρεμεί ανάκληση για το όχημα τους, χρησιμοποιώντας τον αριθμό πλαισίου. Οι σύνδεσμοι θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΤΟΜ.
Όταν διανομέας κατασκευαστή ενημερώσει το ΤΟΜ για την έναρξη ανάκλησης και ζητήσει στοιχεία ιδιοκτητών των επηρεαζόμενων οχημάτων για να επικοινωνήσει μαζί τους, το ΤΟΜ θα αποστέλλει ενημερωτικό SMS στους ιδιοκτήτες των οχημάτων αυτών.
Το ΤΟΜ θα εκδώσει οδηγία προς τα ιδιωτικά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων ώστε κατά τον τεχνικό έλεγχο να ενημερώνεται ο ιδιοκτήτης για τη διαδικασία επικαιροποίησης των προσωπικών του στοιχείων. Αυτό θα βοηθήσει στην άμεση ενημέρωση των ιδιοκτητών μόλις γίνει η ανάκληση από τους διανομείς.
Το ΤΟΜ θα καθορίσει τη διάρκεια κατά την οποία ο διανομέας οφείλει να ολοκληρώσει μια ανάκληση ώστε ο έλεγχος να είναι πιο αποτελεσματικός.
4 Το ΤΟΜ μελετά την τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας και συγκεκριμένα:
Τροποποίηση του Περί Έγκρισης Τύπου Νόμου ώστε κατά την εγγραφή ή μεταβίβαση οχήματος να προσκομίζεται στο ΤΟΜ βεβαίωση από τον διανομέα του κατασκευαστή ότι στο εν λόγω όχημα δεν εκκρεμούν ανακλήσεις. Αυτό θα έχει εφαρμογή σε όλα τα οχήματα, καινούργια και μεταχειρισμένα.
Τροποποίηση του νόμου για τα ΙΚΤΕΟ ώστε να απαγορεύεται η διενέργεια περιοδικού τεχνικού ελέγχου εκτός και εάν προσκομίζεται βεβαίωση από τον διανομέα του κατασκευαστή ότι δεν εκκρεμεί ανάκληση του οχήματος.
Τροποποίηση του Περί Έγκρισης Τύπου Νόμου με σκοπό να γίνεται άμεση ανάκληση της καταλληλότητας του οχήματος σε περίπτωση που υπάρχει ανάκληση. Δύναται, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, να εφαρμοστεί στα οχήματα με ευρωπαϊκή έγκριση τύπου μόνον. Για να εφαρμοστεί και στα οχήματα εισαγωγής από τρίτες χώρες χρειάζεται να αποστέλλουν την πληροφόρηση για τα εισαγόμενα από τρίτες χώρες οι κατασκευάστριες εταιρείες.
Σύμφωνα με τον κ. Αλέξη Βαφεάδη, με τις πιο πάνω ενέργειες βελτιώνεται η ενημέρωση του κοινού και επιτυγχάνεται η ολοκλήρωση των επικίνδυνων ανακλήσεων εντός τακτού χρονικού διαστήματος.
Aιχμές για παραίτηση
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, κατήγγειλε αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίας ότι ο υπουργός προχώρησε σε περιγραφή των διαδικασιών και της γραφειοκρατίας «χωρίς τίποτα το συγκεκριμένο» και χωρίς τη λήψη οποιασδήποτε πολιτικής απόφασης για το θέμα. «Απούσα η κυβέρνηση για έναν δημόσιο κίνδυνο. Ποια η διαφορά του δημόσιου κινδύνου και της έκρηξης στο Μαρί; Και τότε θα έπρεπε να παραιτηθεί υπουργός ή στη συνέχεια με άλλες περιπτώσεις όπου είχαμε δολοφονίες, και εκεί υπήρξαν παραιτήσεις υπουργών», είπε. Προσθέτοντας ότι «το πιο ανησυχητικό είναι ότι δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος». Ερωτηθείς αν ζητεί την παραίτηση του κ. Βαφεάδη, ο Κυριάκος Χατζηγιάννης απάντησε ότι είναι θέμα συναίσθησης ευθύνης. Υποδεικνύοντας, παράλληλα, ότι «τούτη την ώρα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο».
Η πρόταση νόμου
Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης δήλωσε πως το πρόβλημα με τους επικίνδυνους αερόσακους υπερβαίνει τα 12.000 ευρωπαϊκών προδιαγραφών αυτοκίνητα που εντοπίστηκαν μέσω του συστήματος Rapex καθώς υπάρχουν άλλα 18.000 οχήματα, όπως εκτιμά, που εισήχθηκαν ως μεταχειρισμένα από τρίτες χώρες. Υπέδειξε πως το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί ταχύτερα με την πρόταση νόμου που θα συζητηθεί αύριο στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών και που αναμένεται να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η πρόταση νόμου θα απαγορεύει την εγγραφή οχήματος και την έκδοση πιστοποιητικού ΜΟΤ εφόσον εκκρεμεί εκτέλεση ανάκλησης.
Σε απόγνωση πολίτες
Στη χθεσινή συνεδρία ακούστηκαν μαρτυρίες από πολίτες, οι οποίοι αποτάθηκαν σε αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για να ενημερωθούν κατά πόσο τα οχήματά τους φέρουν τους επικίνδυνους αερόσακους takata, με κάποιες από αυτές να αρνούνται να δώσουν απάντηση ενώ κάποιες άλλες ζήτησαν χρήματα. Όπως αναφέρθηκε στη Βουλή, οι αντιπροσωπείες των αυτοκινήτων Τοyota και Mazda χρεώνουν €160 και €75 αντίστοιχα για έλεγχο των εισαγόμενων αυτοκινήτων για να διαπιστώσουν κατά πόσο φέρουν τους επικίνδυνους αερόσακους. Καταγγέλθηκε, επίσης, από πολίτη πως όταν πήγε στην αντιπροσωπεία της Mitsubishi τον έδιωξαν και του είπαν να αποταθεί στην Ιαπωνία. «Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αν το κράτος και οι εταιρείες εισαγωγής αυτοκινήτων δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους, σύντομα, θα θρηνήσουμε και άλλα θύματα», προειδοποίησε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα.
Γνώριζαν από το 1996;
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, ζήτησε χθες από τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Οχημάτων να απαντήσει γραπτώς στα εξής ερωτήματα:
Ποιες αντιπροσωπείες οχημάτων χρεώνουν για τον έλεγχο των οχημάτων προκειμένου να διαπιστωθεί αν φέρουν τους επικίνδυνους αερόσακους takata;
Γιατί αντιπροσωπείες οχημάτων καθυστερούν για μήνες να προχωρήσουν στην αλλαγή των επικίνδυνων αερόσακων;
Ευσταθούν οι πληροφορίες που τέθηκαν ενώπιον βουλευτών ότι από το 1996 αντιπροσωπείες οχημάτων στην Κύπρο απέστειλαν αιτήματα στις αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες με τη σειρά τους τους απέστειλαν ανταλλακτικά και χρήματα χωρίς, όμως, οι αντιπροσωπείες στην Κύπρο να προχωρήσουν στην αντικατάσταση των επικίνδυνων αερόσακων;