Αρχαιολόγοι : Ζητούν μέτρα για τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image
Ο ΣΚΑ καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να μεριμνήσει και να συμβάλλει δραστικά στις προσπάθειες της Τεχνικής Επιτροπής για τη σωστή διαφύλαξη και τη φυσική προστασία και αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Με ανακοίνωσή τους οι Κύπριοι αρχαιολόγοι απαιτούν να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την διαφύλαξη της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς. Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση του Συνδέσμου Κυπρίων Αρχαιολόγων:

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την κατάρρευση της ιστορικής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στο κατεχόμενο χωριό Βουνό, ο Σύνδεσμoς Κυπρίων Αρχαιολόγων (ΣΚΑ) εκφράζει την ανησυχία και τους προβληματισμούς του για τη διατήρηση του συνόλου των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων που βρίσκονται εκτός του αποτελεσματικού ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η πρόσφατη καταστροφή της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου επαναφέρει το πρόβλημα της έλλειψης στοιχειώδους συντήρησης και της μη λήψης άμεσων μέτρων, ενώ μαρτυρεί και τη διαχρονική αδιαφορία του κατοχικού καθεστώτος προς τα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την παρούσα κατάσταση της Μονής του Αγίου Μακαρίου, γνωστής ως Αρμενομονάστηρο, στον Πενταδάκτυλο όσο και άλλων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. Τα μνημεία αυτά βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη και ερήμωση, γεγονός που οδηγεί σε σταδιακό μαρασμό, ο οποίος σε αρκετές περιπτώσεις είναι μη αναστρέψιμος.

Ο ΣΚΑ, ο οποίος έχει ως βασικό μέλημα του την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, τονίζει την ανάγκη για λήψη των απαραίτητων μέτρων για τη διαφύλαξη και ανάδειξη όλων των μνημείων, ενώ συμμερίζεται και υποστηρίζει τις εκκλήσεις της Αρμένικης Μητρόπολης για άμεση ανάληψη δράσης προκειμένου να σωθεί το μοναδικό αρμένικο μοναστήρι στο νησί, το Αρμενομονάστηρο.

Παρόλες τις προσπάθειες της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομία, η οποία από το 2008 που συστάθηκε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών κατόρθωσε να συντηρήσει περισσότερα από 140 μνημεία (ορθόδοξες και μαρωνίτικες εκκλησίες, τζαμιά και οθωμανικά λουτρά, μεσαιωνικά μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι) σε ολόκληρη την επικράτεια του νησιού, λόγω περιορισμένων οικονομικών πόρων, δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν οι πολλαπλές ανάγκες που προκύπτουν από τη δυσμενή κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει μνημεία σε ολόκληρο το νησί. Αν και το βασικό οικονομικό στήριγμα της Επιτροπής είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Επιτροπή προσπαθεί να εξασφαλίσει οικονομική στήριξη από διεθνείς οργανισμούς και δεκάδες κοινότητες, που έμπρακτα συμβάλλουν στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομίας του νησιού.

Ο ΣΚΑ καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να μεριμνήσει και να συμβάλλει δραστικά στις προσπάθειες της Τεχνικής Επιτροπής για τη σωστή διαφύλαξη και τη φυσική προστασία και αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Επίσης, ο ΣΚΑ επιθυμεί να εκφράσει τις έντονες ανησυχίες του και για την τύχη των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων που έχουν ήδη συντηρηθεί.

Μνημεία, όπως η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο χωριό Λευκόνοικο και η εκκλησία της Παναγίας της Άσσιας, ενώ έχουν αναστηλωθεί, συντηρηθεί και προστατευθεί από την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, εντούτοις έχουν πάλι αφεθεί στο έλεος των καιρικών συνθηκών, των πτηνών που εισέρχονται στους ναούς και του ανθρώπινου παράγοντα, με αποτέλεσμα να βρίσκονται και πάλι στα όρια της εγκατάλειψης.

Ως εκ τούτου, ο ΣΚΑ καλεί τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, να θέσουν ως προτεραιότητά τους την επίτευξη μιας αποτελεσματικής συμφωνίας για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ώστε να διαφυλαχθούν η ιστορία και η ταυτότητα του νησιού, αλλά και να καλλιεργηθεί η συνεργασία, ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play