Πόσο κάνει 869,463,853 * 73; Ένας 20χρονος Ινδός έχει την απάντηση σε 26 δευτερόλεπτα

ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Header Image

Ο ίδιος δεν θέλει να τον αποκαλούν «θαύμα», βρίσκοντας τη λέξη «λίγο ενοχλητική», καθώς όπως λέει δεν καταγράφει τις προσπάθειες και την εμπειρία του

Μέχρι ο μέσος άνθρωπος να πάρει την αριθμομηχανή του, να γράψει την πράξη και να βρει το αποτέλεσμα, ο 20χρονος Ινδός Neelakantha Bhanu Prakash έχει ήδη την απάντηση. Στη χώρα του είναι γνωστός ως «η ταχύτερη υπολογιστική στον κόσμο». Σύμφωνα με το Limca Book of Records, κάτι ανάλογο του Guinness World Records, το μυαλό του Bhanu επεξεργάζεται αριθμούς με μέση ταχύτητα 12 ανά δευτερόλεπτο, περίπου 10 φορές πιο γρήγορα από έναν κανονικό εγκέφαλο. Ο 20χρονος λέει ότι είναι σε θέση να κάνει τόσο περίπλοκους υπολογισμούς με πρωτοποριακή ταχύτητα μέσω της «δομημένης πρακτικής».

Η... τακτική

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο CNN, ανέφερε πως «ας πούμε ότι κάνω πολλαπλασιασμό 8.763 πολλαπλασιασμένο επί οκτώ. Πιθανότατα θα πολλαπλασιάσω: 8.000 με οκτώ που είναι 64.000, 700 με οκτώ που είναι 5.600, 60 με οκτώ που είναι 480, τρεις με οκτώ είναι 24. Και προσθέτω όλα αυτά. Αλλά αυτό απαιτεί από τον ανθρώπινο εγκέφαλο να θυμάται όλα. Τόσο απλά». Στις 15 Αυγούστου, ο Bhanu έγινε ο πρώτος Ασιάτης που κέρδισε χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νοητικού Υπολογισμού στο Mind Sports Olympiad (MSO) στο Λονδίνο. Είναι επίσης ο πρώτος μη Ευρωπαίος νικητής στην 23ετή ιστορία της διοργάνωσης. Στο ντεμπούτο του στο διαγωνισμό, ο Bhanu νίκησε 29 αντιπάλους από 13 χώρες για να πάρει το χρυσό, με την ταχύτητά του να ξαφνιάζει ακόμη και τους κριτές. Ωστόσο, ο ίδιος δεν θέλει να τον αποκαλούν «θαύμα», βρίσκοντας τη λέξη «λίγο ενοχλητική», καθώς όπως λέει δεν καταγράφει τις προσπάθειες και την εμπειρία του. Στην πραγματικότητα, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ διαφορετικό.

Το ατύχημα

Το 2005, σε ηλικία 5 ετών, ο Bhanu έπεσε από το σκούτερ του ξαδέλφου του με αποτέλεσμα να χτυπήσει σοβαρά στο κεφάλι. Χρειάστηκε 85 ράμματα και πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ οι γιατροί τον έβαλαν σε τεχνητό κώμα. Όταν ξύπνησε σχεδόν επτά ημέρες αργότερα, οι γιατροί είπαν στους γονείς του ότι ο Bhanu θα μπορούσε να είναι νοητικά εξασθενημένος για το υπόλοιπο της ζωής του λόγω τραυματισμών στο κεφάλι του. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής του, ο Bhanu έμαθε πώς να παίζει σκάκι και έλυνε παζλ για να διατηρήσει τον εγκέφαλό του σε εγρήγορση. Ο τραυματισμός στο κεφάλι τον άφησε με μια «άσχημη ουλή». Για να προστατεύσουν τα συναισθήματά του, οι γονείς του Bhanu αφαίρεσαν όλους τους καθρέφτες από το σπίτι για ένα χρόνο. Αλλά ήταν αποφασισμένος να μην αφήσει την ουλή να τον καθορίσει.

Από ρεκόρ σε ρεκόρ

Το 2007, σε ηλικία 7 ετών, ο Bhanu τερμάτισε τρίτος σε διαγωνισμό αριθμητικής στην πολιτεία Andhra Pradesh. Από τότε, ο Bhanu εξασφάλισε πολλές νίκες, συμπεριλαμβανομένης αυτής στον Εθνικό Διαγωνισμό αριθμητικής ταχύτητας του 2011 στην Ινδία. Από την ηλικία των 13, όταν και εκπροσώπησε την Ινδία σε διεθνή διαγωνισμό, έσπασε τέσσερα παγκόσμια ρεκόρ. Έχει επίσης σπάσει 50 ρεκόρ Limca, με πολλούς να τον συγκρίνουν με τον θρυλικό Ινδό μαθηματικό Shakuntala Devi. «Όταν προσπαθώ να σπάσω ένα παγκόσμιο ρεκόρ, είναι σχεδόν σαν ο κόσμος γύρω μου να επιβραδύνεται», εξηγεί ο Bhanu, κάνοντας σύγκριση με έναν υπερήρωα της DC Comics. «Είναι όπως τον Flash, που όταν τρέχει όλα τα άλλα σταματούν».

*Πληροφοριακά, η απάντηση στην πράξη του τίτλου είναι 63.470.861.269 και ο Bhanu χρειάστηκε μόλις 26 δευτερόλεπτα για να βρει το αποτέλεσμα.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play