Άτυπη Σύνοδος στο Παρίσι: Καμία συμφωνία κάθ’ υπαγόρευση δεν μπορεί να επιβληθεί στην Ουκρανία

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image
Νέο τοπίο διαμορφώνεται στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Βρυξελλών μετά την απόφαση Τραμπ να αποκλείσει την Ευρώπη από τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του ρωσοουκρανικού πολέμου

  

  Η έκτακτη συνεδρίαση Ευρωπαίων ηγετών στη Γαλλία επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία «αξίζει την ειρήνη δια της ισχύος», δήλωσαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα σε κοινή ανάρτησή τους στην πλατφόρμα X.

«Η Ουκρανία αξίζει ειρήνη δια της ισχύος, μια ειρήνη που σέβεται την ανεξαρτησία της, την κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα», δήλωσαν οι δύο ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την έκτακτη συνεδρίαση Ευρωπαίων ηγετών στην οποία συμμετείχαν και οι δύο.

 

 

«Η Ευρώπη αναλαμβάνει πλήρως το μερίδιο της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία που της αναλογεί. Ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε την ενίσχυση της άμυνας στην Ευρώπη», πρόσθεσαν στο μήνυμα αυτό.

Στην έκτακτη αυτή συνεδρίαση σήμερα στο Παρίσι συμμετείχαν, εκτός από τον Αντόνιο Κόστα και την φον ντερ Λάιεν, ηγέτες χωρών της Ευρώπης και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μάρκ Ρούτε.

 

 

 

Νέο τοπίο διαμορφώνεται στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Βρυξελλών μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποκλείσει την Ευρώπη από τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του ρωσοουκρανικού πολέμου. Στo επίκεντρο της άτυπης Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι με πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν, βρέθηκαν το Ουκρανικό, η αύξηση των αμυντικών δαπανών και η ευρωπαϊκή ασφάλεια. Ευρώπη και ΝΑΤΟ αναζητούν κοινό στρατηγικό βηματισμό, ενώ την ίδια ώρα η Μόσχα διαμηνύει ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν κανέναν ρόλο στις διαπραγματεύσεις και η Ουάσινγκτον ξεκαθαρίζει ότι τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί.

 

 

Σολτς: Δεν μπορεί να επιβληθεί καμία συμφωνία στην Ουκρανία

Ο Όλαφ Σολτς δήλωσε «κάπως εκνευρισμένος» από την συζήτηση σχετικά με μια ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία και απέρριψε εκ νέου ως «εντελώς ανάρμοστη» και «άκαιρη» την σχετική συζήτηση. Δήλωσε επίσης αντίθετος στην ανάπτυξη μιας ειρηνευτικής δύναμης χωρίς την συμμετοχή των ΗΠΑ και τάχθηκε για ακόμη μια φορά υπέρ της χαλάρωσης των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων όταν πρόκειται για αμυντικές δαπάνες των κρατών-μελών.

«Είμαι έως και κάπως εκνευρισμένος από αυτές τις συζητήσεις, θέλω να το πω ανοιχτά. Πιθανά αποτελέσματα ειρηνευτικών συνομιλιών που δεν έχουν καν πραγματοποιηθεί ακόμη συζητούνται πάνω στα κεφάλια των Ουκρανών. Αυτό είναι εντελώς ανάρμοστο, για να πω ανοιχτά και ειλικρινά. Είναι μια συζήτηση η οποία δεν αρμόζει στη συγκυρία. Είναι η λάθος στιγμή για το λάθος θέμα», δήλωσε ο καγκελάριος επιστρέφοντας από τη συνάντηση με άλλους ευρωπαίους ηγέτες στο Παρίσι και τόνισε: «Δεν βρισκόμαστε ακόμη σε ειρήνη, αλλά εν μέσω ενός πολέμου ο οποίος διεξάγεται βάναυσα από τη Ρωσία και προωθείται χωρίς καμία αναστολή».

Ο Καγκελάριος τοποθετήθηκε επίσης υπέρ της χαλάρωσης των κανονισμών για τις δαπάνες εντός ΕΕ και δήλωσε ότι έχει προτείνει να δοθεί στα κράτη-μέλη μεγαλύτερη δυνατότητα ελιγμών. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτοι και οι κανόνες του χρέους, σημείωσε και ανέφερε ενδεικτικά ότι δεν θα πρέπει να κινείται διαδικασία υπερβολικού χρέους σε βάρος κρατών-μελών τα οποία δαπανούν περισσότερο από 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, παραβιάζοντας έτσι τις οδηγίες της ΕΕ. «Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και πρέπει να συνεχίσει να το κάνει», δήλωσε και επανέλαβε επίσης τη θέση του υπέρ του έκτακτου δανεισμού της Γερμανίας προκειμένου να ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων και να στηριχθεί η Ουκρανία χωρίς να γίνουν περικοπές σε άλλους τομείς.

 

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play