Ευρωπαίοι ηγέτες εντείνουν από το Κίεβο πίεση στη Ρωσία για κατάπαυση του πυρός

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

facebook-white sharing buttontwitter-white sharing buttonlinkedin-white sharing button
Header Image
Mε αυστηροποίηση των κυρώσεων απείλησαν Μακρόν-Μερτς την Ρωσία αν δεν δεχθεί την πρόταση για εκεχειρία 30 ημερών.

Οι ηγέτες της Ουκρανίας και της Ευρώπης συμφώνησαν το Σάββατο σε μια άνευ όρων 30ήμερη εκεχειρία στις 12 Μαΐου με την υποστήριξη, όπως είπαν, του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, απειλώντας τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με νέες «μαζικές» κυρώσεις εάν δεν συμμορφωθεί.

Η ανακοίνωση έγινε από τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Ουκρανίας, μετά από συνάντηση στο Κίεβο, μετά την οποία είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ.

«Επομένως, όλοι εμείς εδώ μαζί με τις ΗΠΑ επικρίνουμε τον Πούτιν. Αν ενδιαφέρεται σοβαρά για την ειρήνη, τότε έχει την ευκαιρία να το δείξει», δήλωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες ότι αυτός και οι ηγέτες που επισκέφθηκαν την περιοχή «συμφώνησαν ότι τη Δευτέρα 12 Μαΐου πρέπει να ξεκινήσει μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός».

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να καλύπτει τον αέρα, τη θάλασσα και την ξηρά και είπε ότι εάν η Μόσχα αρνηθεί, θα αντιμετωπίσει νέες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των τιμωρητικών μέτρων που θα στοχεύουν τους ενεργειακούς και τραπεζικούς τομείς της.

Στο Κίεβο, οι ηγέτες δήλωσαν ότι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ μετά τις συνομιλίες τους. Ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σιμπίχα δημοσίευσε μια φωτογραφία στο X με τους πέντε άνδρες να είναι συγκεντρωμένοι γύρω από ένα τραπέζι με ένα τηλέφωνο στο γραφείο.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι, υπό την προϋπόθεση ότι η εκεχειρία θα προχωρήσει, θα παρακολουθείται κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεισφέρουν. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν «μαζικές» κυρώσεις εάν η Ρωσία δεν συμφωνήσει.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι οι όροι μιας ειρηνευτικής συμφωνίας θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια της 30ήμερης παύσης των εχθροπραξιών.

Καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έφταναν στο Κίεβο με τρένο νωρίτερα το Σάββατο, η οθόνη στην πλατφόρμα ανακοίνωσε την άφιξη του «Bravery Express» (Εξπρές Γενναιότητας). 

Η επίσκεψη συμπίπτει με την τελευταία ημέρα της εκεχειρίας που κήρυξε ο Πούτιν μεταξύ 8-10 Μαΐου, την οποία η Ουκρανία δεν αποδέχτηκε, καταγγέλλοντάς την ως απάτη.

Και οι δύο πλευρές έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη για παραβίασή της.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

facebook-white sharing buttontwitter-white sharing buttonlinkedin-white sharing button

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.