«Τρομακτική κλιμάκωση» των εκτελέσεων στη Σαουδική Αραβία, λέει η Διεθνής Αμνηστία

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Μόνο τον Ιούνιο του 2025, η μοναρχία του Κόλπου εκτέλεσε 46 ανθρώπους, ανάμεσά τους 37 για υποθέσεις που συνδέονταν με τα ναρκωτικά.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία διαπιστώνει πως καταγράφεται «τρομακτική κλιμάκωση» των εκτελέσεων στη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένων αλλοδαπών, στους οποίους επιβλήθηκε η εσχάτη των ποινών για αδικήματα τα οποία σχετίζονταν με τη διακίνηση και τη χρήση ναρκωτικών, σύμφωνα με έκθεσή της που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα.

Κατά την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2014 ως τον Ιούνιο του 2025, στο βασίλειο εκτελέστηκαν 1.816 άνθρωποι. Σχεδόν ο ένας στους τρεις θανατώθηκε μετά την καταδίκη του για υποθέσεις συνδεόμενες με τα ναρκωτικά και το 75% από αυτούς ήταν υπήκοοι άλλων χωρών, σύμφωνα με την οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μόνο τον Ιούνιο του 2025, η μοναρχία του Κόλπου εκτέλεσε 46 ανθρώπους, ανάμεσά τους 37 για υποθέσεις που συνδέονταν με τα ναρκωτικά - κατά μέσον όρο, γινόταν πάνω από μια εκτέλεση για αδικήματα αυτής της φύσης την ημέρα, κατά τους υπολογισμούς της Αμνηστίας. Οι 34 από τους εκτελεσθέντες ήταν αλλοδαποί.

«Γινόμαστε μάρτυρες αληθινά φρικιαστικής τάσης, με αλλοδαπούς να θανατώνονται με απίστευτους ρυθμούς για εγκλήματα που δεν θα έπρεπε ποτέ να επισύρουν τη θανατική ποινή. Αυτή η έκθεση αποκαλύπτει τη σκοτεινή και θανάσιμη πραγματικότητα πίσω από την προοδευτική εικόνα που προσπαθούν να προβάλλουν οι αρχές παγκοσμίως», υπογραμμίζει η Κριστίνε Μπέκερλε, υποδιευθύντρια του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Οι περισσότεροι αλλοδαποί που εκτελέστηκαν την τελευταία δεκαετία ήταν υπήκοοι Πακιστάν (155), Συρίας (66) και Ιορδανίας (50), μεταξύ άλλων, αναφέρει η ΜΚΟ, υπογραμμίζοντας ότι δεκάδες ακόμη αλλοδαποί διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να θανατωθούν.

Η Αμνηστία τονίζει ότι το 2024 έγινε ο υψηλότερος αριθμός εκτελέσεων που έχει καταγράψει στη Σαουδική Αραβία για πάνω από τρεις δεκαετίες: 345. Την ίδια χρονιά, η χώρα ήταν μια από τις μόλις τέσσερις στην υφήλιο που προχώρησε σε εκτελέσεις για αδικήματα που σχετίζονταν με τη διακίνηση ουσιών.

Το βασίλειο έχει επικριθεί επανειλημμένα από ΜΚΟ, που τονίζουν πως συγκαταλέγεται στις χώρες που κάνουν τις περισσότερες εκτελέσεις στον κόσμο, παρά τις υποσχέσεις που είχε δώσει το Ριάντ να περιορίσει την εφαρμογή της θανατικής ποινής στις πιο ειδεχθείς υποθέσεις.

Ανεπίσημο μορατόριουμ στην επιβολή της θανατικής ποινής για ποινικά αδικήματα συνδεόμενα με τη διακίνηση και τη χρήση ναρκωτικών τερματίστηκε τον Νοέμβριο του 2022, έπειτα από σχεδόν δυο χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play