Μελέτη αποκαλύπτει τι κοινό έχουν όλοι οι εγκέφαλοι των ψυχοπαθών

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Οι ψυχοπαθείς έχουν κοινά χαρακτηριστικά στην δομή του εγκεφάλου τους, που διαφέρουν σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Πρόκειται για μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να είναι καθοριστική για την κατανόηση αυτής της διαταραχής της προσωπικότητας και τον τρόπο αντιμετώπισής της.

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές του Ερευνητικού Κέντρου Jülich και του Πανεπιστημίου RWTH Aachen στη Γερμανία, συνέκρινε εγκεφαλικές τομογραφίες ανδρών που είχαν διαγνωστεί ως ψυχοπαθείς με εγκεφαλικές τομογραφίες ανδρών εθελοντών που δεν παρουσίαζαν την πάθηση, αναφέρει το Science Alert.

«Η ψυχοπάθεια είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για σοβαρή και επίμονη βία», γράφουν οι ερευνητές στην μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Archives of Psychiatry and Clinical Neuroscience.

«Προκειμένου να εντοπίσουμε τα νευροβιολογικά υποστρώματα της, εξετάσαμε 39 άνδρες ψυχοπαθείς και αντίστοιχους μάρτυρες χρησιμοποιώντας δομική μαγνητική τομογραφία και το εργαλείο διάγνωσης PCL-R».

Το PCL-R συνδυάζει τα αποτελέσματα συνεντεύξεων με επαγγελματικές αξιολογήσεις και επίσημα αρχεία για να βγάλει τρεις βαθμολογίες: μια συνολική βαθμολογία, μια βαθμολογία παράγοντα 1 που μετρά τα διαπροσωπικά και συναισθηματικά χαρακτηριστικά και μια βαθμολογία παράγοντα 2 που μετρά την παρορμητική και αντικοινωνική συμπεριφορά.

Ποιες περιοχές του εγκεφάλου διαφέρουν

Ενώ υπήρχαν μόνο μικρές διαφορές στην εγκεφαλική δομή που αντιστοιχούσαν στις βαθμολογίες του παράγοντα 1, όσον αφορά τον παράγοντα 2, οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντικές μειώσεις σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου μεταξύ των ατόμων που έλαβαν υψηλή βαθμολογία. Οι περιοχές αυτές περιλαμβάνουν την γέφυρα του εγκεφαλικού στελέχους, τον θάλαμο, τα βασικά γάγγλια και τον νησιωτικό φλοιό.

Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτές οι περιοχές εμπλέκονται στον έλεγχο των ακούσιων ενεργειών και συνδέονται με την επεξεργασία των συναισθημάτων, την ερμηνεία των αισθητηριακών πληροφοριών, την κινητοποίηση και τη λήψη αποφάσεων. Με άλλα λόγια, αυτές οι λειτουργίες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο αντιδρούμε στο περιβάλλον μας.

Μικρότεροι εγκέφαλοι κατά 1,45%

Επιπλέον, οι εγκέφαλοι των ψυχοπαθών ατόμων βρέθηκαν να είναι κατά μέσο όρο περίπου 1,45% μικρότεροι από εκείνους των ατόμων της ομάδας ελέγχου. Αυτό είναι δύσκολο να ερμηνευθεί, αλλά μπορεί να υποδηλώνει αναπτυξιακά προβλήματα σε άτομα που έχουν ταξινομηθεί ως ψυχοπαθείς.

«Τα παρόντα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι διαταραχές συμπεριφοράς που καταγράφονται από τον παράγοντα 2 του PCL-R σχετίζονται με ελλείψεις όγκου σε περιοχές που ανήκουν σε μετωπιαία-υποφλοιώδη κυκλώματα που εμπλέκονται στον έλεγχο της συμπεριφοράς», γράφουν οι ερευνητές.

Πρόκειται για μια σχετικά μικρής κλίμακας μελέτη και θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες για τη συλλογή περισσότερων δεδομένων. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι αντικοινωνικές και παρορμητικές συμπεριφορές σε άτομα με ψυχοπαθητική προσωπικότητα θα μπορούσαν να επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από κοινά νευρολογικά χαρακτηριστικά.

Μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να εξετάσουν άλλους πιθανούς λόγους για αυτές τις διαφορές στην εγκεφαλική δομή, όπως για παράδειγμα η κατάχρηση ναρκωτικών ή τραυματικές εμπειρίες, προκειμένου να προσδιοριστούν με μεγαλύτερη σαφήνεια οι αιτίες και τα αποτελέσματα.

Πηγή: cnn.gr

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play