Παρά τη σημαντική αύξηση των επενδύσεων και εκδόσεων βιώσιμων χρεωστικών τίτλων στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης της αγοράς.
Όπως τονίζεται σε νέο άρθρο στο The CBC Blog, με τίτλο: «Διακρατήσεις και Εκδόσεις Βιώσιμων Χρεωστικών Τίτλων από Κατοίκους Κύπρου», οι τοποθετήσεις Κυπρίων επενδυτών σε βιώσιμα ομόλογα ανήλθαν στα €3,4 δισ. στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2026, αντιστοιχώντας στο 11,5% του συνόλου των διακρατήσεων χρεωστικών τίτλων, ποσοστό που βρίσκεται οριακά πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Την ίδια ώρα, οι εκδόσεις βιώσιμων χρεωστικών τίτλων από κατοίκους Κύπρου ανήλθαν σε €1,4 δισ., αντιπροσωπεύοντας το 9,5% των συνολικών εκδόσεων χρέους.
Ωστόσο, τονίζεται, η κυπριακή αγορά παραμένει επικεντρωμένη κυρίως στα πράσινα ομόλογα, ενώ απουσιάζουν ακόμη οι εκδόσεις κοινωνικών ομολόγων και ομολόγων συνδεδεμένων με στόχους βιωσιμότητας.
«Παρά την πρόοδο που έχει καταγραφεί, εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Ειδικότερα, δεν έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί εκδόσεις χρεωστικών τίτλων κοινωνικού σκοπού, ούτε και χρεωστικών τίτλων συνδεδεμένων με στόχους βιωσιμότητας από κατοίκους Κύπρου, ενώ η επενδυτική παρουσία των κατηγοριών αυτών παραμένει περιορισμένη», τονίζεται.
Παράλληλα, η χρήση βιώσιμων χρεωστικών τίτλων ως ασφαλειών στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, από τα επιλέξιμα πιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου, εξακολουθεί να είναι περιορισμένη. «Αυξάνοντας τον όγκο αυτού του τύπου ασφαλειών, θα επιτρέψει στους επιλέξιμους αντισυμβαλλομένους στην Κύπρο να επωφεληθούν από την ενσωμάτωση του κλιματικού παράγοντα στο πλαίσιο αποδοχής εξασφαλίσεων του Ευρωσυστήματος για τις πράξεις αναχρηματοδότησης», επισημαίνεται.
Το μεγαλύτερο μέρος των εκδόσεων βιώσιμων χρεωστικών τίτλων αφορά χρεωστικούς τίτλους βιώσιμης ανάπτυξης, οι οποίοι τον Μάρτιο του 2026 αντιστοιχούσαν στο 70% του συνόλου των εκδόσεων, με την αξία τους να ανέρχεται σε €1 δισεκατομμύριο. Αντιθέτως, στη ζώνη του ευρώ κυρίαρχη κατηγορία αποτελούν οι χρεωστικοί τίτλοι πράσινης ανάπτυξης, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 68% των συνολικών εκδόσεων βιώσιμων χρεωστικών τίτλων. Στην Κύπρο, το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 30%, αντιστοιχώντας σε αξία περίπου €0,4 δισεκατομμυρίων.
Η δραστηριότητα έκδοσης βιώσιμων χρεωστικών τίτλων από κατοίκους της Κύπρου συγκεντρώνεται στους τομείς της γενικής κυβέρνησης και των πιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ η συμμετοχή των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων παραμένει περιορισμένη.
Υπό το πρίσμα αυτό, σημειώνεται, η έκδοση χρεογράφου βιώσιμης ανάπτυξης ύψους €1 δισεκατομμυρίου από το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους το 2023 συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του ιδιαίτερα υψηλού μεριδίου της συγκεκριμένης κατηγορίας στις συνολικές εκδόσεις βιώσιμων χρεωστικών τίτλων της Κύπρου.
Επιπλέον, μέχρι τον Μάρτιο του 2026 δεν είχαν καταγραφεί εκδόσεις χρεωστικών τίτλων κοινωνικού σκοπού ή χρεωστικών τίτλων συνδεδεμένων με στόχους βιωσιμότητας από κατοίκους της Κύπρου, γεγονός που υποδηλώνει περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης και διεύρυνσης της εγχώριας αγοράς. Ωστόσο, οι δύο αυτές κατηγορίες έχουν σχετικά περιορισμένα μερίδια και στο σύνολο της ζώνης του ευρώ.






