Κοινές επιφυλάξεις για την κυβερνητική πρόταση σχετικά με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση εξέφρασαν η ΠΕΟ και το ΑΚΕΛ, μετά τη συνάντηση της ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλας Χαραλάμπους, με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, την Τρίτη στα γραφεία της Οργάνωσης στη Λευκωσία.
Οι δύο πλευρές ανέφεραν ότι υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων και εκτιμήσεων και υπογράμμισαν πως υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν από την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η επάρκεια των συντάξεων, η προστασία των μελλοντικών συνταξιούχων, η καθολική επέκταση των Ταμείων Προνοίας, η αναλογιστική μείωση του 12%, γνωστή ως «πέναλτι του 12%», καθώς και οι συντάξεις χηρείας. Η συνάντηση εντάσσεται στον κύκλο επαφών που εγκαινιάζει η ΠΕΟ με τα πολιτικά κόμματα ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου.
Χαραλάμπους: Δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η φτώχεια των χαμηλοσυνταξιούχων
Η κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι η ΠΕΟ θεωρεί αναγκαίες τις επαφές με τα πολιτικά κόμματα πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου. Όπως είπε, η Οργάνωση έχει αναλύσει τις θέσεις της για την κυβερνητική πρόταση τροποποίησης της νομοθεσίας για τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις και το σχέδιο για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
«Ο βασικός στόχος της μεταρρύθμισης, που ήταν να δώσουμε επάρκεια εισοδήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της φτώχειας, δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και με επάρκεια», δήλωσε.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η προτεινόμενη μεταρρύθμιση δημιουργεί προβλήματα για τους σημερινούς εισφορείς, οι οποίοι θα αποτελέσουν τους μελλοντικούς συνταξιούχους, καθώς περιλαμβάνει πρόνοιες που καθιστούν δυσκολότερη τη λήψη συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων στο μέλλον.
«Ουσιαστικά είναι σαν να κάνουμε ένα δάνειο, το οποίο θα πληρώσουν οι επόμενοι», είπε.
Σε σχέση με τα Ταμεία Προνοίας, η ΓΓ της ΠΕΟ τόνισε ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να περιορίζεται στη σύνταξη από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Όπως ανέφερε, τα Ταμεία Προνοίας θα πρέπει να επεκταθούν και να καταστούν καθολικό δικαίωμα όλων των εργαζομένων, ώστε, πέρα από μια επαρκή και αξιοπρεπή σύνταξη, να υπάρχει και δεύτερος πόρος εισοδήματος κατά τη συνταξιοδότηση.
Στεφάνου: Πλήρης ταύτιση με τις θέσεις της ΠΕΟ
Ο κ. Στεφάνου ευχαρίστησε την ΠΕΟ για την πρόσκληση και χαρακτήρισε τη συζήτηση δημιουργική και ενδιαφέρουσα. Ανέφερε ότι υπάρχει «πλήρης ταύτιση απόψεων και εκτιμήσεων» αναφορικά με την κυβερνητική πρόταση.
Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, η μεταρρύθμιση θα πρέπει να διασφαλίζει επαρκή εισοδήματα τόσο στους σημερινούς συνταξιούχους όσο και στους σημερινούς εισφορείς, οι οποίοι θα είναι οι μελλοντικοί συνταξιούχοι.
«Έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η πρόταση της κυβέρνησης και έτσι όπως μας την έχει αναλύσει η ΠΕΟ, φαίνεται ότι εδώ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν», είπε.
Ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε επίσης ότι η μεταρρύθμιση πρέπει να αντιμετωπίζει συνολικά το ζήτημα των εισοδημάτων των συνταξιούχων και να μην περιορίζεται στον πρώτο πυλώνα, δηλαδή το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Αναφερόμενος στην κοινωνική πολιτική του κράτους, τον «πυλώνα μηδέν», είπε ότι χρειάζονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των υπηρεσιών και των πολιτικών του κράτους έναντι των συνταξιούχων. Χαρακτήρισε, παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντικό τον δεύτερο πυλώνα, τα Ταμεία Προνοίας, τα οποία, όπως σημείωσε, θα πρέπει να επεκταθούν σε όλους τους εργαζομένους.
Στο επίκεντρο το «πέναλτι» του 12% και οι συντάξεις χηρείας
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε ακόμη στην αναλογιστική μείωση του 12%, γνωστή ως «πέναλτι του 12%», καθώς και στο ζήτημα των χήρων που έχασαν τις συζύγους τους πριν από το 2018 και, όπως ανέφερε, δεν καλύπτονται από το υφιστάμενο πλαίσιο.
«Αυτά έχουμε συζητήσει σήμερα με την ΠΕΟ και, όπως έχω πει, βρισκόμαστε σε πλήρη ταύτιση θέσεων και απόψεων αναφορικά με αυτά τα οποία έχει φέρει και συζητά η κυβέρνηση», ανέφερε.
Ο κ. Στεφάνου είπε ότι το ΑΚΕΛ θα συζητήσει τα ζητήματα αυτά όταν η Κυβέρνηση καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προσθέτοντας ότι μέχρι τότε θα συνεχιστεί η επαφή με το συνδικαλιστικό κίνημα και την ΠΕΟ.
Πηγή: ΚΥΠΕ






