Στο κυπριακό μητρώο κρυπτονομισμάτων η Revolut

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ

Header Image
Η εγγραφή της Revolut στο κυπριακό μητρώο διασφαλίζει ότι υπάρχει έλεγχος για την αποτροπή ξεπλύματος χρήματος μέσω συναλλαγών με κρυπτονομίσματα. Από εκεί και πέρα ο κάθε επενδυτής θα πρέπει να γνωρίζει ότι αναλαμβάνει ένα υψηλό ρίσκο απώλειας των χρημάτων του λόγω της έντονης μεταβλητότητας που χαρακτηρίζει τις συγκεκριμένη αγορά

H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ, CySec) ενέγραψε τη Revolut στο μητρώο CASP (ΠΥΚΣ - Πάροχοι Υπηρεσιών σε Κρυπτο-περιουσιακά Στοιχεία) γεγονός που επιτρέπει σε μια από τις κορυφαίες ψηφιακές τράπεζες της Ευρώπης, με τρέχουσα αποτίμηση στα 33 δισ. ευρώ, να παρέχει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Νορβηγία και το Λίχτενσταϊν υπηρεσίες διαχείρισης κρυπτονομισμάτων τηρώντας τη νομοθεσία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

 

Το ρυθμιστικό πλαίσιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, κανόνες αναφορικά με:

  •  Την καταλληλότητα και την ακεραιότητα των δικαιούχων των ΠΥΚΣ και των προσώπων που κατέχουν διοικητική θέση,
  •  Τους όρους σε σχέση με την εγγραφή των ΠΥΚΣ,
  •  Τις οργανωτικές και λειτουργικές απαιτήσεις,
  •  Την εφαρμογή της αρχής «Γνώριζε τον πελάτη σου» και των λοιπών μέτρων δέουσας επιμέλειας ως προς τον πελάτη,
  •  Τη χάραξη του οικονομικού προφίλ των πελατών των ΠΥΚΣ,
  •  Τον προσδιορισμό της πηγής των κεφαλαίων των πελατών τους,
  •  Την παρακολούθηση των συναλλαγών των πελατών,
  •  Τον εντοπισμό και την αναφορά υπόπτων συναλλαγών,
  •  Την πραγματοποίηση μιας ολοκληρωμένης εκτίμησης κινδύνου σε σχέση με τους πελάτες και τις δραστηριότητές τους και λήψη αναλογικών μέτρων ανά πελάτη, δραστηριότητα και κρυπτο-περιουσιακό στοιχείο.

Η είδηση της εγγραφής της Revolut στο κυπριακό μητρώο (η βρετανική εταιρεία κατέχει άδεια τραπεζικών εργασιών από την Κεντρική Τράπεζα της Λιθουανίας) κυριαρχεί στους εξειδικευμένους ενημερωτικούς ιστότοπους της βιομηχανίας των κρυπτονομισμάτων καθώς όλοι οι μεγάλοι παίκτες του τομέα σπεύδουν να συμμορφωθούν με το ευρωπαϊκό πλαίσιο ώστε να είναι σε θέση να παρέχουν υπηρεσίες στην ΕΕ. 

Η Revolut δήλωσε ότι η επέλεξε να καταθέσει αίτηση στο κυπριακό  μητρώτο λόγω του εξελιγμένου ρυθμιστικού καθεστώς της χώρας, το οποίο έχει επίσης προσελκύσει τις εταιρείες Crypto.com, eToro και BitPanda.

Η εγγραφή της Revolut στο κυπριακό μητρώο διασφαλίζει ότι υπάρχει έλεγχος για την αποτροπή ξεπλύματος χρήματος μέσω συναλλαγών με κρυπτονομίσματα. Από εκεί και πέρα ο κάθε επενδυτής θα πρέπει να γνωρίζει ότι αναλαμβάνει ένα υψηλό ρίσκο απώλειας των χρημάτων του λόγω της έντονης μεταβλητότητας που χαρακτηρίζει τις συγκεκριμένη αγορά.

Η Revolut κατέχει επίσης άδεια κρυπτονομισμάτων σε Ισπανία και Σιγκαπούρη.

Η Revolut επιβεβαίωσε επίσης ότι θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τους πελάτες της στο Ηνωμένο Βασίλειο από την οντότητα που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η αίτηση εγγραφής της στην Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA) του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει σε εκκρεμότητα, με την εταιρεία να μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες κρυπτογράφησης εκεί μέσω του καθεστώτος προσωρινής εγγραφής της FCA.

Η εταιρεία έχει περίπου 20 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως και προσφέρει πλέον πρόσβαση σε περίπου 80 περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης, αφού πρόσθεσε 20 νέα στις αρχές αυτού του μήνα, συμπεριλαμβανομένων των APE, AVAX και SAND.

 

Η νέα οδηγία

Στα τέλη Ιουνίου η Προεδρία του Συμβουλίου και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με την πρόταση για τις αγορές κρυπτογραφημένων περιουσιακών στοιχείων (MiCA), η οποία καλύπτει τους εκδότες κρυπτογραφημένων περιουσιακών στοιχείων χωρίς αντίκρισμα και τα λεγόμενα "stablecoins", καθώς και τους τόπους διαπραγμάτευσης και τα πορτοφόλια όπου κατέχονται κρυπτογραφημένα περιουσιακά στοιχεία. Το εν λόγω κανονιστικό πλαίσιο θα προστατεύσει τους επενδυτές και θα διαφυλάξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει την καινοτομία και θα ενισχύσει την ελκυστικότητα του τομέα των κρυπτογραφημένων περιουσιακών στοιχείων. Αυτό θα επιφέρει μεγαλύτερη σαφήνεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ορισμένα κράτη μέλη έχουν ήδη εθνική νομοθεσία για τα κρυπτο-υποκείμενα, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρχε συγκεκριμένο ρυθμιστικό πλαίσιο σε επίπεδο ΕΕ.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play