Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για τη γεώτρηση της ExxonMobil και της Qatar Energy στην κυπριακή ΑΟΖ, με το γεωτρύπανο να ετοιμάζεται να πάρει θέση πάνω από τον στόχο. Οι ενδείξεις για το κοίτασμα «Ηλέκτρα» είναι ενθαρρυντικές, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εκτιμήσεις της ίδιας της εταιρείας κάνουν λόγο για πιθανά αποθέματα της τάξης των 10-30 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών (tcf) φυσικού αερίου.
Πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση που το κοίτασμα εντοπιστεί στην άνω πλευρά του στόχου, τότε θα επαληθευτεί το αισιόδοξο σενάριο των 30 tcf, κατατάσσοντάς το κοίτασμα της κυπριακής ΑΟΖ, σε ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν όμως το κοίτασμα περιοριστεί στα χαμηλότερα επίπεδα του στόχου, η ποσότητα φυσικού αερίου θα κυμανθεί κοντά στα 10 tcf, απόθεμα που παραμένει ωστόσο στρατηγικά και οικονομικά σημαντικό.
Ασφαλής εκτίμηση
Η ExxonMobil αναμένεται να δώσει μια πρώτη ασφαλή και τεκμηριωμένη εκτίμηση για το μέγεθος του κοιτάσματος, στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, περίοδος που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή και γεωπολιτική σημασία της ανακάλυψης. Σύμφωνα με την κυπριακή NAVTEX 019/25, η οποία εκδόθηκε για τους σκοπούς της γεώτρησης, το γεωτρύπανο VALARIS 9 που βρίσκεται ήδη στο σημείο και άρχισε από χθες τις εργασίες του, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 19 Ιουνίου, στο Οικόπεδο 5, στον στόχο ΗΛΕΚΤΡΑ, για τον οποίο υπάρχουν πολύ αισιόδοξα μηνύματα από τα αποτελέσματα των ερευνών που προηγήθηκαν. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, εκτιμά ότι δεν θα χρειαστεί να εξαντληθεί το χρονικό περιθώριο που προβλέπει η εκδοθείσα από την Κύπριακή Δημοκρατία, Navtex για το Οικόπεδο 5 και συγκεκριμένα το στόχο «Ηλέκτρα», αλλά ανακοινώσεις σε σχέση με τα αποτελέσματα της γεώτρησης θα πρέπει να αναμένονται νωρίτερα.
Πάντως, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα αισιόδοξα σενάρια για αποθέματα στο ανώτατο όριο των 30 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών, η Κύπρος θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου.
Έδαφος για τερματικό
Μιλώντας στον Πολίτη 107.6 & 97.6 και την εκπομπή «Δεύτερη Ματιά», ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Δρ Χαράλαμπος Έλληνας ανέδειξε άλλη μια παράμετρο που έχει να κάνει με τις προοπτικές δημιουργίας τερματικού εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Κύπρο. Πιο συγκεκριμένα, η ExxonMobil προκρίνει το ενδεχόμενο κατασκευής ενός τερματικού, εάν οι ποσότητες φυσικού αερίου που θα εντοπιστούν, επιτρέπουν την κατασκευή εντός τέτοιου μεγάλου έργου.
Μέχρι στιγμής, η Exxon έχει εντοπίσει 3-4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, στο στόχο Γλαύκος. Ωστόσο, για να επιτευχθεί ο στόχος της κατασκευής του τερματικού σταθμού LNG στο Βασιλικό, η απαιτούνται μεγαλύτερα αποθέματα. Ειδικότερα, για να καταστεί βιώσιμο ένα τέτοιο έργο, χρειάζονται περίπου 15 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Συνεπώς, η ανακάλυψη του κοιτάσματος Ηλέκτρα, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να προσφέρει σημαντική ενίσχυση, φέρνει πιο κοντά την επίτευξη του στόχου των 15 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών. Αν οι εκτιμήσεις επαληθευτούν, η Exxon θα είναι σε θέση να προχωρήσει με την ανάπτυξη του τερματικού σταθμού στο Βασιλικό, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και τη θέση της Κύπρου στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.
Η σύγκριση
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του εκτιμώμενου αποθέματος του κοιτάσματος στον στόχο «Ηλέκτρα», που υπολογίζεται στα 10 με 30 τρις τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι για να καλυφθεί ενεργειακά ολόκληρη η εσωτερική αγορά της Κύπρου, περιλαμβανομένων ακόμα και των κατεχομένων, χρειάζονται μόλις περίπου 40 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια.
Πρόσθετες προοπτικές
Η συνεργασία της ExxonMobil με την Qatar Energy, έναν από τους ισχυρότερους «παίκτες» στην αγορά φυσικού αερίου, δημιουργεί πρόσθετες προοπτικές για την αξιοποίηση του κοιτάσματος. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το ενδιαφέρον πολιτικών και ενεργειακών παραγόντων παραμένει στραμμένο στις εξελίξεις, καθώς η εν λόγω ανακάλυψη θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει δεδομένα στην περιοχή.
Η αγωνία για τα αποτελέσματα της γεώτρησης κορυφώνεται, καθώς η Κύπρος ελπίζει σε μια ανακάλυψη που θα προσδώσει νέα δυναμική στην οικονομία και τη γεωπολιτική της θέση και επιρροή.