Στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση οδηγείται σήμερα το απόγευμα το νομοσχέδιο «Ο περί Διαχειριστών Πιστώσεων και Αγοραστών Πιστώσεων και για Συναφή Θέματα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2025».
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, σκοπός του νόμου που προτείνεται είναι η τροποποίηση του περί Διαχειριστών Πιστώσεων και Αγοραστών Πιστώσεων και για Συναφή Θέματα Νόμου, ώστε να επιτευχθεί ορθότερη εναρμόνιση με το άρθρο 14 της πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία (ΕΕ) 2021/2167 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021 για τους διαχειριστές πιστώσεων και τους αγοραστές πιστώσεων και την τροποποίηση των οδηγιών 2008/48/ΕΚ και 2014/17/ΕΕ».
Επισημαίνεται ότι κατά τη συζήτηση του θέματος η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι στο πλαίσιο ελέγχου πληρότητας για τη μεταφορά της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167 στο εθνικό δίκαιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντόπισε ορισμένες παραλείψεις ως προς την εναρμόνιση με το άρθρο 14 της υπό αναφορά Οδηγίας, το οποίο προβλέπει ειδικότερα για την εποπτεία των διαχειριστών πιστώσεων που παρέχουν διασυνοριακές υπηρεσίες.
Η Οδηγία απαιτεί τη στενή συνεργασία των αρμόδιων αρχών που εμπλέκονται στην εποπτεία των διαχειριστών πιστώσεων, περιλαμβανομένων των αρχών του κράτους μέλους όπου χορηγήθηκε αρχικά η πίστωση, καθώς οι διατάξεις για την προστασία των δανειοληπτών πρέπει να τηρούνται ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο διαχειριστής ή πού παρέχει τις υπηρεσίες του.
Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις εισάγεται αφενός σχετική πρόνοια που αφορά στην υποχρέωση συνεργασίας στην περίπτωση που η Δημοκρατία αποτελεί το κράτος μέλος στο οποίο χορηγείται η πίστωση και αφετέρου γίνονται λεκτικής φύσεως διορθώσεις για σκοπούς σαφήνειας.
Σύμφωνα με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, σε περίπτωση κατά την οποία διαχειριστής πιστώσεων ασκεί δραστηριότητες διαχείρισης πιστώσεων σε κράτος μέλος υποδοχής και η Δημοκρατία αποτελεί κράτος μέλος στο οποίο χορηγήθηκε η πίστωση, διαφορετικό από το κράτος μέλος υποδοχής και το κράτος μέλος καταγωγής, η Κεντρική Τράπεζα συνεργάζεται στενά κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων της, ιδίως κατά τη διενέργεια ελέγχων, ερευνών και επιτόπιων επιθεωρήσεων, με τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής και του κράτους μέλους καταγωγής.
Όπως αναφέρθηκε σε πρόσφατο σημείωμα της Υπηρεσίας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, η υποχρέωση συνεχούς συμμόρφωσης και στενής συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων αρχών ενισχύει την αποτελεσματικότητα της εποπτείας των διαχειριστών πιστώσεων σε διασυνοριακό πλαίσιο και διασφαλίζει ότι οι εθνικοί κανόνες προστασίας των δανειοληπτών θα τηρούνται ακόμη και όταν τις πιστώσεις τους διαχειρίζονται διαχειριστές πιστώσεων σε άλλα κράτη μέλη.
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου κατά τη συζήτηση του θέματος στην ολομέλεια του σώματος.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΚΤ, το συνολικό ύψος των δανείων που κατέχουν οι Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων ανέρχεται σε €21 δισ. εκ των οποίων τα €19,7 δισ. ή 94% είναι μη εξυπηρετούμενα.