Νέο ιστορικό χαμηλό στον αριθμό των ανέργων

ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΑΝΝΗ

Header Image
Αποδίδει η κυβερνητική πολιτική τονίζουν Νίκος Χριστοδουλίδης και Γιάννης Παναγιώτου

Νέο ιστορικό χαμηλό παρουσίασε τον Μάιο του 2025 η εγγεγραμμένη ανεργία, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσέ η Στατιστική Υπηρεσία.

Με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Μαΐου 2025 ανήλθε σε 7.378 άτομα.  Με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, τα οποία αποτυπώνουν την τάση της ανεργίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Μάιο 2025 μειώθηκε ελαφρώς σε 9.708 άτομα, σε σύγκριση με 9.729 τον προηγούμενο μήνα.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το 2011 που υπάρχουν διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία και ιστορικό χαμηλό από το 2002 που υπάρχουν διαθέσιμα πραγματικά στοιχεία.

Σε σύγκριση με τον Μάιο 2024 καταγράφηκε μείωση κατά 781 άτομα ή 9,6%. Η μείωση αυτή αποδίδεται κυρίως στους τομείς των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων, των κατασκευών, της εκπαίδευσης, της μεταποίησης, καθώς και στη μείωση των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας.

Πρώτη η Κύπρος στη μείωση της ανεργίας

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναφερόμενος στα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για την εγγεγραμμένη ανεργία, σημείωσε ότι διαπιστώνεται ότι κατά το 2024 καταγράφηκε ο χαμηλότερος αριθμός άνεργων νέων ηλικίας μέχρι 29 ετών της τελευταίας εικοσαετίας, ενώ κατά τον Μάιο του 2025 καταγράφηκε ο διαχρονικά χαμηλότερος αριθμός ανέργων νέων που για πρώτη φορά είναι μικρότερος των 1000 ατόμων και περιορίζεται στα 962 άτομα.

Παράλληλα, ανέφερε, οι νέοι μέχρι 29 ετών που βρίσκονται εκτός εργασίας, εκτός εκπαίδευσης και εκτός κατάρτισης, μειώθηκαν σημαντικά αφού κατά το 2024 καταγράφηκε το πιο χαμηλό ποσοστό της τελευταίας δεκαπενταετίας, που περιορίζεται στο 12.9%.

Ειδικότερα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025 καταγράφεται σημαντική περαιτέρω μείωση του ποσοστού των νέων που δεν εργάζονται, δεν εκπαιδεύονται ή δεν καταρτίζονται, αφού σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2024 επιτεύχθηκε μείωση κατά 24.4%, που αντιστοιχεί σε 5274 άτομα.

Ταυτόχρονα, αυξήθηκε σημαντικά η συμμετοχή των νέων ηλικίας μέχρι 29 ετών σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, και αναφέρεται ενδεικτικά ότι κατά το 2024 σε σύγκριση με το 2023 σημειώθηκε αύξηση κατά 30,4%, με 4745 περισσότερες συμμετοχές στα προγράμματα της ΑΝΑΔ.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για τον μήνα Απρίλιο, ο μέσος όρος της ανεργίας στην Ε.Ε. ανέρχεται στο 5.9% και στην Ευρωζώνη φτάνει στο 6.2%, ενώ η ανεργία στην Κυπριακή Δημοκρατία περιορίζεται στο 3.7% που αποτελεί το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη.

Υπογραμμίζεται ότι, αποτελεί σημαντική επιτυχία για την Κύπρο η μείωση της ανεργίας κατά 27,5% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2024, από το 5.1% στο 3,7%, και η επιτυχία αυτή κατατάσσει την Κύπρο πρώτη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ στη μείωση της ανεργίας.

«Η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής αποδίδει θετικά αποτελέσματα που επιβεβαιώνονται αντικειμενικά μέσα από τα δεδομένα και τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας στην Κύπρο και της Eurostat στην Ευρώπη», τόνισε.

«Τα θετικά αποτελέσματα της Κυβερνητικής πολιτικής βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και η θετική πορεία θα συνεχιστεί, για την ανάπτυξη της οικονομίας και την συνοχή της κοινωνίας», κατέληξε.

Στόχος η σύνδεση εκπαίδευσης με αγορά εργασίας

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας

«Είναι σημαντικό ότι τα νέα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για την ανεργία των νέων επιβεβαιώνουν ξανά ότι η υπεύθυνη πολιτική που ακολουθούμε και για την εργασία και για τη νεολαία αποδίδει αποτελέσματα», τόνισε.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play