Στη σωρεία προκλήσεων για τον τουρισμό, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, Θάνος Μιχαηλίδης, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του συνδέσμου. Προκλήσεις αναφύονται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις οι οποίες διαμορφώνουν περιβάλλον αβεβαιότητας, τη μετατόπιση ποσοστού 34% των αφίξεων τουριστών, εκτός των κυπριακών ξενοδοχείων καθώς και την περιορισμένη αεροπορική συνδεσιμότητα.
Στα αρνητικά συμπεριλαμβάνονται η εποχικότητα του τουριστικού προϊόντος της χώρας, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, το υψηλό κόστος ενέργειας καθώς και η έλλειψη υδάτινων πόρων λόγω της ξηρασίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στον χαιρετισμό του, αναγνώρισε τα προβλήματα και χαρακτήρισε το 2025 κομβικό έτος για τον κυπριακό τουρισμό.
«Η έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, το ενεργειακό κόστος, η λειψυδρία, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι υπόλοιπες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, η ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών και ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος, είναι προβλήματα που μας απασχολούν σε μόνιμη βάση», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, μέσα από πρακτικές, βιώσιμες και μόνιμες λύσεις.
«Το 2025», τόνισε, «είναι έτος κομβικής σημασίας (...) καλούμαστε να χτίσουμε πάνω στα επιτεύγματα των τελευταίων ετών, αντιμετωπίζοντας με τόλμη τις προκλήσεις και επιδιώκοντας με συνέπεια συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους».
Ποσοστό 34% αφίξεων εκτός ξενοδοχείων
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, σχολιάζοντας τις προκλήσεις επεσήμανε ότι οι αυξημένες αφίξεις δεν μεταφράζονται σε αντίστοιχες διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία, αφού, όπως υπέδειξε, ένα σημαντικό ποσοστό, γύρω στο 34% διοχετεύεται είτε προς τα κατεχόμενα εδάφη, είτε προς αδειοδοτημένα ή μη αδειοδοτημένα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στις τρέχουσες γεωπολιτικές αναταράξεις οι οποίες, τόνισε, διαμορφώνουν περιβάλλον αβεβαιότητας και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη επίδειξης των απαραίτητων αντανακλαστικών.
Ως εκ τούτου, επεσήμανε, είναι αναγκαία η ενίσχυση της συνδεσιμότητας της Κύπρου με τις αγορές της Ευρώπης και της επένδυσης σε χώρες όπως η Γερμανία. Ο τουρισμός θα πρέπει σταδιακά να απεξαρτηθεί από το στοιχείο της εποχικότητας και να εξελιχθεί σε μια ολόχρονη δραστηριότητα, σημείωσε επίσης.
Ένα θέμα μείζονος σημασίας για τον τουριστικό κλάδο, πρόσθεσε, παραμένει το ανθρώπινο δυναμικό, επισημαίνοντας ότι δυσκολίες στην εξεύρεση κατάλληλου και επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού παραμένουν.
Μια πιθανή προσέγγιση, ανέφερε, θα μπορούσε να είναι το παράδειγμα της Νορβηγίας.
«Οι αρμόδιοι χρειάστηκε να πείσουν τόσο τους νέους όσο και τους γονείς τους ότι ο κλάδος προσφέρει προοπτικές. Επικαιροποίησαν τα μηνύματα προώθησης, προβάλλοντας ηγετικές προσωπικότητες του χώρου και δημιούργησαν σύγχρονα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης», εξήγησε.
Επιπλέον, σημείωσε, η Νορβηγία, μέσω του Integration Act, προωθεί την ένταξη εργαζομένων ηλικίας 55-65 ετών στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, κυρίως σε τομείς όπως η εξυπηρέτηση πελατών και οι διοικητικές θέσεις.
«Ακολουθώντας το παράδειγμα της Νορβηγίας, ως ΠΑΣΥΞΕ ξεκινήσαμε πρόσφατα μια συζήτηση για την αξιοποίηση και τη δημιουργία προγραμμάτων κατάρτισης σε επαγγέλματα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, σε συνεργασία με την ΑνΑΔ. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η επανένταξη ατόμων ηλικίας 55-65 ετών, με όλα τα θετικά συνεπακόλουθα που μπορεί να επιφέρει η ενεργοποίησή τους τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία συνολικά», είπε.
Παράλληλα, ο κ. Μιχαηλίδης, σημείωσε ότι η μετάβαση σε μοντέλο ολόχρονου τουρισμού απαιτεί παράλληλα αναβάθμιση των υποδομών, με έμφαση στις ειδικές μορφές τουρισμού.
«Προκλήσεις όπως το υψηλό κόστος ενέργειας και η έλλειψη υδάτινων πόρων λόγω της ξηρασίας, μας καλούν να δράσουμε άμεσα. Οφείλουμε να δίνουμε άμεσες, πρακτικές λύσεις στα τρέχοντα προβλήματα, μειώνοντας ταυτόχρονα το ενεργειακό μας αποτύπωμα και χαράσσοντας μια βιώσιμη πορεία για τον τουρισμό και την οικονομία μας», υπογράμμισε.