Σε κίνδυνο θέτουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου η μη δυνατότητα πρόβλεψης των εξελίξεων γύρω από τους αμερικανικούς δασμούς, οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον και οι συγκρούσεις στο Ιράν, στη Γάζα και στην Ουκρανία, προειδοποιεί την Τετάρτη η Τράπεζα της Αγγλίας.
«Οι κίνδυνοι και η αβεβαιότητα που σχετίζονται με τις γεωπολιτικές εντάσεις, τον κατακερματισμό παγκοσμίως του εμπορίου και των χρηματοπιστωτικών αγορών, καθώς και με τις πιέσεις στις αγορές κρατικού χρέους, εξακολουθούν να είναι αυξημένοι», τονίζει η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Πολιτικής της (Κεντρικής) Τράπεζας της Αγγλίας στην τελευταία εξαμηνιαία έκθεσή της.
«Ως ανοιχτή οικονομία με μεγάλο χρηματοπιστωτικό τομέα, αυτοί οι κίνδυνοι είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου», υπογραμμίζει.
Ταυτόχρονα, «το τραπεζικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχυρή θέση για να υποστηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ακόμη και αν οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες επιδεινωθούν», καταλήγει η έκθεση.
Λονδίνο και Ουάσιγκτον κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία τον Μάιο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μειώσει τον αντίκτυπο των δασμών του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
«Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική αδυναμία πρόβλεψης σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των παγκόσμιων εμπορικών πολιτικών, καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μεταξύ των ΗΠΑ και ορισμένων εμπορικών εταίρων τους», ανακοίνωσε την Τετάρτη η Τράπεζα της Αγγλίας.
Ο Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι δεν θα παρατείνει την προθεσμία της 1ης Αυγούστου για την επιβολή υψηλότερων δασμών στις ΗΠΑ σε δεκάδες οικονομίες, καθώς ανακοίνωσε σχέδια για ξεχωριστό δασμό 50% στις εισαγωγές χαλκού.
Ο φόρος χαλκού, ο οποίος θα διευρύνει μια σειρά ειδικών δράσεων ανά τομέα που έχει επιβάλει ο Τραμπ από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, εκτόξευσε την τιμή του μετάλλου σε ιστορικά υψηλά.
Στην έκθεση της Τράπεζας της Αγγλίας αναφέρεται επίσης ότι «η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δημιουργεί μεγαλύτερους κινδύνους για τις τιμές της ενέργειας, ιδίως εάν διαταραχθεί η προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου».
Προστίθεται ότι «οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις έχουν συσχετιστεί με αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων παγκοσμίως», ενώ η Τράπεζα σημειώνει επίσης «τους κινδύνους γύρω από τα κρυπτονομίσματα».
Πηγή: ΚΥΠΕ